Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Från handplockad av Brendan Rodgers till HIF-lån på knappt två år: ”Saker går upp och ner”

Allsvenskan

HELSINGBORG. Helsingborgslånet Kundai Benyus karriär såg ut att gå mot ett annat håll för bara ett par år sedan.
Det var då Brendan Rodgers lockade över honom till Celtic.
- Han ringde kvällen innan jag kom till Celtic och berättade att han gillade mig, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Sommaren 2017 var Kundai Benyu 19 år och tillhörde Ipswich Town. Han märkte dock att dåvarande huvudtränaren Mick McCarthy inte lyfte fram många unga spelare, och Benyu fick stanna kvar på bänken trots att han sågs som en av klubbens mer lovande spelare. 

- Jag var där länge, elva-tolv år. Kom fram i akademin och utvecklades. Det var inte att vi (Benyu och McCarthy) hade en dålig relation, det var bara att jag ville spela seniorfotboll. Jag kände att om jag hade stannat i Ipswich så hade jag inte kunnat gå framåt, inte utvecklats. Jag kände att det var dags för mig att gå vidare. 

Benyu bestämde där och då för att hitta en klubb där han kunde få minuter, men då hörde agenten av sig. Celtic ville ha 19-åringen. Brendan Rodgers ringde och pratade med Benyu. Lee Congerton, ansvarig för värvningar, träffade Benyu för att visa Celtics plan för den Londonfödda mittfältaren. 

ANNONS

- Brendan är en bra tränare och jag har verkligen inga problem med honom. Vi hade en bra relation. Han ringde kvällen innan jag kom till Celtic och berättade att han gillade mig, att han gillade det och det, att han ville utveckla mig såhär, och jag sa ”Absolut, jag vill åka till Celtic”. Så fort jag hörde om en flytt till Celtic ville jag dit direkt. 

Hösten 2017 flöt allt på. Rodgers var så imponerad att han direkt tog upp Benyu till A-laget och därför sköt upp ett lån. 

- Han har varit väldigt bra. Han har överraskat mig om jag ska vara ärlig, sa Rodgers till Daily Record sommaren 2017.

- Tanken var att ta in honom, ge en idé av hur vi arbetar här, och sedan låna ut, men jag har ändrat mig bara av att se Benyu den senaste tiden. 

- Han är verkligen någon som kan bidra för oss. 

ANNONS

De första två månaderna gjorde han två starter, en i ligan och en i cupen, och två inhopp i Champions League-kvalet. Hans föräldrar är från Zimbabwe, och har flyttat tillbaka dit från England, och Benyu fick under den här tiden också debutera i Zimbabwes A-landslag. 

Det är dock efter det som saker har slutat att gå framåt. Det blev ett lån till Oldham under våren 2018, men där stämde det inte utan han var ibland utanför matchtruppen. Han har tränat med Celtic sedan i somras och bestämde sig redan i höstas för ett nytt lån, för att kunna hitta rätt i sin karriär igen. 

- Du vet hur fotboll är. Saker går upp och ner, bara sådär. Jag åkte på ett bakslag och var inte så involverad, men sånt händer i fotboll. Man ska bara jobba och jobba, säger Benyu.

När agenten hörde av sig den här gången var det Helsingborgs IF som var intresserade av ett lån. Mikael Lustig rekommenderade det. Det fanns också en koppling mellan HIF och Celtic i form av Henrik Larsson. Benyus enda tanke var dock att spela matcher.

ANNONS

- Det var dags att gå iväg och få mer erfarenhet av seniorfotboll. 

- Det här är en bra klubb, det är bra standard i svensk fotboll. Förhoppningsvis kan jag spela många matcher och återvända dit (till Celtic) för att se vad planen är där. 

Benyu ser sig själv som en central mittfältare, men tränare har även använt honom som offensiv mittfältare och kantspelare. I första hand ser han dock ut att vara ett alternativ till bland annat Alexander Farnerud och Mohammed Abubakari på centralt mittfält. Per-Ola Ljung har tidigare i en intervju på Svenskafans sagt att det kan ta lite tid innan både fysiken och den exakta positionen är bestämd.

- Jag skulle vilja lyfta Benyu, han har en bedrövlig fysik i bakgrunden, han har tränat på det gamla brittiska sättet. Får vi ordning på det, då hoppas jag att han kan hjälpa till på många olika sätt, sa Ljung.

ANNONS
Publicerad 2019-03-24 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto