Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

AVSLÖJAR: Allsvenskan dumpar Svenska Spel – skriver avtal med Unibet värt 780 miljoner

Superettan

JEKATERINBURG. Efter 85 år bryter Svensk Elitfotboll med Svenska Spel.
Istället har man slutit ett sexårigt avtal med Unibet värt minst 780 miljoner kronor – och med en option på sex år till.
- Vi har hela tiden velat jobba med svensk idrott, nu kan vi det, säger Dersim Sylwan, General Manager för Kindred i Sverige, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under våren har både Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam förlängt sina avtal med Svenska Spel som skulle ha löpt ut 2019. Nu kan Fotbollskanalen avslöja att Svensk Elitfotboll som representerar klubbarna i allsvenskan och superettan bryter med Svenska Spel och man har slutit ett avtal med Unibet från och med 2020 och sex år framåt. Något som ska kommuniceras under torsdagen.

Därmed är en relation mellan svensk klubbfotboll och statliga Svenska Spel över efter 85 år och istället kommer Unibet, som nu är ett av flera varumärken i Kindred, och som grundades av Anders Ström för 20 år och sedan dess velat vara med och ge tillbaka till sporten i Sverige. Det är omregleringen av den svenska spelmarknaden som börjar gälla 2019 som öppnat för den här affären.

ANNONS

- Vi har hela tiden velat jobba med svensk idrott, nu kan vi det och det är ett historiskt avtal på sex år med en option på sex år till. Det är utan tvekan en av de största satsningarna på svensk idrott, säger Dersim Sylwan som är General Manager för Kindred i Sverige.

Svenska Spel slöt ett avtal med Sef 2014 som går ut i december 2019 och det är värt 92 miljoner kronor om året. Nu får man ett avtal som kan bli värt 150 miljoner kronor om året och där 130 miljoner är garanterade och 20 miljoner är en rörlig del. Därmed är klubbarna garanterade en höjning med 41 proocent och det kan bli upp emot 63 procent. Pengarna är uppdelade där 80 garanterade och 20 rörliga miljoner delas enligt det gällande fördelningsavtalet. 25 miljoner om året sätts av till utveckling av spelare, 20 miljoner ska spelare hos bolaget kunna styra till sin favoritklubb och 5 miljoner går till klubbar som ska spela i Europa.

ANNONS

- Vi vill se en ännu bättre allsvenska och superetta och är överens med Sef om att lägga mer på att utveckla fotbollen i Sverige, säger Dersim Sylwan.

- Vi känner att vi vill ge tillbaka till svensk idrott och skaffa oss en stark relation med fotbollen.

Hur ska ni tackla problematik med riggade matcher och spelberoende?
- Vi kommer ihop med Sef vara med och jobba för att upprätthålla en hög integritet kring mot matchfixning och även fortsätta att aktivt ta ansvar kring spelberoende. Vi är väldigt gärna del av den nationella plattformen mot matchfixning tillsammans med förbund och polisen för att dela information. 

Svenska Spel har ett avtal med allsvenskan och superettan som går ut i december 2019 – finns det intresse att lösa ut dem? 
- Nej, inte från vår sida.

Avtalet med Unibet börjar då gälla 2020 samma år som även mediarättigheterna gällande allsvenskan och superettan flyttar från C More till Discovery Networks vilket är värt runt 550 miljoner kronor om året. Med det nya spelavtalet kommer klubbarna i allsvenskan och superettan ha 650 miljoner kronor att dela på från 2020.

ANNONS

Det lär öka på diskussionerna om fördelningen av intäkterna som blossade upp i vintras när Malmö FF, AIK, Blåvitt, Djurgården och Hammarby vill sätta i gång en arbetsgrupp för att se över fördelningen. Dels mellan allsvenskan och superettan där andraligan i dag får 25 procent, dels mellan klubbarna i allsvenskan där några av de större klubbarna velat ändra på fördelningen och ta in mer sportsliga variabler plus även marknadsvärde på något sätt.

Publicerad 2018-06-28 kl 09:47

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto