Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dansk journalist om Bajens Cifuentes-rekrytering: "En modern och krävande tränare"

Allsvenskan 2022-01-13 kl 07:00

En modern och krävande tränare med offensivt Cruijff-tänk. 
Så beskrivs Bajens nye tränare Marti Cifuentes av dansk media.
Men det är först den här säsongen som tränaren fått ordning på Ålborg. 
- För tio månader sedan var det snack om Cifuentes var rätt för AaB efter en dålig start, säger Martin Schmidt, journalist på Bold.dk, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Hammarby presenterade under onsdagen spanjoren Marti Cifuentes, 39, som ny chefstränare i klubben. 39-åringen kommer närmast från den danska klubben Ålborg, men har även en bakgrund som tränare i norska Sandefjord och i AIK:s akademi.

Martin Schmidt, dansk journalist på Bold.dk, tycker att Bajen gjort ett bra val i form av Cifuentes, men blev ändå lite förvånad när uppgifterna om flytten först kom ut. 

- Nyheten var ganska väntad här och nu, men när ryktena om Malmös intresse dök upp för en tid sedan blev nog större delen av fotbolls-Danmark mer förvånat. För tio månader sedan var det snack om Cifuentes var rätt för AaB efter en dålig start. Han kämpade länge för att sätta sin prägel ordentligt, och även om resultaten har varit bra den här säsongen har spelet inte nödvändigtvis alltid varit så bra, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- När de kört ser det riktigt bra och lovande ut, men om man ser till "expected points" är AaB tia i Superligan. "Expected points" berättar förstås inte hela sanningen, men AaB har i alla fall haft lite marginaler på sin sida i flera matcher. Cifuentes är dock relativt ung och har spännande idéer som är inspirerade av Cruijff, så det är absolut logiskt att Hammarby och MFF var intresserade, men jag blev ändå ganska förvånad över att det var så tidigt.

Schmidt menar vidare att Cifuentes har en tydligt offensiv spelfilosofi. 

- Cifuentes har på kort tid i AaB blivit känd som en modern och krävande tränare med stor taktisk förståelse. Han har en tydlig filosofi om att spela offensiv fotboll med stort fokus på hög och aggressiv press, vilket tog tid att genomföra i AaB. Han har även anpassat sin stil lite på vägen, så han fått ut det mesta av spelarmaterialet. En fjärdeplats vid vinteruppehållet är absolut godkänt med tanke på AaB:s situation. Det kunde man inte bara förvänta sig, säger journalisten. 

ANNONS

Vidare menar dansken att Cifuentes gärna släpper fram unga spelare, men att tränaren främst satsat på lite äldre spelare i Ålborg.

- Cifuentes har visat att han inte är rädd för att ge ungdomar chansen, men han har generellt sett använt de mest erfarna spelarna på 24 plus och några närmare 30. Unga spelare som Malthe Højholt och Mathias Ross har också fått gott om speltid, så det är lite blandat. Det verkar som att han är bra på att anpassa sig till det han har att jobba med och få ut det bästa av laget, säger han. 

Schmidt menar också att Cifuentes är en tydlig kravställare, som inte är rädd för att peta profiler - om det krävs för lagets och spelsättets skull.

- Han ställer tydliga krav på spelarna och deras arbete. En före detta profil och lönetung spelare som Kasper Kusk till exempel var han inte rädd för att sätta på bänken eftersom hans förmågor i pressen och löpararbetet defensivt inte var tillräckligt bra.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto