POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Goitom om derbyhajpen: "Man sugs med lite - måste hela tiden påminna sig själv"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK:s möte med Norrköping i spelaren ovan.

STOCKHOLM. Trycket inför söndagens derby mellan AIK och Hammarby är enormt.
Hajpen når också lagen och måste hanteras, medger "Gnagets" kapten Henok Goitom.
- Vi har pratat om det i gruppen, säger han till Fotbollskanalen.

Om någon allsvensk match i helgen är stekhet så är det derbyt mellan AIK och Hammarby. Mer än 49 000 biljetter har sålts till matchen och det skiljer bara fyra poäng mellan lagen inför seriefinalen.

Snacket om digniteten av drabbningen har också varit svårt att undvika för spelarna, erkänner AIK:s kapten Henok Goitom.

- Det är klart att man sugs med lite i det som media säger, snacket om publikrekord och ettan mot tvåan. Men när man tänker så gäller det att väldigt snabbt komma tillbaka till verkligheten. Man får tre poäng för den här matchen, oavsett om det är ett derby eller inte. De tre poängen är lika mycket värda som att vinna mot ett lag på kvalplats. Det behöver man hela tiden påminna sig om. Det har vi pratat om i gruppen, säger Goitom.

- Det är oundvikligt att inte läsa det media säger. Är det så att man svävar i väg så kommer man på sig själv om att det handlar om tre poäng och att ha en matchplan som man håller sig till.

Det blir ett extra stort mentalt spel på grund av att det finns så många yttre faktorer?
- Definitivt. Här kommer erfarenheten in. Det är så lätt när man väl är där att man tittar runt omkring sig, det är 49 000 på läktarna, och att man då börjar göra andra saker som man normalt sett kanske inte gör. Senast mot Hammarby visade vi att vi kunde hålla fötterna på jorden, vi höll oss till vår matchplan och vann tack vare det.

När du kommer ut på plan, tittar du ut på läktaren och ser på tifot eller vill du coola ner dig?
- Det beror på vad som ger dig energi. Vissa vill titta och känner att det ger energi och att det kommer öka våra chanser till att vinna. Vissa kanske inte vill göra det. Alla ska få chansen att ladda upp precis som de vill. Men det viktigaste är frågan om det ger en energi. 

Hur brukar du göra?
- Jag tittar lite på tifot och sådär. Det är kul att se det live istället för efteråt. Det finns ändå några minuter innan matchen går igång där man gör sig redo för matchen. Det tar inte bort mitt fokus.

Forwarden vet inte riktigt vad han ska vänta sig för matchbild.

- Det är ganska svårt att veta på förhand. Det ser man två-tre-fyra minuter in i matchen. Men jag tror båda lagen kommer gå för vinst. Sen i andra halvlek får man se i vilket tillstånd de båda lagen är i. Det kan bli så att det blir en till match där det blir lite schackspel. Men ett tidigt mål kan göra att det inte blir samma match som senast vi mötte Hammarby (AIK vann med 1-0).

- Vår grupp är tillräckligt smart att kunna förändra en matchplan, som vi haft innan matchen, mitt under matchen. Om vi ser att Hammarby gör något annat eller om vi kan såra dem på ett visst sätt så kan vi göra ändringar.

Är det pirrigt just nu?
- Mer skönt, att slippa behöva motivera sig inför varje match. Nu vet man att motivationen kommer till en själv, man behöver inte tänka på det. Jag vet att så fort jag går in där i spelartunneln så kommer motivationen vara där.

Hur länge har familj och vänner påmint er om den här matchen?
- Det är inte bara familj och vänner. Det är media, alla fans, båda klubbarna. Jag tror alla har tänkt på den här matchen ganska länge. Det är klart att man ibland dras med trots att man har en match emellan. Men nu är den här och det känns perfekt. 

Publicerad 2018-09-22 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå