Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
3:11

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Hammarbys möte med Sirius i spelaren ovan.

Billborn till bengalbrännarna: "Vill ni se adrenalin? Ta inte död på derbyt"

STOCKHOLM. Effekten av bengaler som skjuter upp avsparken i ett derby?
Att elden kyler ner spelarnas intensitet, menar Hammarbys tränare Stefan Billborn.
- Men jag tror inte det gör något för oss som lag, säger han till Fotbollskanalen. 

En tajt seriefinal inför 49 000 åskådare på Friends Arena, det är vad Hammarbys tränare Stefan Billborn väntar sig när hans lag gästar AIK under söndagen.

- Jag tror inte att det kommer bli någon pang pang-match, för AIK vill ha en kontrollerad defensiv. Vi vill ha ett kontrollerat bollinnehav. Det betyder inte nödvändigtvis att vi kommer ha 90 procent av bollinnehavet, men jag tror att det kommer sätta tonen. MEN, det är ett derby och det kan bli så att något av lagen gör ett tidigt mål. Det kan bli så att något av lagen går in och smäller på fysiskt. Det kan bli så att man upplever att domaren bara blåser åt ett håll, att han är riktigt dålig. Så det skulle ju göra att matchplanerna börjar svänga lite och så kan det se lite annorlunda ut, säger Billborn.

ANNONS

Tror du att alla de där faktorerna kan höjas och bli större just för att det är den här tiden på året och läget i tabellen är som det är?
- Jag tror att det lätt kan bli så. Men jag tror inte lagen kommer påverkas av att det är runt 50 000 åskådare istället för 30 000. Spelarna kommer vara fullt fokuserade när de kliver ut. Men däremot, blir det bengalbränningar så tar man ju död på matchen. Spelarna kommer ut och är jättetaggade, och sen blir det 45 minuters paus. Många derbyn har ju kanske inte varit som derbyna förut. Jag tror att det inte gör något för oss som lag, men som publik: vill man ha derbyn där adrenalinet är på högsta nivå då tror jag inte att man ska döda matcherna innan.

Billborn ser ett lite annorlunda AIK framför sig på Friends Arena jämfört med på Tele2 Arena i våras, då de svartgula vann med 1-0.

ANNONS

- De gör väldigt många mål, men de är otroligt duktiga på att kväva motståndarnas offensiv. Imponerande bra, överlägsna i Sverige på det. De har lite lättare att göra det på gräs.

- För mig ska det bli intressant att se om vi kan slå hål på strypsnaran som AIK har. Det är mest intressant för mig. Sen är det klart att jag förstår att det kommer vara en poäng, fyra poäng eller sju poäng upp till AIK efter matchen och att det är ett derby, men jag måste gå in i matchen med en tanke om att vi möter vilket lag som helst.

Tidigare har Bajen-tränaren förklarat att han "tar på sig" förlusten mot AIK senast, eftersom han anser att han inte gav sina spelare en bra mental ingång i matchen. Han menar att Hammarby saknade mod.

- Matchbilden blev ungefär som vi väntade oss men vi blev otroligt rädda för att slå bort bollen. Det handlar om att tappa boll i rätt läge, men då vågade vi inte tappa boll någonstans. Det gjorde att det blev väldigt statiskt och vi inte kom någonstans. 

ANNONS

Kommer ni snacka om det på ett annat sätt inför den här matchen?
- Ja, det tror jag absolut. Det måste vi göra. Vi måste försöka göra vår grej och kan vi göra det riktigt bra så kommer det inte spela någon roll vad de gör. Men om de får göra sin grej så kommer de vinna matchen.

- Jag hoppas att varken vi eller AIK blir ängsliga. Jag hoppas att det blir en jäkla bra match.

Efter ert kryss mot Sirius senast sa Nikola Djurdjic att "alla" redan då snackade om derbyt och att han därför var rädd inför er match då. Märker du att det finns ett tryck på spelarna utifrån?
- Jag förstår att han säger så, men det är lite amatörpsykologi. Jag tror ändå att när man väl är där (mot Sirius) så vill man vinna den matchen. Jag tror kanske att det skulle kunna ligga något i att han hade varningar hängande över sig, att han ville missa upplevelsen att spela matchen mot AIK.

ANNONS

- Sedan har väl spelarna blivit påminda om den här matchen sedan tre-fyra omgångar tillbaka, när de började varvas igång från både supportrar och media. Jag tror att det bara är en realitet som man får leva med. Det är inte mer än så. 

Det faktum att AIK fortfarande har fyra poäng ner till er om ni kryssar. Tror du att det kan påverka matchen någonting?
- Jag tror att AIK är nöjda med ett kryss, om det skulle vara så. Det skulle nog jag vara om jag i deras läge, även om jag försöker implementera i mina spelare att vi bara ska spela för att vinna. De är så pass stabila att det nog kan bli så att de inte alls känner sig oävna med ett kryss. De var sex poäng efter oss när vi möttes på Tele2 och då var de ju uppenbarligen nöjda med en poäng. Nu ligger de fyra poäng före.

- De har så många bra spelare, så om de håller tätt så kommer de få sina chanser ändå. För det finns ganska många miljoner i det där laget.

ANNONS

AIK leder allsvenskan, medan Hammarby ligger tvåa. Åtta omgångar återstår efter söndagens derby.

Publicerad 2018-09-23 kl 09:30
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto