Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Vattenpolo eller fotboll när LaLiga återvänder? Celtas Balaídos står på nytt under vatten!

Alexandra Jonson

Om ca 72h ska Williot Swedbergs Celta de Vigo ta emot Sevilla på Balaídos i Vigo, det är bara ett problem – Balaídos ligger under vatten. 

Under juldagarna har det regnat en hel del i Vigo och det ser ut som Celta får byta matchstället mot badkläder till helgen. På fredag kommer Sevilla på besök och Celta jobbar hejdlöst för att få arenan klar, i går kväll fick jag dessa bilderna från klubben som visar hur vattenskadat omklädningsrum och korridorer inne på arenan är.

Annons

På väggarna kan man se hur vattnet tidigare varit flera meter högt, och även om det nu är betydligt lägre så finns en hel del jobb att göra. Hur planen ser ut har jag inte sett, men om den är spelduglig på fredag är såklart ett stort frågetecken.

Detta är dock långt från den första gången som Celta ställs inför detta vattenproblem. Att det regnar mycket i Galicien kommer inte som en överraskning för någon men trots det valde man 1925 att bygga Estadio Balaídos över floden Lagares. Vilket inte var helt genomtänkt då det genom åren skapat stora översvämningar på arenan. 

Río Lagares som går från det Atlantiska havet, under den ena läktaren på Balaídos och vidare inåt landet har vid flera tillfällen inte klarat av att ta emot allt det regnvatten som stundtals öst ner över staden och månaders regnvatten skapar så nästan årligen stora översvämningar på Balaídos. Vissa år värre än andra. 

Annons

Ett av de värsta tillfällena var i februari 1977 när fem månaders konstant regn fick Lagares att svämma över så pass att när Celta den 20:e februari skulle möta Real Betis, så låg planen inne på Balaídos under 1,5 meter djupt vatten, det enda du kunde se var toppen av hörnflaggorna. 

Tidningsurklipp från 1977

Matchen ställdes såklart in men två dagar senare rapporterades det i lokaltidningen Faro de Vigo att “i eftermiddag klockan halv fyra, ska matchen spelas”. Då hade stadens brandmän jobbat konstant med att få bort allt vatten, man hade installerat en temporär pump och bygget en mur med jord och stenar längs Lagares. 

Domaren ansåg att planen var matchduglig och bestämde att matchen skulle spelas. Trots att regnet på nytt öste ner en halvtimme innan matchstart så blåstes den igång. Men först fick spelarna gå på en planka för att ta sig över vattnet och till planen. 

Annons
Tidningsurklipp från 1977

Planen som snabbt blev till lera gav inte de bästa förutsättningarna för en bra fotbollsmatch och det dröjde inte länge innan regnet på nytt öste ner. De vita ränderna på Betis spelarnas grön-vitrandiga tröjor försvann i leran och det blev mer av en gyttjekamp än något annat. Efter 40 minuter ropade domaren Borrás del Barrio till sig de två lagens kaptener och bestämde att det var dags att avbryta matchen då det helt enkelt inte gick att spela fotboll på planen. Regnet fortsatte och match kom att flyttas till den 6:e april, och slutade då 0-0.

På senare år var det i januari 2016, när John Guidetti fanns i Celta-truppen som den värsta översvämningen skedde, precis innan ett möte med Atlético de Madrid. Även då tvingades man att flytta matchen. Skadorna som skedde på omklädningsrummen, spelargången och pressrummet var även så rejäla att stora renoveringar krävdes och man bestämde då även för att flytta plats på samtliga. Även klubbshoppen fick stänga och sedermera flyttas och under resterande av säsongen fick alla presskonferenser hållas en våning upp i presidentlogen. 

Annons

Det återstår att se om Celta kan få Baladíos spelklar till på fredag, om så blir fallet lär det inte bli på en fotbollsplan som direkt vinner några priser. En annan fråga är hur översvämningarna påverkar de pågående renoveringar och byggandet på arenan – billigt lär det iallafall inte bli.

Publicerad 2022-12-27 13:53

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto