Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Skulptören förfärad: "Lagt ner hela min själ i det här"

Allsvenskan

Peter Linde ägnade flera år åt att göra statyn på Zlatan.
Nu är skulpturen avsågad utmed fotknölarna.
- Jag har lagt ner hela min själ i det här, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Statyn föreställande Zlatan Ibrahimovic ligger numera på backen. Natten mot söndagen valde någon att ge sig på verket och såga av den gigantiska bronsskulpturen utmed fotknölarna. Statyn har flera gånger innan, efter att det blev känt att Ibrahimovic gått in som delägare i Hammarby, vandaliserats på flera olika sätt, men det här var första gången den kapades helt.

Peter Linde är konstnären som gjort skulpturen. Han fick ett samtal av SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand på söndagsmorgonen och därefter har han sett bilder av platsen.

- Jag fick en chock naturligtvis, när jag såg det här. Jag blev alldeles skakis, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter.

ANNONS

- Och det är inte underligt. Jag har lagt ner hela min själ i det här i flera års tid och jobbat hårt för att det här skulle bli så bra som det någonsin gick och så går det på fem minuter att såga sönder allting. Det är underligt att ingen kan förstå den skillnaden; att förstöra går lätt men att laga och bygga upp tar lång tid och är svårt.

Hur omfattande är det här att reparera?
- Förut gick det bättre men nu, i och med att den är helt avsågad, blir det mycket mer komplicerat att laga.

Linde förklarar att skulpturen går att reparera, men vågar inte svara på vad notan landar på.

- Det är svårt att svara på. Vi får prata med ett gjuteri och så får vi se. Näsan är ju också borta och det är andra saker som måste fixas till. 

Linde är kritisk till Malmö Stad som han menar har varit för passiva vad gäller bevakningen av statyn.

ANNONS

- Eftersom Malmö Stad så uppenbart låter den stå helt obevakad fastän alla vet att det här är risken så kan jag inte förstå hur de tänker där. Det är jag väldigt förvånad över. Det är klart att bevakning är dyrt men är det inte dyrare att laga hela skulpturen?

- Det viktiga är att SvFF och Malmö Stad har en kontakt för det är Malmö Stad som äger skulpturen. Det är de som får står för hela kalaset och det blir ju inte billigare varje gång de låter det stå obevakat.

Malin Tykesson är kommunikationschef på Fritidsförvaltningen Malmö Stad, så här svarar hon på Lindes kritik.

- Först och främst förstår jag att Peter Linde är väldigt upprörd över att hans konstverk vandaliseras på detta sätt, det är oerhört beklagligt. Vad gäller bevakningen så finns det ju men att vi givetvis kommer se över säkerhetsåtgärderna och var vi landar i det är för tidigt att säga, säger Tykesson. 

ANNONS

Hur känner man som konstnär när något sånt här händer?
- Det är bara att bita ihop och försöka fixa det igen, det är inget annat man kan göra. Många tror att man bara kan skylla på andra, att man ska deppa ner sig och så vidare. Men man måste lyfta sig själv i kragen och laga det här, säger Linde.

Publicerad 2020-01-05 kl 10:05
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto