Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

“Lanco” - från finalist i spanska Melodifestivalen till tränare i LaLiga

Alexandra Jonson

Francisco Rodríguez ledde Elche till LaLiga men väl där och efter bara en poäng på de inledande sju matcherna med -15 i målskillnad har han nu fått sparken. Den temporära ersättaren är en man vissa i Spanien kanske känner igen, men inte från fotbollsvärlden utan musikvärlden. Alberto Gallego, känd under artistnamnet Lanco var för 17 år sedan en artist på uppgång, med skivkontrakt och finalistplats i de spanska uttagningarna för Eurovision 2005. 

Se hans uppträdande i spelaren nedan. 

Totalt spelade Lanco in fyra album och turnerade långa perioder i Argentina. Men när kisen slog till mot skivbolagen under internets tidiga år som gjorde det lätt att illegalt ladda ner musik från nätet så slog det även hårt mot flera artister, däribland Lanco som valde att avsluta musikkarrären. 

Alberto Gallego la istället sitt fokus på sin tränarkarriär och har under åren varit runt i de lägre divisionerna inom spansk fotboll, jobbat som ungdomstränare hos Rayo Vallecano och hade en sejour som assisterande tränare för New York Cosmos i USA. Efter att ha hjälpt Ibiza och sedan Recretivo de Huelva att vinna uppflyttning till den spanska fjärdedivisionen tog han i somras över som tränare för Elches B-lag i den spanska femtedivisionen. Men nu bara några få månader senare står han helt plötsligt med ansvaret för klubbens A-lag och ikväll kommer därmed debuten i den spanska högstadivisionen när Elche tar emot Real Mallorca. 

Annons

“Nada para ti, nada para mi” Inget för dig, inget för mig hette hans låt i de spanska Eurovisiontävlingarna 2005, men Elche får hoppas att Alberto “Lanco” Gallego kan ge dem mer än “inget” om det ska finnas den minsta chans för laget att hålla sig kvar i LaLiga den här säsongen. 

—————

När vi väl är inne på LaLiga och musik är det väl ingen som har missat bandet Orsai

Nu är det förvisso snart två år sedan som Athletic Club-spelarna Asier Villalibre, Óscar de Marcos, Mikel Balenziaga, Mikel Vesga, Dani García och Iñigo Lekue släppte sin singel “One Club Men”, men om ni har missat det. Så skadar det inte dela låten igen och gå igenom bakgrunden.

Det hela började under försäsongen 2019-20 när de sex spelarna på skoj började att spela musik tillsammans samt ta lektioner, då samtliga förutom De Marcos (som spelade gitarr), inte hade några direkta musikeerfarenheter. Julen 2019 deltog sedan gruppen i en konsert på baskisk tv där de gjorde en cover på den baskiska låten Lau Teilatu.

Annons

De fick bra respons och därefter började idén att skapa ett eget rockband att formas. Så efter träningarna med Athletic, träffades gänget för att lära sig sina instrument och även så småningom skriva en egen låt. Samtidigt hade omvälden ingen aning förutom det att Asier Villalibre började att  fira stora Athletic vinster med att ta fram trumpeten i omklädningsrumemt eller ute på planen för att spela klubbens hymn. 

Så var även fallet i January 2021 när Athletic besegreade Barcelona och vann den spanska supercupen. På planen på La Cartuja stadion i Sevilla samlades Athletic-truppen runt Villalibre som spelade hymnen och festen var igång. 

Några timmar senare samlades de sex Athletic-spelarna på hotellet i Sevilla för att trycka på “publicerings knappen” och därmed släppt Orsai sin första singel “One Club Men”, mitt under firandet av supercup-titeln. 

Annons

De har ännu inte släppt någon mer låt Orsai är fortfarande aktiva och för tre veckor sedan gjorde bandet sitt första live-uppträdande då de spelade tre låtar på under ett event organiserat av Fundación Athletic inför ca 100 personer. 

De Marcos uttryckte efteråt att de kände sig som rockstjärnor! 

————— 

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Celta förlorade med 0-1 på Camp Nou mot Barcelona och Williot satt återigen hela matchen på bänken. LaLiga debuten fortsatt långt borta.  

Isak Jansson (Cartagena)

Cartagena föll hårt mot Leganés med 1-2 och tappade därmed möjligheten att gå upp i ligatoppen i Segunda. Jansson som varit skadad började matchen på bänken men fick göra sin comeback i den 64:e matchminuten.

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Det blev inga minuter för Max Svensson när Depor spelade 0-0 borta mot Majadahonda.

Annons

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Spelade inte när La Real bortabesegrade Tudelano med 2-3

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Spelade 61 minuter när Sverige fick 1-1 borta mot Spanien. 

Freja Olofsson (Real Madrid) 

—— 

Publicerad 2022-10-10 18:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto