FRÖBERG: "Absurt - en match som inte borde ha spelats"

PORTIMAO. IFK Göteborg förlorade med 1-7 mot C.D. Mafra.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs spaningar från matchen.

"Absurt på alla sätt och vis"
Vi börjar med förutsättningarna - för det var en minst sagt udda tillställning som utspelade sig på Estádio Municipal Bela Vista i Algarve.

Den danska ligaledaren FC Midtjylland valde att inte ställa upp i det planerade försäsongsmötet med IFK Göteborg på grund av skadeproblem och att klubbens U19-lag skulle spela i Uefa Youth League.

Det hela resulterade i att IFK Göteborg fick en ny motståndare i form av Midtjyllands portugisiska farmarklubb, C.D. Mafra, som placerar sig på en sjundeplats i andraligan.

Blåvitt å sin sida har en stor skadekris med över tio spelare otillgängliga, och känslan på plats var att IFK Göteborg gärna hade ställt in matchen. Men arrangören till försäsongsturneringen Atlantic Cup tycktes vilja annorlunda.

Då flögs fyra spelare ner till Portugal från Blåvitts samarbetsklubb Västra Frölunda (division 2) - för att IFK Göteborg ens skulle kunna ställa upp ett lag i matchen.

Blåvitts tränare Jens Askou var tydlig efter söndagens träning: få ordinarie spelare skulle spela matchen - om ens någon.

Under matchdagens morgon var det dags för nästa kapitel. Då meddelade Atlantic Cup att matchstarten behövde flyttas från 20.30 till 18.00 efter "en miss".

IFK Göteborgs team manager Hannes Stiller var måttligt belåten på klubbens hemsida:

- Vi är missnöjda med hanteringen och detta är allt annat än optimalt. Vi har motvilligt accepterat den nya avsparkstiden, sa han.

När startelvorna trillade in stod det klart att IFK Göteborgs lag snarare var ett akademilag kryddat med Västra Frölunda-spelare än något annat. Mest seniorerfarenhet? Linus Carlstrand, 19, Alai Ghasem, 20, och Vilmer Tyrén, 18.

Mafras låg å sin sida bestod av fyra ordinarie spelare.

När matchen väl var igång var det en enorm klasskillnad mellan lagen. Mafra sprang periodvis åttor runt sina motståndare. Ingen i det blåvita laget kan eller ska klandras för resultatet - för det här var en match som inte borde ha spelats.

Det här var absurt på alla sätt och vis.

Så var matchen
Det tog 15 sekunder, sedan hade Mafra kommit till ett kalasläge framför mål. Då stod Elis Bishesari, som tidigare har imponerat under den blåvita försäsongen, för en vass benparad.

Det första målet skulle däremot falla kort därefter. I den tredje minuten tog sig Mafras Falé fram längs högerkanten och slog en lång boll mot den bortre stolpen som seglade över Bishesari in i mål.

Tre minuter senare kunde Rodrigo Matos stöta in 2-0 till portugiserna mitt framför mål.

Mafra var i stora perioder spelförande under matchen, medan Blåvitt fick fokusera på sitt defensiva arbete.

Efter 23 minuter stod Bishesari för ett kostsamt misstag när målvakten drällde med bollen och Rodrigo Matos kunde knycka bollen och placera in 3-0.

IFK Göteborgs första riktiga målchans kom i minut 37 när Vilmer Tyrén nickade Lion Beqiris inspel rakt på målvakten.

Bara sekunder efter kunder Mafra i stället göra 4-0 när Falé nickade in bollen i nät.

Med fem minuter till pausvila kunde Rodrigo Matos ta sig fram och göra sitt tredje mål till 5-0 för Mafra.

Mafra fick ett jätteläge direkt efter paus men inbytte Adam Benediktsson stod för en vass räddning. Fem minuter senare kunde Blåvitt i stället göra 1-5. Carlstrand stod för förarbetet och Vilmér Tyrén kunde placera in bollen i öppet nät.

I takt med att Mafra gjorde ett större antal byten, och IFK Göteborg fick in mer erfarenhet på planen, blev matchen jämnare. Blåvitt kunde ha reducerat ytterligare, men i stället utökade Mafra två gånger om i slutskedet till 7-1.

IFK Göteborgs lag: Elis Bishesari (Adam Benediktsson, 46) - Rasmus Nåfors Dahlin, Ben Magnusson, Mohamad Al Jarah (Adam Carlén 74), Alai Ghasem - Jasin Hasani (Abundance Salaou 74), William Sandford (Emil Salomonsson 68), Melvin Koliqi (Benjamin Brantlind 54) - Vilmer Tyrén (Gustaf Norlin 74), Linus Carlstrand, Lion Beqiri

MATCHENS SPELARE
3: Linus Carlstrand. Bäst i IFK Göteborg. Kämpade och slet i en enormt otacksam roll längst fram i IFK Göteborg. Fin assist till 1-5.

2: Rasmus Nåfors Dahlin. Svårt att klandra högerbacken för något av målen. Vårdad med bollen.

1: Vilmer Tyrén. Fick IFK Göteborgs enda läge i den första halvleken, men nicken gick rakt på mål. Var sedan påpassligt framme och placerade in 1-5 i öppen bur.

Publicerad 2024-02-05 kl 19:54