TV: AIK:s kris förvärras - Djurgården bröt nio år gammal svit i derbyt

SOLNA. Djurgården slog AIK med 1-0 i söndagens derby på Friends Arena.
Stor matchhjälte? Aslak Fonn Witry.
- Det var på tiden (med seger mot AIK i allsvenskan). Äntligen fick vi en seger igen. Jag tycker att vi förtjänade den, säger målskytten till Dplay.

Se höjdpunkterna i spelaren.

Till söndagens derby valde AIK:s tränare Rikard Norling att göra förändringar i laget och taktiken. Tre centrala mittfältare (Enoch Kofi Adu, Sebastian Larsson och Ebenezer Ofori) fick plats i startelvan och de svartgula använde ett form av 4-3-3-system snarare än 3-4-3 som tidigare.

I den första halvleken skapade båda lagen några farligheter, om än inte 100-procentiga sådana. Eric Kahl testade Djurgårdens målvakt Per Kristian Bråtveit med ett skott utifrån i den tolfte minuten men det klarade norrmannen av. Även när Karol Mets fick ett bra skottläge inne i straffområdet efter en hörna räddade Bråtveit. I Djurgården fick forwarden Emir Kujovic framför allt två chanser att näta på innan paus. Först sköt han precis utanför efter ett inlägg av Jonathan Augustinsson och senare var siktet inte inställt rätt när ett skottläge vid straffområdeslinjen dök upp.

Det stod 0-0 i paus och i den 53:e minuten fick sedan Djurgården ett drömläge att ta ledningen. Kalle Holmberg bröt sig loss från Enoch Kofi Adus punktmarkering och slog in ett inlägg på Fredrik Ulvestad, som blev helt ren inne i straffområdet. Men mittfältaren nickade rakt på Jakob Haugaard i AIK:s mål.

Några minuter senare var AIK nära att näta istället. Sebastian Larsson slog då en frispark tätt intill ena stolpen, men Per Kristian Bråtveit sträckte ut och räddade den.

I den 71:a minuten var sedan bollen på väg in i nät för Djurgården. Ett inspel gick igenom en hög av spelare inne i straffområdet och ut till en framstormande Aslak Fonn Witry, som drog till. Men högerbackens skott räddades av AIK:s mittback Per Karlsson bara någon meter framför mållinjen.

Norrmannen skulle dock få sin revansch. I den 77:e minuten knorrade han in en frispark till 1-0, efter att Jesper Karlström blivit fälld precis vid straffområdeslinjen av Henok Goitom.

Det blev matchens enda mål och därmed har Djurgården tagit sin första allsvenska seger mot AIK sedan 19 september 2011. Laget vann mot Gnaget i svenska cupen under våren 2018, men i serien har man alltså haft en dyster svit i nästan nio år.

Djurgården står nu på 17 poäng efter elva spelade omgångar. Laget har sju poäng upp till ettan IFK Norrköping, som kryssade under söndagen. AIK? De ligger kvar på den nedre halvan av tabellen. Man har skrapat ihop tolv poäng. På de senaste åtta allsvenska matcherna har de svartgula en seger. Pressen på huvudtränaren Rikard Norling ökar.

AIK:s lag: Jakob Haugaard - Daniel Granli, Per Karlsson (Robert Lundström 77), Karol Mets, Eric Kahl - Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu (Robin Tihi 66), Ebenezer Ofori (Tom Strannegård 34) - Bilal Hussein, Henok Goitom, Paulos Abraham (Nabil Bahoui 66)

Djurgårdens lag: Per Kristian Bråtveit - Aslak Fonn Witry, Jacob Une Larsson (Jesper Nyholm 87), Erik Berg, Elliot Käck (Jonathan Ring 46) - Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström - Haris Radetinac, Kalle Holmberg (Emmanuel Banda 72), Jonathan Augustinsson - Emir Kujovic.