Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inget kommer förändras, förrän Spanien inser att man har ett problem

Alexandra Jonson

Igår spelade Joaquín sitt sista Sevilla derby, Atlético de Madrid säkrade en Champions League plats, Espanyol som tidigare stod stadigt med båda fötterna i nedflyttning träsket lyfte ur den ena och Valencia tog livsviktiga tre poäng hemma mot Real Madrid. För att inte nämna att Real Oviedo på nytt vann, nu med åtta raka matcher utan förlust, visst de spelar inte för något men det gjorde mig glad. Men allt detta överskuggades av det som hände på Mestalla. 

Ni har alla säkert redan sett och läst om hur Vinicius Junior på nytt fick utstå rasistiska påhopp, till den grad att han med tårar i ögonen själv bad om att bli utbytt. 

Annons

Det har gått 17 år sedan Samuel Eto’o fick nog och försökta marschera av planen på La Romrareda i Zaragoza efter att en stor del av arenan gjort apljud emot honom. 30 år sedan Rayos målvakt Wilfred Agbonavbare ledsamt konstaterade att – det är normalt, jag är mörkhyad och efter att ha gjort de räddningar jag gjorde idag så får jag förvänta mig det. Efter att Real Madrid-supportrar såväl under matchen som i livsända tv-intervjuer yttrat rasistiska förolämpningar, där några till och med hotat målvaktens liv.

2014 plockade Dani Alvés upp en banan som kastats mot honom och åt upp den och under flera år fick Espanyol målvakten Carlos Kameni stå ut med rasistiska påhopp både från motståndaresupportrar som de egna supportrarna bakom sitt mål. 

Annons

De senaste säsongerna har vi förutom Vinicius Junior även sett incidenter som rört Athletics Iñaki Williams och Valencias Mouctar Diakhaby. 

Rasismen inom den spanska fotbollen är inget nytt och det är inget annat än förfärligt att vi 30 år senare fortfarande ser samma problem, problem som sorgligt nog inte ser ut att försvinna.

Igår var inte den första gången den här säsongen som Vinicius Junior fick utstå den här typen av rasism. Tio gånger under säsongen har LaLiga anmält rasistiska incidenter som utspelats under matcher till spansk domstol, nio av gånger har den utsatta spelaren varit Viniciús. 

Något för mig väldigt anmärkningsvärt är reaktionen inom spanskmedia och bland många spanska fotbollssupportrar efter de här händelserna, där man indirekt skyller rasismen på Vinicius Junior själv. Med argumentet att det bara är han av alla mörkhyade spelare i LaLiga som blir utsatt. Rasism är inte okej säger man, men Vinicius Junior provocerar fram det, så han får lite skylla sig själv. 

Annons

Idag kan vi exempelvis se en av de största lokaltidningarna i Valencia SuperDeporte använda rubrikenDos tontos, muy tontos” fritt översatt till Två idioter, stora idioter. Där tidningens chefredaktör menar på att Viniciús själv var ett minst lika stort problem som de som legat bakom de rasistiska förolämpningarna.

Ledaren i en av landets största sporttidningar AS, använder rubriken “Vinicius, alltid i orkanens öga” och kritiserar sedan spelaren för hans gester mot Valenciafansen “han ventilerar sin frustration på det värsta möjliga sättet” 

Visst kan vi diskutera hur Vinicius Junior beter sig på fotbollsplanen eller vid sidan av den, men den diskussionen är en annan. För det är inget som rättfärdigar rasism och det är inget som rättfärdigar den rasismen som Vinicius Junior har fått stå ut med inter bara igår utan under hela säsongen. 

Annons

Det ska tilläggas att detta inte gäller all media i Spanien, utan det finns även en hel del förnuftiga röster inte minst Alberto Edjogo-Owono som gjorde en bra utläggning på DAZN efter matchen. Därtill har vi även sett en annan typ av otroligt smaklös mediabevakning främst från Madridhåll där Marca bland annat använt sig av videos med manipulerat ljud för att få det att se ut som att ännu fler Valencia-supportrar än var det var, deltagit i de rasistiska påhoppen. Agerande som i längden bara spär på de som tycker att det hela är överdrivet, fullt med lögner och att Vinicius Junior själv är problemet. 

Jag har även sett argument som att alla spelare får utstå förolämpningar under fotbollsmatcher det är bara Vinicius som inte kan hantera det. Som att rasistiska-förolämpningar inte var värre än andra. 

Och där har vi ett annat problem i Spanien, där acceptans av lata stereotyper och rasistiska språkbruk allt för ofta framstår som ofarliga skämt. Inte minst inom fotbollsmiljön. Därför blir hoppet från att ropa “tonto” till att ropa “mono” för vissa inte särskilt långt.

Annons

Efter att Viniciús i december i samband med en match mot Atlético de Madrid utsatts för apljud och “Vinicius är en apa”-rop, valde Madrids åklagare att inte ta några åtgärder. De erkände att det var “obehagligt och respektlöst” men poängterade att det bara “varat i några sekunder och i sammanhanget av fotbollsrivalitet”. Därmed sa man indirekt att i Spanien är rasism ok så länge det är inom sammanhanget av fotbollsrivalitet, vilket igen visar på att man i Spanien inte ser någon större skillnad på rasistiska förolämpningar och andra förolämpningar som förekommer på fotbollsarenor.

Att Vinicius Junior fått nog är det ingen tvekan om och igår var han hård på sina sociala medier. “Rasism är normalt i LaLiga. Ligan tycker det är normalt, förbundet med. Ligan som en gång tillhörde Ronaldinho, Cristiano och Messi tillhör nu rasisterna” skrev han och uttryckte även att “Jag ber om ursäkt till de spanjorer som inte håller med, men idag i Brasilien, så ses Spanien som ett rasistiskt land”.

Annons

Det var ett uttalade som fick LaLiga-presidenten Javier Tebas att starta ett twitterbråk med Real Madrid-spelaren. Tebas som i sin position bör vara den första att försvara en spelare som i hans liga utsatts för rasism, visa tydligt att han är mer mån om att försvara spansk fotboll än dess spelare.

Nu kanske inte det är så förvånande med tanke på att Tebas har en bakgrund i fascistpartiet Fuerza Nueva. Samt att han för ett par år sedan öppet stödde det högerradikala och nationalistiska partiet Vox. Men i sin position som LaLiga president är det ändå anmärkningsvärt och ett agerande som bara ger mer vatten på kvarnen för de som menar att allt är Vinicius Juniors egna fel. 

Annons

Personligen tycker jag inte man kan säga att Spanien är ett rasistiskt land, det är orättvist att klassa ett helt land som rasistiskt, däremot är det ingen tvekan om att man har ett stort problem med rasism och då inte minst på de spanska fotbollsarenorna.

Det ska även klargöras att LaLiga har blivit bättre i sitt arbete med att försöka ta sig an uppgiften att få bort rasismen från arenorna. Man jobbar hårdare och bättre med att hjälpa klubbarna att identifiera de personer som ligger bakom de rasistiska påhoppen, och fler incidenter anmäls till rättsväsendet. Efter gårdagens match har Valencia även meddelat att de kommer stänga av de identifierade fansen på livstid. 

Däremot behöver det bli tydligare att det är helt oacceptabelt. Det krävs tydligare ställningstaganden och frågan är vad som egentligen krävs för att en match i LaLiga ska brytas pågrund av rasism

Annons

Allt som allt visar reaktionerna från Tebas, viss media och somliga supportrar på att Spanien har ett stort problem och att det första som behöver hända för att man ska kunna ta tag i det är att man inser att man har ett problem och det är lättare sagt än gjort.

Publicerad 2023-05-22 18:59

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto