Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Messi till Barça? Sampaoli tillbaka i Sevilla och hur bra är tränaren Xabi Alonso?

Alexandra Jonson


Messi till Barça, vad vet vi? 

Tidigare i veckan rapporterade den argentinska journalisten Veronica Brunati att Lionel Messi kommer återvända till Barcelona i sommar “1 juli 2023, kommer Lionel Messi vara en Barçaspelare” skrev Brunati. 

Är Brunati en trovärdig källa? Absolut, det är få journalister som har lika bra koll runt Messi som hon. Frågan är dock om Brunati varit lite för snabb på bollen att annonsera Messis återkomst till Barcelona, vi är trots allt i oktober och det finns mycket som kan hända innan den 1 juli 2023. 

Annons

Vad vet vi då om möjligheterna för en Messi återkomst i Barcelona? 

Messi-lägret säger att de inte kommer lyssna på några erbjudande förräns efter VM – vilket inte nödvändigtvis betyder att de kommer göra det direkt efter mästerskapet heller. 

Barça, Laporta och Xavi är alla för att Messi återvänder – och hoppas att detta sker. PSG å sin sida vill gärna förnya hans kontrakt, speciellt med tanke på den starka form Messi varit i den senaste tiden. Sen finns även InterMiami som erbjuder honom allt möjligt för att han ska komma dit. 

Det vi inte vet, är vad Messi själv skulle föredra. Dock har det gjorts en stor grej i Spanien av att han ska ha lovat sina söner när de lämnade Barcelona att de skulle komma tillbaka. Vi vet heller inte hur Barcelona skulle klara av det ekonomiskt, men där har klubbens vicepresident Eduard Romeu uttalat att även om Messi inte är inräknad i klubbens budget så “vet vi hur man skapar mirakel”, han säger även att det hela skulle vara möjligt eftersom Messi i sommar kommer vara en ‘free agent’ då kontraktet med PSG går ut. 

Annons

Den tredje frågan är hur det skulle funka taktiskt och hur argentinarens potentiella återkomst skulle påverka dynamiken i truppen. Går det att ha både Lewandovski och Messi, hur skulle Xavi då ställa upp sitt lag? Om vi säger att Barça nu vinner LaLiga och att trion längt fram gör det fantastiskt bra, vad skulle intåget av Messi göra med harmonin? 

I dagsläget är det bara spekulationer, men i det stora hela är det nog ingen Barcelonasupporter som skulle bli direkt besviken om Lionel Messi kom hem och fick ett ordentligt avslut i klubben. Att han håller formen för att spela i Barcelona, det råder det i Spanien iallafall ingen tvekan om. 

—————————-

Aspas en mardröm för Ter Stegen och Barcelona

Efter en svidande förlust mot Inter i Champions League väntar nu Celta de Vigo för FC Barcelona i ligaspelet till helgen och därmed även Ter Stegens mardröm – Iago Aspas. 

Förra helgen gick Aspas ut på Balaídos med sina tre barn för att ta emot sin fjärde Zarra-trofé som den bästa spanska målskytten i LaLiga förra säsongen. Tillsammans med David Villa är Aspas nu den enda spelaren någonsin att vinna Zarra vid fyra tillfällen.

Annons

Den målvakt som utsatts flest gånger av Iago Aspas målskytt är ingen annan än Ter Stegen. Nio gånger har Celta-stjärnan gjort mål på Ter Stegen, fler än någon annan under tyskens karriär. Mot Barcelona har Aspas på 13 LaLiga matcher legat bakom totalt 13 mål mål, 10 mål och tre assist under sin karriär – mer än någon annan aktiv LaLiga-spelare. 

————————-

Xabi Alonsos framgångar i Sanse

Xabi Alonso har idagarna blivit klar som ny tränare för Bayer Leverkusen, vilket blir hans första tränarjobb på seniornivå. Så hur bra är Xabi Alonso som tränare? 

I juli 2019 tog han över som tränare för Real Sociedads B-lag “Sanse” och har där gjort ett minst sagt imponerande jobb. Utan att ha statistiken framför mig kan jag nästan med säkerhet säga att Real Sociedad är den klubb i LaLiga som sedan dess gett flest minuter till B-lags spelare i sitt A-lag, där flera även tagit steget upp permanent. Real Sociedads A-lag har även under denna tiden haft otroligt många skador, vilket också lett till att ännu fler B-lags spelare, olika spelare vid olika tillfällen tagits upp. Vilket betytt två saker för klubbens B-lag: att man gjort det bra men även att man fått en tuff uppgift, då man aldrig riktigt vetat vilka spelare som kommer finnas tillgängliga. 

Annons

I denna situationen vann Sanse, för första gången i klubbens historia, uppflyttning till den spanska andradivisionen med Xabi Alonso som huvudtränare. Under fjolsäsongen var man också det enda B-laget i andradivisionen, vilket i sig själv säger att Xabi Alonsos Real Sociedad B var det bästa B-laget i hela Spanien. Väl i andradivisionen blev det dock för tufft och man lyckades inte hålla sig kvar. Det är dock inget som på någotvis svartmålar Xabi Alonsos tränarkvalitéer, utan situationen och oregelbundheten som kommer med att vara ett B-lag till en klubb som ständigt använder B-lagsspelare i A-laget gör det ohållbart att samtidigt utmana mot profesionella klubbar på en så hög division. Det Sanse är tillför är dock att producera talanger till A-laget och det gjorde Xabi Alonsos lag ständigt. 

Annons

Hur han håller som huvudtränare i ett seniorlag återstår att se, men i Real Sociedad och med Sanse gjorde Xabi Alonso ett förträffligt jobb. Hade det inte varit för Imanol Alguacils framgångar hade Xabi Alonso nog tagit över på Anoeta förlänge sedan. Nu blir det Leverkusen som istället får ta del av hans kunskaper, men det vore ingen större förvåning om han i framtiden på nytt återvänder hem till La Real. 

——————

Lopetegui out, Sampaoli in 

I Sevilla har det skett förändring på tränarbänken, där Julen Lopetegui fått sparken. Under fjolsäsongen såg det ut som både Lopetegui och Sevilla äntligen hade hittat rätt och under en tid kändes det som att Sevilla kanske även kunde konkurrera om ligatiteln, men sen vände vindarna rejält och Lopetegui har inte lyckats få rätt på problemen. Med bara en vinst på tio matcher den här säsongen gick det inte länger och Lopetegui har nu fått lämna.

Annons

Jorge Sampaoli presenterades idag som ny tränare och argentinaren återvänder därmed till klubben efter att ha tagit Sevilla till en fjärdeplacering 2016/17, innan han lämnade för att bli Argentinas förbundskapeten. Det vi med säkerhet kan säga om tränarbytet i Sevilla är att det nu kommer bli roligare fotboll och fler mål. Om det betyder fler poäng och vunna fotbollsmatcher, återstår att se. 

——————

Smått och gott

Alexander Sørloth har inte bara tagit över Alexander Isaks roll som målskytt hos Real Sociedad (5 mål på 6 matcher) utan har även tagit över och flyttat in i svenskens hus i San Sebastian.

– Jag var ofta där på besök, så det är ingen ny plats jag kommer till. Det är underbart och [flytten] går smidigt, säger han till norska tv2

——————

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Williot satt på nytt hela matchen på bänken när Celta hemmabesegrade Betis i helgen. Den här gången fick han värma upp, i någon minut, längs sidlinjen. Men mer än så blev det inte. Debuten ser fortfarande ut att vara långt bort. Hur det går på träningarna för svensken är svårt att veta då Celta håller de helt stängda. 

Annons

Isak Jansson (Cartagena)

Jansson jobbar fortfarnde på att komma tillbaka från skada, men fanns med på bänken i helgen när hans Cartagena besegrade Real Oviedo med 1-3, de ligger nu på en tredjeplats i tabellen bakom Alavés och Las Palmas.

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Satt hela matchen på bänken när Depor i helgen förlorade borta mot San Fernando.

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Lägger till Samuyiwa på min svenskkoll. Han lämnade i sommras ÖIS för att spela för Real Sociedads U19 lag. La Real har sedan en tid tillbaka en samarbetsrelation med några klubbar i Göteborg däribland ÖIS och har haft ögonen på ett flertal spelare. Samuyiwa är den första spelaren att via detta samarbete ta steget och flytta till San Sebastian. Han har fått mycket speltid i början av säsongen och har nu blivit uttagen i det svenska U16 landslaget för kommande EM-kval mot Kroatien. 

Annons

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Rolfö spelade en halvtimme när Barcelona besegrade Madrid CFF i helgen med 7-0 och stod för en assist. I Champions League lottades Barça bland annat emot FC Rosengård, Rolfö och co kommer till Malmö den 27 oktober för det första mötet. Även i gruppen finns Bayern München och Benfica. 

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Det blev 82 minuter för Freja i Real Madrids 0-3 vinst borta mot Athletic Club i helgen. I Champions League lottades Real Madrid in i en grupp med Chelsea, PSG och Vllaznia Shkoder. 

Publicerad 2022-10-06 18:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto