POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SVERIGE
3v

VAR för första gången i ett dam-VM - nytt för alla i damlandslaget: "En utmaning"

Foto: Bildbyrån

SOLNA. VAR introduceras för första gången i sommar i ett dam-VM.
Det blir något nytt för alla spelare i damlandslaget.
- Ingen av oss har spelat med det innan, men om alla får en bra genomgång innan om hur det kommer fungera, så är jag för det, säger landslagsbacken Magdalena Eriksson.

Fifa Council, det styrande rådet, beslutade i mitten av mars att VAR (video assistant referee) kommer att användas för första gången i ett mästerskap på damsidan i sommar i VM i Frankrike. I dag används VAR i flera olika stora europeiska ligor på herrsidan, men på damsidan används det just nu inte i någon inhemsk liga.

Landslagsbacken Magdalena Eriksson är positivt inställd till att VAR kommer att användas i mästerskapet, men menar att landslaget behöver en genomgång för att lära känna systemet.

- Det blir spännande, men också en utmaning eftersom att ingen av oss har spelat med det tidigare. Vi kommer nog inte att spela med det förrän i första VM-matchen, så det är en taktisk detalj som vi måste prata om innan och lära oss hur vi ska hantera det. Vi kommer att prata igenom det på ”pre camp” och förbereda oss för det, men det är absolut något jag är för om det sköts på rätt sätt, säger Eriksson. 

För Erikssons del kan det möjligen bli lite annorlunda med VAR som försvarare i mästerskapet.

- Det är den biten som vi får se kring hur noga de kommer vara och var de drar gränsen för hur man får agera i ett straffområde. Det blir annorlunda för mig som back, så det är den biten man gärna vill ha en genomgång i och som vi får tänka lite extra på, säger hon.

Fifa har sedan tidigare meddelat att domarna, som är med i mästerskapet, utbildas i användning av VAR. Det tycker förstås Eriksson är viktigt. 

- Man måste börja någon gång och jag hoppas att även de får en gedigen utbildning i det. Det är viktigt att de jobbar med domare som har jobbat med VAR och får en gedigen utbildning i det. Då tror jag absolut att det kommer fungera, men om det blir för hastigt genomfört, så kan det bli problem. Jag litar på domarförbundet och hoppas att de löser det.

Publicerad 2019-04-04 kl 15:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå