Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Orden om Svenska Spel vägde lätt mot 900 miljoner

Lundhs blogg

Tänk att allsvenskan och superettan skulle bryta med Svenska Spel och istället sluta ett avtal med ett utländskt spelbolag. Under många år har ju utländska spelbolag varit det värsta man kan tänka sig inom svensk fotboll. Det närmaste “hin håle” som funnits att skrämma alla i familjen fotboll med.

Från alla svenska fotbollsledare har man hört samma sak om traditionerna som går tillbaka till 1934 och hur det tidigare Tipstjänst och sedermera Svenska Spel har värnat svensk fotboll. Och bolagen som poppat upp med Malta som bas i takt med att teknik och svensk EU-medlemskap ritat om kartan har alla från Karl-Erik Nilsson och neråt skytt som pesten.

Man har inom svensk fotboll, ja inom svensk idrott i stort, i princip klistrat branschens baksidor som riggade matcher och spelberoende på utländska spelbolag. Däremot har den statliga speljätten Svenska Spel hyllats för sitt ansvarstagande – Spela Lagom, ni vet – och man har tacksamt tagit emot pengarna från bolaget och sjungit dess lov.

ANNONS

Till och med i SVT:s årliga och direktsända Idrottsgala har statens officiella spelleverantörer fått stå med en check till idrotten. Som om inte spelbranschens hemska problem har något med statens spelbolag att göra. Det är många som blundat för det och bara räknat hem miljonerna.

Ett hyckleri, givetvis. Nu sker något historiskt inom svensk fotboll. Klubbarna i allsvenskan och superettan ska från 2020 och framåt jobba ihop med Unibet. Skälet stavas givetvis pengar och då vägde alla fina ord om Svenska Spel lätt. Särskilt när den statliga speljätten ska delas upp och inte kan ta några klara beslut om framtiden.

Förvisso förlängde Svenska Spel avtalen med Svenska Fotbollförbundet fram till 2023 och med Elitfotboll Dam fram till 2023, men satsningen på fotboll minskar från 928 miljoner för det senaste sexårsavtalet 2014-19 till 385 miljoner 2018-23 och även om man ökar på satsningen på damerna så saknas klubbfotbollen för herrar.

ANNONS

Hörde i vintras att förhandlingarna mellan Sef och Svenska Spel kärvade och Sef:s generalsekreterare Mats Enquist bekräftar att ett avtalsförslag först stoppats av det statliga bolagets styrelse. Därefter lades det fram ett nytt avtalsförslag med sänkt ersättning och innan Sef hann svara på det så drogs det tillbaka.

Med tanke på att riksdagen under våren klubbat igenom en lagförändring som öppnar för utländska spelbolag från 1 januari 2019 har det funnit fler alternativ för Sef. Nu gör fotbollen precis som Hockeyligan som för några år sedan valde NordicBet som samarbetspartner. Det är nya tider, helt enkelt.

Svenska Spels monopol på svensk idrott är över och det är inget konstigt i det. Däremot är det underligt att man från svensk fotboll varit paniskt rädd och fientlig inställd mot de utländska spelbolagen. För det ser minst sagt udda ut när man nu gör en quick-step värdig Let’s Dance final.

ANNONS

Pengar brukar å andra sidan ha den effekten. Då kan organisationer och människor rubba på det mesta. Nu får allsvenskan och superettan en garanterad höjning på över 40 procent och en möjlig ökning på över 60 procent. För en serie där sju av 16 klubbar visade ett underskott 2017 är det givetvis mumma och då får Sef-ledningen dansa med.

Unibet har garanterat klubbarna i allsvenskan och superettan 130 miljoner kronor om året i sex år och med möjlighet till ytterligare 20 millar per år om man uppfyller vissa kriterier. Dessutom har man en option på ytterligare sex år och det är en rejäl satsning från det svenskgrundade bolaget.

Att bolaget talar om att man vill ge tillbaka till svensk idrott är väl en en sanning med modfikation. Miljardären Anders Ström, som är grundare och storägare av Kindred, bedriver ingen välgörenhet. Det handlar helt enkelt om att varumärket Unibet ser en möjlighet att hjälpa svensk fotboll OCH tjäna pengar på det.

ANNONS

Spelbranschen är problematisk. Räcker att ta del av Babis Stefanidis berättelse och det finns många fler som följer i kölvattnet av att spel är lättillgängligt. Sedan har vi problematiken med riggade matcher, påverkan och kriminalitet och att det verkar vara svårt att komma åt det från polisens håll.

Det har nu gått över ett år sedan Kenny Stamatopoulos berättade om mutförsöket mot honom och fortfarande inget åtal. Vad händer? Här är det bara att hoppas att omregleringen av spelmarknaden gör att informationsdelning och samarbete ökar för att begränsa det.

För även om svensk fotboll vaknade sent så har man i varje fall börjat agera och informera. Man är aktiv på ett helt annat sätt. Tror inte heller att Sef-skiftet från Svenska Spel till Unibet försämrar möjligheterna att bekämpa det här, snarare tvärtom. Det är bättre att utländska bolag finns nära och licensierade i Sverige.

ANNONS

Helst hade jag sett att fotbollen klarade sig utan spelbranschens miljoner men det är en utopi. Tyvärr är man beroende av intäkter för att hänga med och det är naturligt med att hitta de miljonerna i spelbranschen, även om man gärna sett att SvFF som är garant för sporten avstod helt likt engelska FA.

Det är naturligtvis ett plus för Sef-ledningen att man lyckats hålla ihop klubbarna kring det här spelavtalet och att inga utbrytare lockats av att sluta ett avtal på egen hand. Med tanke på det nya tv-avtalet (550 miljoner om året som stiger) så kommer det in nästan 680 miljoner om året från och med 2020. En rejäl ökning mot dagens 300 miljoner.

Pengarna är givetvis välkomna och även om en del av Unibet-miljonerna är öronmärkta för talangutveckling (bra!), Europa-spel samt ska fördelas av spelkundernas val av favoritklubb så ökar de nya miljonerna trycket i en fråga: fördelningen av pengar mellan de två ligorna och mellan klubbarna.

ANNONS

Jag avslöjade i min bok om allsvenskan som kom i våras att de fem stora klubbarna Malmö FF, AIK, Djurgården, Blåvitt och Hammarby vill göra om fördelningen. Dels vill man ändra på upplägget mellan allsvenskan och superettan och dra ner andraligans del, dels vill man skifta på hur man delar på pengarna inom serien och lägga till nya parametrar.

Nya pengar lär elda på den diskussionen, men det är egentligen ett angenämt problem att slåss om nya intäkter. Sedan är det bara att inse att de stora vinnarna, förutom ägarna av Unibet, är spelarna i allsvenskan. Deras snittlön har sprängt 100 000 i månaden och det kommer att öka ännu mer.

 

 

 

Publicerad 2018-06-28 09:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto