Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jens Askou sammanfattar Blåvitts läger: "Bra - men inte idealt"

Allsvenskan

PORTIMAO. Ett bitvis struligt försäsongsläger är till ända.
Då ger IFK Göteborgs chefstränare Jens Askou sin syn på vistelsen i Algarve.
- Vi hade många utmaningar i början - men vi löste dem bra, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Jens Askou slår sig ner i hotellobbyn med ett brett leende. Det är dagen innan fredagens möte med Bröndby och han har en kvart på sig att recensera Blåvitts försäsongsläger i Portugal. Sen ska han snabbt kila iväg för att titta på Köpenhamn mot Molde.

Han är samtidigt osedvanligt lömsk och fåordig kring eftermiddagens aktiviteter. Det får senare sin förklaring när lånet av Andreas Pyndt från Silkeborg presenteras.

Annars har Blåvitts tio dagar långa läger kantats av problem under inledningen av lägret - för att sedan gå åt rätt håll.

Bekymren har bland annat innefattat byte av både hotell och träningsplan kvällen före ankomst, stora skadeproblem, uteblivna nyförvärv, byte av motståndare, sen förändring av matchstart och influgna spelare från samarbetsklubben Västra Frölunda.

Annons

Jens Askou ser samtidigt positivt på IFK Göteborgs läger.

- Jag tycker att det har varit bra. Självklart hade vi många utmaningar i början av lägret, men jag tycker att vi fick löst dem på ett bra sätt. Vi kom över det hindret, som var ganska stort, så snabbt och säkert som möjligt, säger han.

- Det var inte idealt det som hände. Men ibland händer det saker som man inte kan kontrollera, då får man lösa de utmaningarna. Man måste vara bra på att ta snabba beslut som inte alltid är så enkla. 

Hur har det varit för dig som tränare att handskas med dessa utmaningar?
- Det är inte min första säsong som tränare. Det händer ibland. När jag kom hit i somras var det också mycket utmaningar. Det var många som var skadade och det fick vi också hantera.

Samtidigt hade IFK Göteborg önskat vara längre fram i vissa avseenden vid det här skedet av försäsongen.

Annons

- Det är klart att det finns någon spelare som vi hade önskat att de hade haft en bättre start. De som har missat en del träningar. Det är några av våra viktigaste spelare som vi förväntar oss kommer spela mycket. De får jobba lite extra nu den kommande perioden, säger Askou.

Jens Askou tycker att många spelare har imponerat på honom under lägret. Bland annat vill han lyfta sina målvakter som tar kliv varje dag och blir allt mer involverade i i Blåvitts spel. Han vill även lyfta en offensiv kvartett.

- Santos ser man blir bättre och bättre. Arbnor (Mucolli) ser mer och mer fit ut. Sen känns det väldigt skönt att de nya spelarna som Oscar Pettersson och Laurs (Skjellerup) börjar få kropparna fit igen. Det ska bli roligt att se dem den närmaste framtiden, säger han och fortsätter:

- Anders Trondsen har också tagit bra steg. Väldigt roligt att se. Han liknar en fotbollsspelare mer och mer, han har också en väldigt mycket mer positiv utstrålning och är engagerad i sin fitness. Han tar stort ansvar.

Annons

Efter fredagens möte med Bröndby (seger med 3-1) har IFK Göteborg en träningsvecka på sig innan tävlingssäsongen sparkar igång. Då ställs Blåvitt mot Nordic United i Svenska cupen.

- Vi ska ställa ut det starkaste laget vi kan mot Nordic United. Sen får vi ta det dag för dag därifrån. Därför känns det väldigt skönt att vi har så många med på träningsplanen nu. 

Hur förberedda känner du att ni är inför cupen?
- Vi har mycket att göra, det är en process som är pågående, men jag tror att alla tränare känner så nu. Man vill ta nästa steg och addera olika saker i spelet.

- I förhållande till var vi önskar att vara är det mycket att göra, men så är det alltid. Man måste bara njuta av processen och vara hungrig på att fortsätta utvecklas.

Intervjun gjordes före IFK Göteborgs möte med Bröndby under fredagskvällen. Efter 3-1-segern - där samtliga spelare utom unge Melvin Koliqi var tillgängliga - var Jens Askou mer än nöjd med lagets avslutning på lägret.

Annons

- Det var roligt att se att det spelet som vi vill spela på inte bara är roligt för spelarna att spela, utan också kan vara effektivt. Det är det som är viktigast, att vi har ett spelsätt som är roligt att titta på, utvecklande men först och främst effektivt, säger han.

- Sen måste vi bli ännu bättre. Det finns mycket att förbättra. Men vi såg att vårt spelsätt funkar mot lag som är väldigt, väldigt bra.

Publicerad 2024-02-10 kl 08:15

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto