Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Språkguide: Real kommer inte från Madrid, Sociedad är ingen klubb och Barça ingen stad

Alexandra Jonson

Det finns flera i Spanien viktiga regler för hur olika lag eller namn ska sägas. Så jag tänkte göra en liten guide över vad man bör och inte bör säga när det kommer till lag och personer inom den spanska fotbollen. 

REAL är inte Real Madrid


Det finns ett flertal klubbar i Spanien som har Real i sitt namn, bara i LaLiga är det sju stycken. Real på spanska betyder kunglig och titeln har klubbarna fått av det spanska kungahuset. Det var Kung Alfonso XIII som styrde Spanien från det att han föddes 1886 tills landets andra republik utropades 1931, som kom på idén att ge ut “Real” titeln till spanska fotbollsklubbar. Detta då han var angelägen om att koppla ihop monarkin till fotbollen för att på så vis dra nytta av sportens framväxande popularitet. 

Annons

Klubbarna kunde, och kan än idag, ansöka till det spanska kungahuset om att få “Real”-status som även inkluderar att man får sätta en kungakrona över klubbens emblem. Även om det fortfarande förkommer att Real-titlar ges ut så är det idag rätt ovanligt och majoriteten av titlarna delades ut mellan 1910-1920.

Idag är Real Madrid den mest kända Real klubben världen över men de var faktiskt en av de senare klubbarna att få “Real” status, då detta skedde först 1920. Den allra första klubben var Real Club Deportivo de La Coruña som fick “Real”-status redan 1909. 

Utanför Spaniens gränser syftar man oftast på Real Madrid när man bara säger “Real”, men detta är inte fallet i Spanien. Här säger man bara Madrid när man syftar på Real Madrid. Pratar man om “Real” i Spanien så är det oftast Real Sociedad man syftar på. 

Annons

Anledning till att Real Sociedad är klubben av alla Real lag som blivit det mest associerade med ordet Real, har jag faktiskt inget svar på. Men det har säkerligen att göra med att de var en av de första klubbarna att få “Real”-status, redan 1910. 

Real Club Deportivo de La Coruña som var först med “Real”-status skriver ofta inte ut det utan använder istället förkortningen RC Deportivo de La Coruña och i Spanien går klubben främst under namnet Deportivo eller smeknamnet Depor. 

Däremot tar man ALDRIG bort “Real” från Real Sociedad. Att kalla de för bara Sociedad blir helt enkelt fel då det på spanska betyder samhälle. Om någon i Spanien kallar Real Sociedad för endast Sociedad så är det oftast en Athletic-supporter och görs som ett hån. 

DE = från

Vilket tar oss vidare till Athletic Club de Bilbao, ofta utomlands refererade som Athletic Bilbao. Vilket också är helt fel. Säger man i Spanien Athletic Bilbao eller ännu värre bara Bilbao eller ännu värre Atletico Bilbao, så är det ofta medvetet och ett hån mot klubben.

Annons


Athletic Club de Bilbao betyder på spanska Athletic Club från Bilbao, klubbens namn är alltså endast Athletic Club med den sista delen bara en förklaring varifrån klubben kommer. För Athletic är detta viktigt då de ser sig som hela Baskiens lag och inte bara Bilbaos.

Real Sociedad håller inte direkt med om att Athletic är hela Baskiens lag och hör du någon referera till Athletic i Spanien som Bilbao, så är det säkerligen en Real Sociedad-supporter, gjort som ett hån. Exempelvis har den uppmärksamma kanske lagt märke till att Antoine Griezmann som kom upp genom Real Sociedads ungdomsakademi ofta kallar Athletic för Bilbao i intervjuer. Det är ett högst medvetet val från fransmannen.

Annons

Att kalla Athletic för Atlético de Bilbao är dock ännu värre. Detta då det är ett öppetsår för klubben från tiden då Spanien var en diktatur. Franco tvingade nämligen alla klubbar i Spanien att ha spanska namn och Athletic Club blev mot sin vilja Atlético Club de Bilbao. 

När det kommer till spanska lag är det generellt en bra tumregel att komma ihåg att “DE” betyder FRÅN och lagets namn är det som kommer framför “de” inte efter.  Här några exempel.

Atlético de Madrid
Korrekt: Atlético/Atleti
Fel: Madrid

Athletic Club de Bilbao
Korrekt: Athletic/Athletic Club
Fel: Athletic Bilbao/Bilbao/Atlético Bilbao

RC Deportivo de La Coruña
Korrekt: Deportivo/Depor
Fel: La Coruña

RC Celta de Vigo
Korrekt: Real Club Celta/Celta de Vigo/Celta
Fel: Vigo

Kan även tillägga att Celta är påväg att helt ta bort Vigo från sitt namn, och ni ser oftare att klubben idag kallar sig för RC Celta än Celta de Vigo. Detta kommer utav att det finns en tvist mellan klubbens president och stadens borgmästare. Tar man bort Vigo från namnet blir klubben inte lika knutna till staden och öppnar upp för möjligheten att flytta laget utanför Vigo. Det är även något klubbens president Mouriño tidigare hotat med när bråk uppstått runt klubbens hemmaarena Balaídos som ägs av staden.

Annons

Luis Enrique heter inte Enrique 

Luis Enrique varje gång någon kallar honom Enrique


Ett annat vanligt fel som görs när det kommer till namn inom spanskfotboll är att kalla Luis Enrique för endast Enrique, av anledning att man tar för givet att Enrique är hans efternamn. Detta är fel.

Luis Enrique är hans förnamn, ett dubbelnamn helt enkelt. Hans efternamn är Martínez, och hela namnet är Luis Enrique Martínez Garcia. Men han heter aldrig bara Luis eller bara Enrique, utan det är ett dubbelnamn som alltid kommer ihop: Luis Enrique. Vill man ha något kortare kan man använda hans smeknamn Lucho.

Barça är inte en stad

Annons

FC Barcelona kallas ofta för Barça, men på senare år har många turister börjat att även kalla staden Barcelona för Barça. Vilket gör såväl spanjorer som katalaner smått vansinniga. Barça syftar alltid på fotbollslaget och aldrig staden. Staden Barcelona har istället smeknamnet Barna. 

Barça ska förövrigt helst skrivas med ett katalanskt ç annars blir det Barca som på spanska betyder båt. 

Nacho heter Ignacio, Paco heter Francisco och Pepe heter José

I Spanien är det väldigt vanligt med dubbelnamn som senare förkortas till ett smeknamn. Det finns flertalet sådana bland spelarna i LaLiga. Här är tre exempel: 

Juan Francisco = Juanfran
Juan Miguel = Juanmi
José Luis = Joselu 

Nacho heter egentligen José Ignacio


Det finns en klar logik där. Lite svårare är det att hänga med på hur Francisco blir Paco, Ignacio blir Nacho eller José blir Pepe. 

För Paco Jémez, Paco Alcácer och Paco López har alla en sak gemensamt, de heter egentligen Francisco. Medan Real Madrids Nacho Fernández och Osasunas Nacho Vidal båda heter Ignacio, och Pepe Reina, ja hans namn är egentligen José Manuel. 

Exakt hur det blev så är svårt att veta då smeknamnen för dessa namn funnits nästan lika länge som namnen själva.

Annons

Även om det inte finns några officiella uppgifter så finns det dock en teori om hur Ignacio blev Nacho. Ett samband med att Ignacio de Loyolas besökte Rom 1538 för att få påvens godkännande av hans grundande av Jesuitorden jesu sällskap. Under hans vistelse i Italien ska det italienska uttalandet av hans spanska namn, Ignacio, låtit som Nacho. Därefter blev det vanligt att tilltala personer som heter Ignacio för Nacho. 

Smeknamn lag för lag

Tänkte att vi kunde avsluta med hur man benämner de olika LaLiga klubbarna och några av de smeknamn de har. 

Atlético = Atleti, Rojiblancos, Colchoneros

Athletic Club = Athletic, Los Leones, Rojiblancos

FC Barcelona = Barcelona, Barça, Blaugrana

Real Madrid = Madrid, Los Blancos, Merengues, Vikingos

Real Sociedad = Real, La Real, Reala, Erreala, Txuri-Urdin

Real Betis = Betis, Verdiblancos

Villarreal =  Groguets, Submarino Amarillo 

Rayo Vallecano = Rayo, Franjirrojos

Osasuna = Rojillos

Annons

Real Mallorca = Mallorca, Piratas, Els Barralets

RC Celta de Vigo = Celta, Celestes

Girona = Blanc i Vermells, Albirrojos

Sevilla = Blanquirrojos, Nervioneses

Real Valladolid = Pucela, Blanquivioletas

RCD Espanyol = Perquitos, Percios, Blanquiazules

Cádiz = Submarino Amarillo

Valencia = Los Chés

Getafe = Geta, Azulones

Almería = Rojiblancos, Indálicos

Elche = Ilicitanos, Franjiverde

I en framtida bloggpost tänker jag att vi djupdyker lite mer på klubblagens smeknamn och var de kommer ifrån. Då det finns en hel del historier där. Bland annat varför två olika lag har smeknamnet de gula ubåtarna eller hur Barcelonas mest hängivna supportrar blev “culés” rövarna.


Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

Det blev ingen speltid för Willito när Celta spelade 2-2 borta mot Sevilla.
Nästa match: 17/4 21:00 Celta de Vigo – Real Mallorca

Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)
Augustinsson missade Mallorcas 3-3 match borta mot Real Valladolid med en muskelskada.
Nästa match: 17/4 21:00 Celta de Vigo – Real Mallorca

Annons

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 
Pågrund av skador i truppen to Aguirre beslutet att spela med ett fyramansförsvar istället för fem mot Real Valladolid i helgen. Ett beslut som öppnade upp för Dennis Hadžikandunić, som tog plats i startelvan of äntligen sin debut för Real Mallorca. Dennis spelade hela matchen som slutade 3-3, svensken gjorde en bra prestation och var en av de bättre spelarna i Mallorcas försvar.
Nästa match: 17/4 21:00 Celta de Vigo – Real Mallorca

Isak Jansson (Cartagena)
Av oförklarliga anledningar och lite överraskande fick Jansson för tredje matchen i rad inte någon speltid när Cartagena vann hemma mot Mirandés. En ny viktig vinst för Cartagena som med de tre nya poängen tar steget upp på kvalplats till LaLiga.
Nästa match: 16/4 18:30 Málaga – Cartagena

Annons


Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Sedan Lucas Pérez återvände till Deportivo la Coruña har Svensson naturligt tappat sin plats i startelvan men svensken har fått en ny viktig roll. Att vara spelaren som kommer in från bänken och ger hela laget energi. Mot Celta B förra helgen kom han in och vann en straff som hjälpte Depor att vinna matchen. I helgens möte mot Fuenlabrada stod det 2-2 när Svensson kom in i den 60:e minuten. Även om han själv inte stod för några mål så var Svenssons inhopp direkt avgörande i att Depor kunde ta kontroll över matchen och vinna med 4-2. Efter matchen fick han även stort beröm från tränaren Óscar Cano :

– Han har en entusiasm att göra allt, han representerar hur alla bör ta sig ann livet. Utnyttja sin tid. Du ger mig tio minuter? Okej, då springer jag mig helt slut på de tio minuterna. En halvtimme? Okej då gör jag det på en halvtimme. Alla borde ta sig an livet på det viset.

Nästa match: 16/4 19:00 Racing Club Ferrol – Deportivo de la Coruña

Annons

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)
Real Sociedad anordnade i helgen en U17 miniturnering, XXXVII Torneo Internacional Real Sociedad, som utöver hemmaklubben även innehöll Real Madrid, Celta de Vigo, Osasuna, FC Tokyo och Academia Mohammed VI från Marocko. Samuyiwa och Real Sociedad vann turneringen efter att ha besegrat Academia Mohammed VI i finalen med 1-0

Nästa match: 16/4 Real Sociedad Juvenil B – Durango Juvenil

Fridolina Rolfö (Barcelona)
Rolfö spelade hela matchen och stod för ett riktigt snyggt mål när Sverige spelade 3-3 i VM-genrepet mot Norge. Var Sveriges bästa spelare på planen och kunde gjort fler mål. Rolfö är utan tvekan i en ruskigt bra form för tillfället. Men var själv tydligt besviken även resultatet.

Nästa match: 15/4 12:00 FC Barcelona vs. Atlético de Madrid

Annons

Freja Olofsson (Real Madrid) 
Det blev inget landslagsspel för Freja den här gången.

Nästa match: 16/4 18:00 Real Betis – Real Madrid


Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid)
Lundkvist kom in från bänken mot Norge och spelade cirka halvtimmen. Ett stabilt och helt klart godkänt inhopp.
Nästa match: 15/4 12:00 FC Barcelona vs. Atlético de Madrid

Publicerad 2023-04-12 17:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto