Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Helsingborgs IF 2019: ”Snackisen är samma som det brukar vara – ekonomin”

Allsvenskan

Försäsongen, nyckelspelarna, genombrottet, frågetecknet och snackisen. 
Här är Fotbollskanalens genomgång av Helsingborgs IF 2019.

Foto: Bildbyrån.

Placering 2018: 1 i superettan

Nyförvärv: Alexander Farnerud (mf, klubblös), David Boysen (mf, Elfsborg), Kundai Benyu (mf, Celtic, lån), Noel Mbo (fw, Gillingham).

Förluster: Darijan Bojanic (mf, Hammarby), Carl Johansson (b, Falkenberg), Mikael Dahlberg (fw, slutat), Thierry Zahui (mf, Varberg), Jonathan Larsson (b, Öster).

FÖRSÄSONGEN
Ett lugnt transferfönster, där Farnerud ersätter Bojanic rakt av och några reserver har lämnat för att istället få in några förmodligen billiga men intressanta offensiva spelare. I träningsmatcherna blev det fem vinster och fyra oavgjorda. Det har varit extra mycket arbete på att få spelare i bra fysisk form eftersom flera av dem har tunga år bakom sig, med svåra skador och brist på speltid. 

ANNONS

NYCKELSPELARNA
Lagets bärande spelare finns i centrallinjen: Pär Hansson i mål, Andreas Granqvist som mittback, Rasmus Jönsson som släpande anfallare, och Andri Runar Bjarnason högst upp. En rutinerad samling att luta sig mot. Frågan är om Wanderson också ska vara i den kategorin? Brassen hade svårt att övertyga i höstas, men har spelat upp sig under försäsongen som då en av lagets bästa.

GENOMBROTTET
De unga britterna Noel Mbo och Kundai Benyu ger olika saker. Mbo är rejäl, springer i djupled, och är jobbig som anfallare. Benyu en central mittfältare som är lätt i steget och påhittig. Mittbacken Charlie Weberg och yttermittfältaren Max Svensson fick mycket förtroende förra året, men kanske får färre minuter i år. Svensson kan dock göra det svårt för många lag. Förra året gjorde han många bra aktioner, ofta i hög fart, och hamnade på nio mål. Bara 20 år och möjligen en spelare som går att sälja vidare. 

ANNONS

FRÅGETECKNET
De har prioriterat kvalitet och erfarenhet framför bredd. De har 19-20 utespelare där ett flertalet är unga och oskrivna kort på den här nivå, och några som är 30+ och med en lång skadehistorik bakom sig. Det här kan vara en trupp som inte tål många avbräck. Lägg där till att truppens enda etablerade målvakt, Hansson, är nackskadad och inte tillbaka innan premiären. Den andra målvakten i truppen är unga Kalle Joelsson. 

SNACKISEN
Snackisen är samma som det brukar vara – ekonomin. Det har varit huvudtemat i HIF under många av de senaste femton åren. ”Det finns bara en agenda och det är att överleva” sa klubbdirektören Joel Sandborg till HD efter att de gått back tio miljoner kronor förra året, och tvingades hitta nya lösningar för att inte riskera elitlicensen. Året innan det hade de gått drygt fyra miljoner kronor back, trots att de hoppades på vinst på några miljoner och trots att investerare gått in med elva miljoner.

ANNONS
Publicerad 2019-03-24 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto