Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kaoset i spanska landslaget - därför vill stjärnorna inte spela

Alexandra Jonson

Det råder smått kaos runt det spanska damlandslaget, där femton spelare bett om att inte bli kallade till nästa landslagssamling. Men vad är det som egentligen har hänt?

Jag ska göra mitt yttersta för att här ge en relativt kort och förståelig bild av en konflikt som varit både långvarig och komplicerad.

“Efter allt som vi har jobbat för så krossar det mitt hjärta att inse att vi just nu upplever de värsta ögonblicken i Spansk damfotbolls historia”, är en av raderna i Jenni Hemorsos långa öppna brev som hon publicerade på sitt twitterkonto för två dagar sedan. 

Annons

Och förra veckan skickades femton mail från femton olika landslagsspelare till det spanska fotbollsförbundet där de uttryckte att de inte vill bli kallade till landslaget igen förrän det har skett en “signifikant förändring”. 

Först lite bakgrund…

2015 lämnade äntligen Ignacio Quereda rollen som förbundskapten för det spanska damlandslaget. Han hade då haft rollen i 27 år utan att vara det minsta framgångsrik. Efter fiaskot i VM i Kanada publicerade spelartruppen ett brev där de kritiserade förberedelserna inför och under mästerskapet starkt och krävde byte av tränare. Några dagar senare avgick Quereda från rollen. Det har senare även framkommit att Quereda under sina 27 år gjorde flera verbala övergrepp mot sina spelare. Redan 1996 ska spelarna försökt säga ifrån men ignorerades och det var först 2015 med hjälp av sociala medier som deras röster på riktigt blev hörda. 

Annons

Den nya förbundskapten blev Jorge Vilda och med honom höjdes professionalismen runt laget, vilket inte var så svårt med tanke på hur icke-existerande den varit under Quereda. Men det har varit långt från en dans på rosor sedan Vilda tog över. Spelarna är idag långt ifrån nöjda med hans metoder och attityd. De anser helt enkelt att de med den nuvarande förbundskaptenen inte kan utmana på riktigt och träningarna är inte tillräckligt bra. De efterfrågar en mer professionell tränare med riktig erfarenhet. 

Vero Boquete är en av flera spelare som efteråt talat ut om verbala påhopp från den förra spanska förbundskaptenen Ignacio Quereda
Annons

Med kaptenen Irene Paredes i spetsen ska ett stort antal av landslagsspelarna gått ihop för att begära en förändring. De ska först ha pratat med förbundets president Luis Rubiales och under förra landslagssamlingen även tagit en diskussion direkt med Vilda. Att 15 spelare nu bett om att inte bli kallade till landslaget är en direkt konsekvens av att de efter de här samtalen inte känt sig hörda av varken förbundskaptenen eller förbundet. 

Det är en internkris som spelarna önskat att hålla intern men som förbundet nu valt att göra offentlig när de under förra veckan gjorde ett officiellt uttalande, där berättade de om mailen samt skrev att “RFEF inte kommer tillåta att spelarna ifrågasätter förbundskaptenen och hans tränarstabs fortsättning, då det inte faller inom deras befogenheter att fatta dessa beslut”, man begärde även att spelarna ber om ursäkt om de i framtiden vill få möjligheten att spela för Spanien igen. 

Annons

Spelarna svarade på detta med sitt egna uttalande dagen efter där de uttryckte att de aldrig bett om att förbundskaptenen ska sparkas utan om en förändring från vad som blivit en “situation som påverkar våra mentala hälsa och prestation”. De försäkrar även om att det inte är fråga om någon utpressning men att sanningen är att “situationen har blivit ohållbar”.

“Vem skulle tro att åtta månader före ett VM skulle en grupp toppspelare, som vi anser oss vara, fatta detta beslut, som det har uppfattats offentligt, på ett infall eller som utpressning,” skriver de bland annat.

Exakt vad problemen är vill spelarna inte prata om offentligt, då de anser att detta är en situation som bör lösas internt istället för i ett “offentligt krig” som förbundet verkar vilja göra det till. Därmed vill de inte gå in på detaljerna av vad problemen med Vilda är, men enligt källor till olika spanska medier ska det handla om mer än bara nivån på träningarna och förberedelserna. Bland annat beskrivs Jorge Vilda som extremt kontrollerande, “ibland på en ohälsosam nivå som till och med kan klassas som ‘diktatoriska’, skriver Mundo Deportivo. 

Enligt vissa rapporter ska spelarna bland annat varit tvingade att ha sina hotelldörrar öppna till kl 00.00 på natten, innan Vilda själv ska gått och stängt varje dörr, för att han på så viss ska kunna kontrollera att spelarna håller sig på sina rum. 

Annons

Vad som händer härnäst återstår att se men nästa vecka fortsätter de spanska VM förberedelserna med en vänskapsmatch mot Sverige. Då kommer majoriteten av de ordinarie landslagsspelarna inte finnas med. Varken förbundet eller spelarna verkar i dagsläget ha några planer på att vika sig.

De femton spelare som det handlar om är: Guijarro, Mapi León, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey, Sandra Paños, Claudia Pina, Ainhoa Vicente, Lola Gallardo, Leila Ouahabi, Laia Aleixandri, Lucia Garcia, Ona Batlle, Amaiur Sarriegi, Nerea Eizagirre, Andrea Pereira.

Även Irene Paredes, Jenni Hermoso och Alexia Putellas har visat sina sympatier med landslagskamraterna och lär med största sannolikhet inte synas i landslagströjan förrän tvisten är löst. 

Annons

——-

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Det blev två mål på två matcher med det svenska U19 landslaget för Williot, helt klart viktigt för självförtroendet med tanke på situationen i klubben. I Celta väntar svensken fortfarande på sin debut och har haft det tufft på träningarna.

Isak Jansson (Cartagena)
Var på nytt borta pga av skada i helgens match mot Alavés där Cartagena endast fick med sig 1-1, ett resultat som betyder att man åker ner från första till fjärde plats i tabellen. Isak ska dock i veckan varit tillbaka i träning med laget och efter en långtidsskada på Ortuño förväntas han bli än viktigare för Cartagena de kommande månaderna.

Max Svensson (Deportivo la Coruña)
Fick igår sin debut för Depor när galicierna besegrade CF Talavera de La Reina med 3-2 i Primera Division RFEF grupp 1. Svensken kom in i den 74 minuten och skapade några hyfsade chanser. 

Fridolina Rolfö (Barcelona)
Spelade hela matchen när Barcelona enkelt besegreade Villarreal med 1-4 på bortaplan i helgen.

Annons

Freja Olofsson (Real Madrid)
Det blev ingen match för Real Madrid i ligan förra helgen då mötet med UDG Tenerfie inte kunde spelas pågrund av en storm. Däremot har Freja och gänget säkrat sin Champions League plats efter att ha besegrat Rosenborg BK med totalt 5-1 över två matcher. Freja startade första mötet i Norge där hon fick 62 minuter och gjorde ett 15 minuter inhopp i returen i Madrid.

Publicerad 2022-09-29 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto