Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Lundhs allsvenska tips - så går det för Halmstads BK och IK Sirius

Allsvenskan

Den 30 mars drar allsvenskan i gång.
Fotbollskanalen räknar ner och Olof Lundh tippar tabellen - i dag Halmstads BK och IK Sirius.

5:39
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en special om Halmstads BK 2024 i spelaren ovan.

Spela
Halmstads BK 2024: "Kommer att såra många allsvenska försvar"
Spela
Sirius 2024: "Ovisst men spännande"

HALMSTADS BK

Vad kommer att göra supportrarna glada? 
Värvningarna i form av Tim Rönning och Rasmus Wiedesheim-Paul. Inga större ekonomiska utsvävningar och spelare som kommer må bra av en omstart kring Örjans Vall och parellellt göra HBK bättre.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Tråkig fotboll? Nu handlar det om att göra resultat och hänga kvar, men det är givet att Magnus Haglunds och Pelle Olssons fotboll är mer effektiv än underhålland.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Under vintern fick man se Erik Ahlstrand och Kazper Karlsson försvinna till Tyskland respektive Italien. Verkligheten för de flesta svenska klubbar och i HBK:s fall kommer det som tur är fler unga talanger. Ta bara lillebror Bleon Kurtulus, 16, som Roma ville ha.

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Som många klubbar på nedre halvan behöver man ofta offensiv kraft men det är lättare sagt än gjort att hitta det. Dessutom brukar det kosta och det räcker att blicka in i årsredovisningen för HBK för att inse att marginalerna är små.

Hur säkert sitter tränaren?
Magnus Haglund förlängde nyligen kontraktet över 2026 och han har varit med om HBK:s berg-och-dal-bana sedan 2019. Det är uppenbart att klubben uppskattar arbetet som han och Pelle Olsson gör inser att duon är rätt för att ge långsiktighet. Han sitter säkrare än en majoritet i allsvenskan.  

Hur går det för laget?
För första gången på närmare tio år kan Halmstads BK få ihop två raka allsvenska säsonger. Lägg till att ekonomin är i balans och att HBK ser ut att ha goda chanser att hänga kvar även efter 2024. Ett kvitto på att Bollklubben hittat rätt i den tuffa tillvaron som gäller för elitklubbar och att ordningen är återställd i Halland när både Varbergs Bois och Falkenberg är ur allsvenskan, även om derbyna var bra för både intresset och vändkorsen. Att Halmstad hade svårt att göra mål i fjol förvånar nog ingen, men att man släppte in mycket mål sticker ut. Defensiven lär bli bättre sett till målvakterna som kommit in och det finns en solid grund att bygga på. Viktor Granath får hjälp framåt och även om Halmstad kommer behöva snegla neråt i tabellen hamnar man på en 11:e plats och spelar vidare i allsvenskan 2025.

Annons

IK SIRIUS 

Vad kommer att göra supportrarna glada?
Melker Heier är kvar och han stod för tio poäng under debutsäsongen i allsvenskan. Blir ännu starkare i år.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Tappet av några viktiga poängspelare och även om pengarna var bra är inte ersättarna av lika hög kvalitet.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Nämnde Heier och Joakim Persson finns i scoutrapporter från Studenternas.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En förlängning av David Mitov Nilssons kontrakt och sedan behöver man ha uppsikt om någon back finns tillgänglig. Eller kan Jeng, Murbeck alternativt Nwadike får ordning på speltid och skador?

Hur säkert sitter tränaren?
Christer Mattiassons arbete övertygade när Sirius knep en åttondeplats efter en stark höstspurt. Nu får han delvis börja om när klubben tappar sina bästa spelare och knappast värvar färdiga ersättare. Det är en verklighet som klubben är trygg med, återstår att se hur det är för Mattiasson. Klart är att Sirius som levererat tränare till både konkurrenter och U21-landslaget hittills inte har något att klaga på kring tränaren.

Annons

Hur går det för laget?
Det är imponerande av Sirius att klubben trots hyfsat frekventa spelartapp och en del tränarskiften är inne på säsong åtta i allsvenskan och det utan större tradition (tre tidigare säsonger i högsta serien). Därmed är det uppenbart att man lärt sig hantera sin plats i hierarkin där man antingen fyndar i lägre serier eller hittar spelare som hamnat i kläm och får många av dem att prestera. Lägg till att man hela tiden hittar rätt tränare att förvalta arvet av föregångarna. Klart att spelartappen från höstens framfart slår mot Sirius kvalitet och det blir en kämpigare säsong än senast, men det finns tillräckligt med både bredd och spets för att hänga kvar via en 12:e plats.


Lundhs tabell:

1. Malmö FF
2. Djurgårdens IF
3.
4.
5. BK Häcken
6.
7.
8. IFK Norrköping
9. Mjällby AIF

Annons
10. IFK Göteborg
11. Halmstads BK
12. IK Sirius
13.
-----------------------------------
14. IF Brommapojkarna
-----------------------------------
15.
16. Gais
Publicerad 2024-03-26 kl 18:03

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto