Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sergio Busquets: så bra att få kunnat se hur bra han är

Alexandra Jonson

När FC Barcelona den 13:e September 2008 spelade 1-1 hemma mot Racing Santander såg det ut som att Josep Guardiolas tränarkarriär skulle sluta redan innan den riktigt hunnit börja. De hade varit illa ute i Champions League-kvalet mot Wisla Kraków, förlorat hemma på Camp Nou med 0-1, innan de lyckats vända på bortaplan. I ligaspelet hade det gått ännu värre, förlust i premiären borta mot liganykomlingen Numancia och nu 1-1 hemma på Camp Nou mot Racing. 

Annons

I spanskmedia var rubrikerna hårda, många och tydliga. Guardiola hade inte vad som krävdes. Dessutom verkade det som att han mot Racing helt hade tappat det när han bänkande världsstjärnan Yaya Touré till förmån mot en 20-åring ingen hade hört talas om. 

Läste du de spanska tidningarna dagarna efter var kritiken mot Josep Guardiola överväldigande, förutom på en sida. Det var i den katalanska tidningen El Periódico, där Johan Cruyff skrev veckokrönikor. “Detta Barça ger en mycket, mycket bra känsla” rubricerade Cruyff sin krönika. 

Medan publiken på Camp Nou och där hemma framför tv-sofforna hade undrat vad det var för haveri de tittade på så hade Johan Cruyff suttit på sin plats på Camp Nou med ett stort leende igenom hela matchen. För han hade sett något speciellt eller rättare sagt någon speciell. 

Annons

“Tekniskt är han överlägsen Touré och Keita.” skrev Cruyff, han fortsatte: “Positionsmässigt ser han ut som en veteran. Med och utan bollen. Med bollen gjorde han det svåra enkelt: med en eller två touch. Utan bollen så ger han oss en annan lektion: att vara på rätt plats för att ingripa och återerövra genom att springa precis lagom mycket. Allt samtidigt som han är ung och oerfaren.”

Det var den okända 20-åringen, han som hade fått debutera från start, samtidigt som en av världens bästa defensiva mittfältare Yaya Touré tittade på från bänken, som Cruyff pratade om: Sergio Busquets. 

Annons

Ett år tidigare hade Josep Guardiola tagit över Barcelona B-lag, ett lag i kris. För första gången på 34 år hade de åkt ner i den spanska fjärdedivisionen, Tercera Division, till mycket en amatörliga. Laget Guardiola tog över beskrevs i katalansk media vid tidpunkten som ett lag utan själ eller framtid och steget från B till A-lag hade aldrig varit större. 

Fallet hade även betytt att klubbens C-lag nu försvann. Guardiolas stod därför med två trupper som skulle bli en och hans första uppgift som tränare var att meddela 32 ungdomar att deras dröm om att spela i FC Barcelona nu var över. 

I U-19 laget fanns en spelare som klubben redan innan Guardiola kom hade bestämt skulle skickas iväg på lån. Efter att ha tittat på några träningar från U-19 laget hade dock Pep en annan åsikt, Sergio Busquets skulle vara en del av hans B-lag. 

Annons

Den säsongen blev Busquets den spelare Guardiola spelade mer än någon annan. Efter en tuff start hade Barça B sen en mirakulös säsong, Busquets var navet i allt, och man vann Tercera och uppflyttning till Segunda B.

När Guardiola sen fick erbjudandet att ta över klubbens A-lag, var han fast bestämd att Busquets skulle följa med. Så kom matchen mot Racing Santander. En okänd 20-åring, en spelare som för ett år sedan varit oönskad i klubbens U-19 lag, som aldrig spelat högre eller mer än en säsong i den spanska fjärdedivisionen, var nu i startelvan framför självaste Yaya Touré, det är inte konstigt att ögonbryn höjdes. 

Men Guardiola, likt Cruyff, hade sett något väldigt speciellt hos Sergio Busquets. När säsongen 2008-09, hans första, var över hade Busquets vunnit alla titlar som går att vinna på en säsong inom klubbfotbollen: Copa del Rey, LaLiga, Champions League, spanska supercupen, europeiska supercupen och VM-för klubblag. Inte som en reserv, utan han hade gjort det som en av nyckelspelarna, kanske den viktigaste av de alla. 

Annons

Inför VM 2010 var det en självklarhet för Vicente del Bosque att ta med honom i truppen. Men det var inte alla som förstod, faktum är att de flesta inte förstod vad Sergio Busquets faktiskt gjorde på planen. Efter att Spanien förlorat öppningsmatchen mot Schweiz riktades en stor del av kritiken från spansk media mot Busquets. Vad gjorde han ens där? Han hade inte gjort sig förtjänt av en plats i landslaget. 

Bara 21 år gammal, var Busquets den yngsta spelaren i truppen, det hade inte ens gått två år sedan han spelade i fjärdedivisionen.

– Jag såg att Busi hade det jobbigt, väldigt jobbigt. Även om du inte vill höra kritiken, så gör du det. Det sades att han inte var önskad, berättade Xavi senare i en Informe Robinson dokumentär på spansk tv. 

Under de första säsongerna av hans karriär var Sergio Busquets nog världens mest underskattade fotbollsspelare. Det var som att bara vissa kunde se hans briljans, kunde se den avgörande roll som han faktiskt hade i allt som Barcelona och Spanien åstadkom. 

Annons

Busquets var aldrig namnet som tog rubrikerna när FC Barcelona erövrade fotbollsvärlden eller Spanien vann sitt första VM-guld någonsin. Han syntes inte, men det var även vad som gjorde honom så bra. Rinus Michels sa en gång att “om du inte märker av den defensiva mittfältaren så betyder det att han gör ett perfekt jobb.”

Vicente Del Bosque ska också en gång ha sagt att om – du tittar på matchen så ser du inte Busquets, tittar du på Busquets så ser du hela matchen. 

När kritiken eller snarare drevet mot Busquets, efter matchen mot Schweiz under VM i Sydafrika, i spansk media var som värst satte sig Vicente del Bosque på en presskonferens och sa – Om jag kunde bli reinkarnerad till en fotbollsspelare, vilken som helst, så skulle jag vilja vara Busquets. 

De som såg hur bra, hur viktig Sergio Busquets var, det var de som var runt om honom. 

Jag tror att folk inom fotbollsvärlden värdesätter honom mer än vad media gör. Men han vet hur mycket vi värdesätter honom och det är det viktigaste, sa Xavi i en av många radiointervjuer där han försvarat sin lagkamrat.

Annons

Frågar man Josep Guardiola, Xavi eller för den delen vem som helst av spelarna i Barcelonas trupp under storhetstiden 2008-2012, så hade de aldrig lyckats vinna allt de vann utan Sergio Busquets. Det var han som var navet, den viktigaste spelaren i det många menar var det bästa fotbollslag vi skådat. 

Lika viktig var han för Del Bosques landslag, det som vann VM 2010 och EM 2012. Vi kommer nog dock aldrig riktigt förstå hur bra Sergio Busquets i sin peak verkligen var, eller hur stor påverkan han haft inte bara på FC Barcelona utan hela på sporten. 

När det spanska landslaget 2010 firade sin VM-titel, presenterade Pepe Reina spelare för spelare inför de tusentals som samlats på Madridsgator. Så kom han till den yngsta av dem, grabben som det sagts varit oönskad, som inte förtjänade att få åka på VM. Honom presenterade Reina med orden: För mig VMs bästa spelare, snöplogen från Badia, bläckfisken från Badia, Spaniens tentakler. Mannen som snor bollen, passar den och skapar spelet: Sergio Busquets 

Annons

När Barcelona firade ännu en ligatitel på Camp Nou säsongen 2010/11, tog spelarna en efter en mikrofonen för att säga några ord. De möttes alla av stora jubel när de klev fram, så även Busquets. Men Busquets jubel var inte lika stort som det andra stjärnspelare som Messi, Xavi, Iniesta med flera fick. Busi verkade inte bry sig nämnvärt, han är inte en person som kräver att stå i centrum, utan mer föredrar att hålla sig i skymundan. Xavi däremot steg fram, tog mikrofonen från Busquets och mer eller mindre skällde ut publiken på Camp Nou “Kom igen, visa lite mer stake, jag vill höra er högre, för fan, han är en fucking otrolig spelare. Kom igen, BUS-QUETS, BUS-QUETS” 

Det har gått 15 år sedan den där matchen mot Racing Santander. Sergio Busquets har spelat 718 matcher och vunnit 31 titlar med FC Barcelona. Och även om han inte längre behöver att Xavi eller Pepe Reina, Guardiola eller Del Bosque skriker på media och fotbollsfansen för att de ska förstå att han är världsklass. Så tror jag ändå alltid att Sergio Busquets fotbollskarriär kommer att förbli en av de mest underskattade som någon spelare någonsin har haft. Dels för att hans roll, hans position är så unik, så att vi inte alltid förstått den, han är inte vad vi lärt oss att en defensiv mittfältare är. Dels för att det är svårt att förstå hur stor svårighetsgrad det faktiskt är på det han gör och dels för att det är svårt att förstå den påverkan han faktiskt har haft på sporten. Rollen han spelat i några av de bästa fotbollslag som funnits. 

Annons

Själv beskrev han i spansk radio, kort innan VM 2022, sin något unika position såhär:

– Min position i “Barça-stilen” är ganska komplicerad och svår. Generellt sett finns det inte många fotbollsspelare med den här specifika profilen. Majoriteten av lagen använder en dubbelpivot i mitten på mittfältet eller en box-to-box löpare som trivs med att springa upp och ner på planen oavbrutet. När min spelstil fungerar är min position en där du inte kan röra dig över hela planen, du måste tänka mer än du springer och du måste hela tiden ha en stor mängd information lagrad i hjärnan. 

Men trots att han nog för alltid förblir underskattad så kommer han att lämna Camp Nou som en hjälte och med en dröm som blev verklighet.

Sergio Busquets kan inte ha varit mer än 5 år gammal när han för första gången iklädd Barcelonatröjan gick ut på Camp Nous gräsmatta. Tillsammans med pappa Carlos och lillebror Aitor. 

Annons

Carlos Busquets var målvakt, främst andra val, för FC Barcelonas A-lag mellan 1990-1999. Den viktigaste räddning han gjorde under sin karriär var dock i hemmet, när han brände handflatan efter att ha slängt sig för att rädda ett stekande hett strykjärn från att falla i huvudet på lilla Sergio. 

Sergio som under uppväxten fick epitetet “Busis son” drömde om att likt sin pappa en dag få spela för Barcelona. Dock inte som målvakt, varför stå i mål när man kan vara ute på planen? Han provspelade för en plats på La Masia, men ansågs inte tillräckligt bra. 

Istället spelade han i flertalet andra mindre klubbar under uppväxten: Badia, Barberá, Lleida och Jabac Terrassa. Den sistnämnda klubben var en farmarklubb till FC Barcelona vilket betydde att om de fick erbjudanden på någon av deras spelare från andra klubbar var de tvungna att meddela Barcelona. 

Annons

2005 skulle Sergio Lobera lämna sin position som sportchef för Jabac för att ta över som tränare för Barcelona Juvenil B (U-18 lag) och han ville ha med sig Sergio Busquets. När de värvades spelare till Barças juvenil lag så var det inte värvningar för laget utan för framtiden, det var så man såg på det i klubben. Vilket betydde att kraven var extra hårda och de som stod högre i rang än Lobera kunde inte se den framtiden med Busquets. 

Men Carlos Busquets, hade hört att det fanns ett visst intresse för hans son från Real Madrid så han ringde Manolo Romero, som var Real Madrids scout i Katalonien. Manolo hade följt Sergio ett tag och gillade vad han såg: “Jag älskar honom, men förklara för mig hur ska jag kunna värva Busis son?”, ska scouten ha frågat Carlos. 

Problemet för Real Madrid var ju att han tillhörde Jabac och därmed hade Barcelona första tjing. Men om nu inte Barça ville ha honom, då skulle Sergio kunna gå till Real Madrid. Jabac Terrassa bad så Manolo Romero att skicka ett fax för att formalisera deras vilja att värva spelaren. Därefter berättade dem för Sergio Lobera som tog med sig dokumentet till sina chefer hos FC Barcelona, några dagar senare gick 17-åriga Sergio Busquets dröm i uppfyllelse när han skrev på för FC Barcelona Juvenil.

Annons

Sergio Busquets karriär skapades helt enkelt tackvare att de få som trodde på honom, trodde så mycket på honom att de gjorde nästan vad som helst för att övertyga resten. Från Sergio Lobera till Guardiola, Cruyff, Xavi och Del Bosque. 

Sommaren 2008 hade Sergio lovat sin farbror Javier Fernandéz att han skulle hjälpa honom att träna Badias ungdomslag, – Jag kommer att vara din assistent, sa han. Den säsongen blev inte riktigt som någon av dem hade förväntat sig. 

Annons

Istället för att stå vid sidlinjen vid ungdomsmatcher på den katalanska landsbygden, reste Sergio Busquets runt och spelade på de största arenorna i Europa. Nu var han inte längre Busis son, det var Carlos som var Busis pappa. 

Frågan är om någon, någonsin haft en karriär som tagit fart lika raket snabbt som Sergio Busquets. Han debuterade 2008 hade redan vunnit allt som gick att vinna på klubbnivå innan 2009 var över, vann VM-guld 2010 och EM-guld 2012. Vad gör man när man vunnit ALLT innan man fyllt 25? 

Det är en karriär som dividerat många, de som ser honom som ett geni, en av de bästa någonsin och de som aldrig riktigt förstod grejen, mest tycker att han slänger sig lite lätt. Efter VM i Qatar tackade han för sig i det spanska landslaget och i veckan annonserade han att han även lämnar FC Barcelona efter säsongen är slut, 15 säsonger och 31 titlar senare.

Annons

Sergio Busquets har stundtals varit så bra att ingen har sett hur bra han var. När han nu tackar för sig är det bara att lyfta på hatten och tacka för den magiska fotboll han lät oss njuta av utan att vi kanske riktigt förstod att det var han som faktiskt skapade den. 

Publicerad 2023-05-12 20:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto