Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rinne varnar för Belgien: ”Letar billiga spelare i Skandinavien som är lättare att ta bort”

Superliga

ABU DHABI. Jacob Rinne är en i raden av svenskar som kommit i kläm i Belgien.
Målvakten varnar för ligan.
- Man letar billiga spelare i Skandinavien som är lättare att ta bort om det inte går bra, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Vintern 2016 var Jacob Rinne en överraskning i Erik Hamréns trupp på januariturné. Målvakten fick nöja sig med ett inhopp i segermatchen mot Finland. Nu är han på plats med Janne Anderssons landslag och vet att han startar i torsdagens match mot Danmark.

- Det känns jätteskönt så klart. Det ska bli jättekul att starta och förhoppningsvis få spela 90 minuter och bygga på det jag slutade med i Danmark, säger Jacob Rinne på väg mellan träningsplanen och gymmet på anläggningen i Abu Dhabi.

Efter ett år i belgiska Gent som började bra men slutade dåligt så vände målvakten med förflutet i Forward och Örebro SK tillbaka till Skandinavien och danska Ålborg i augusti. Väl där hittade han tillbaka till formen och siktade på en ny landslagsturné i januari.

ANNONS

- Jag satt och kollade på uttagningen och hoppades verkligen att jag skulle få komma med här efter den hösten jag hade i Danmark. Sedan har jag hyfsad koll på allsvenskan och hur det gått för de andra målvakterna. Nu när jag är här så njuter jag och försöker lära mig. Jag känner från första landslagslägret 2016 att jag tagit steg sedan den tiden. Då hade jag bara gjort ett halvår i allsvenskan.

Efter ett starkt år i Örebro SK värvade belgiska Gent honom och även om det var en tuff tid är han inte bara negativ till tiden i klubben:

- Jag fick uppleva en helt ny fotbollskultur och fick spela på en hög nivå och tävlingsmatcher i Europa League. Fått lära mig hur det kan vara och att det är tufft och även om jag var mentalt förberedd så var jag inte hundra förberedd på det som kom.

Vad var svårt?
- Jag hade stora förväntningar på att komma ut i Europa och att det skulle vara guld och gröna skogar nästan, att det skulle vara fantastiska faciliteter och kunskaper, men det var inte riktigt så i Gent. Inget var som jag hade förväntat mig, allt från smågrejer och material, och det var en omställning.

ANNONS

- Sedan har de en annan syn på träning. Under mina första tre dagar hade jag gjort tio träningspass. Att komma till den kulturen när man tränat som sex gånger i veckan under en försäsong var en jäkla omställning som jag inte var förberedd på.

Hur var det att kliva in i omklädningsrummet?
- Jag hade hört att de skulle spotta på en den första tiden men det var inte alls så, det var jättebra killar som tog väl hand om mig. Men allt runt om kring var kanske inte det jag var förberedd på. Jag gick ner 5-6 kilo första månaderna och skulle samtidigt prestera under säsongen. Vi spelade nästan två gånger i veckan, det var tufft både mentalt och fysiskt att prestera.

Under ett samtal så vill Jacob Rinne varna för belgiska ligan och menar att svenska spelare som får frågan ska tänka efter noga. För det är speciellt med så många spelare som kommit från allsvenskan och inte lyckats alls i belgiska ligan.

ANNONS

Jacob Rinne har sin teori varför – belgiska klubbar försöker fynda i Skandinavien och bryr sig inte mycket om spelarna inte lyckas.

- Det finns pengar i landet, men man letar efter billiga spelare i Skandinavien och då är det lite lättare att ta bort den spelaren för att man inte spenderat så mycket pengar som man kan göra. Målvakten som man köpte in när jag var där kostade 3,2 miljoner euro, så det finns pengar i klubben. Är det någon som inte är belgare och man inte lagt mycket pengar på är det lättare att ta bort den.

Finns det något annat som stör i Belgien?
- Jag vet inte vad själva grejen är, men det är något helt annat. De kör på sitt sätt och bara det att man som målvakt skulle med ut i skogen och löpa över en mil två, tre gånger i veckan och så är det inte i Sverige för målvakter. Jag hade knappt tagit ett sådant löpsteg på flera år, det slet på kroppen och jag fick känningar. Var borta i några veckor. Det är en jäkligt tuff miljö för en.

ANNONS

Efter en bra start i Gent så blev en tavla kostsam:

- Jag vill inte snacka skit om tränaren, men efter att jag gjorde ett misstag mot Sjachtar Donetsk i Europa League så blev det en vändpunkt. Sedan hade vi en match mot Eupen direkt efter där det var mål där det frågades om jag skulle ha tagit den även om jag kanske inte skulle ha gjort det. Då kom man in i spiralen att jag kanske skulle ha tagit allt enligt dem. Jag blev sågad i media av tränaren och det var tufft mentalt.

Hur var det att komma till Ålborg?
- Det var som att komma hem. Det började jättebra och fick en seger i första matchen och sedan har det rullat på efter det.

Var Sverige och Örebro aktuellt?
- Nej, Sverige var inte ett alternativ. Jag visste att jag skulle få speltid i Ålborg och det var min prio.

Vad är målet nu?
- Jag ska göra en bra säsong med Ålborg och hoppas komma topp sex så vi går till slutspel och får de matcherna. Sedan får vi se vad som händer, vet aldrig vad som händer i sommar. Det kan gå väldigt fort och då gäller det att vara beredd. Om det inte händer något så trivs jag i Ålborg och har fem år där.

ANNONS

Precis som landslagsmålvakten Karl Johan Johnsson som började i Holland men vände tillbaka till danska Randers och nu gör succé i franska ligan vill Rinne testa en sväng igen:

Klart att målet är att komma ut igen, jag har lärt mig mycket under tiden i Belgien även om det var tufft. Jag försöker inte tänka på det negativa.

Publicerad 2018-01-09 kl 19:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto