Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF efter nya attacken på Zlatan-statyn: ”Sådan feghet att ge sig på en staty mitt i natten”

Sverige (herr)

DOHA. Zlatan-statyn fick benen avsågade och den välte natten till söndag.
Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand reagerar med bestörtning.
- Det är bedrövligt, säger han till Fotbollskanalen.

3:53
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

Ända sedan Zlatan Ibrahimovic i slutet av november gick in som delägare i Hammarby har statyn över honom i Malmö varit utsatt för olika former av vandalisering, bland annat har man sågat av näsan. Dessutom har ett hundratal Malmöbor krävt att statyn ska flyttas.

Natten till söndagen så blev benen avsågade till statyn som välte på säkerhetsstaketet som stod runt den. Någon hade även målat ”Ta bort” med blå färg på ryggen och trätt en Sverige-tröja över ansiktet.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är på plats med landslaget i Qatar och nåddes av beskedet under morgonen:

- Det är bedrövligt. Jag kan förstå att det finns en besvikelse i Malmö men det passerar alla gränser när man vandaliserar statyn på det sätt som skett, säger Håkan Sjöstrand.

ANNONS

- Zlatan är vår främste spelare genom tiderna och det han uträttat under sin resa innebär att han är en symbol för så mycket och så många i Sverige och att han tagit kampen och därför har en stor betydelse. Det är oerhört tråkigt att det här sker.

Hur gör ni framöver?
- Statyn behöver först och främst repareras och sedan är det upp till Malmö stad som äger statyn. Jag har pratat både med staden och med konstnären Peter Linde nu på morgonen och vi är överens om att detta passerar alla gränser. Men det är staden som bestämmer vad som sker.

Har du pratat med Zlatan?
- Nej, jag har inte pratat med honom.

Tror du att statyn kan stå kvar framöver?
- Jag vill inte ge mig in i spekulationer om det och vi har en dialog med Malmö stad, men det är deras beslut. Så som jag ser det borde man kunna resa en staty över Zlatan var som helst i landet, han är vår störste spelare genom tiderna och har uträttat så mycket.

ANNONS

- Det är en sådan feghet att ge sig på en staty mitt i natten. Zlatan betyder fortfarande mycket och han berör många men visar själv att hans resa fortsätter och att han står för något helt annat och vi ser fram emot att se vad han kan göra för Milan.

Det var i samband med Fotbollsgalan 2016 som SvFF förklarade att man skulle resa en staty över Zlatan Ibrahimovic vid Friends Arena. Det stoppades av motstånd från AIK och Stockholm Live som driver arenan plus att det var svårt att hitta en plats som kunde bära upp statyn. Det slutade med att statyn skulle resas i Malmö och efter en lång process invigde man den mellan Malmös två stora arenor i början av oktober.

SvFF efter nya attacken på Zlatan-statyn: ”Sådan feghet att ge sig på en staty mitt i natten”

Se en intervju med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

ANNONS
Publicerad 2020-01-05 kl 08:39
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto