Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dagens fotboll behöver fler Lucas Pérez och färre Cristiano Ronaldos 

Alexandra Jonson

Förra fredagen räddade Lucas Pérez en pinne för Cádiz efter att ha gjort mål i den 83:e minuten mot Almería i LaLiga, mindre än 24 timmar senare presenterades han som ny spelare för Deportivo la Coruña i den spanska tredjedivisionen. 

På twitter tackade han Cádiz-fansen för tiden i deras klubb innan han avslutade med “Me voy a cumplir un sueño!” Jag ska uppfylla en dröm

Annons

Samma vecka som Cristiano Ronaldo skrev på för Al-Nassr i Saudi Arabien där det rapporterats att han kommer tjäna nära 5,7 miljoner kronor per dag. Så visade Lucas Pérez att det fortfarande finns de som spelar fotboll med hjärtat, när han ur egen ficka betalade 5,5 miljoner kronor så han kunde lämna LaLiga-klubben Cádiz och återvända hem för att hjälpa sitt Deportivo la Coruña ta sig tillbaka till den professionella fotbollen. 

Jag vinner mycket på den här flytten emotionellt. Jag får komma hem, jag får känna mig älskad av de människor jag bryr mig mest om och som bryr sig mest om mig, jag får komma tillbaka till Depor, klubben som jag alltid supportat sedan jag var liten. För mig är det viktigare än statusen på ligan eller pengar, det viktigaste i livet är glädje och det är det jag söker.

Annons

När Deportivo la Coruña vann sin historiska LaLiga-titel 2000 var Lucas 12 år gammal, när de fyra år senare gjorde en av Champions Leagues mäktigaste comebacker och besegrade AC Milan med 4-0 på Estadio Riazor, var han 16. 

Lucas Pérez växte upp med SúperDepor och drömmen att få spela i den blå vit-randiga tröjan, men det såg länge ut som att det aldrig skulle ske. För även om Lucas imponerade stort på ungdomsnivå så fick han aldrig chansen att spela för Depor, han ansågs inte tillräckligt bra. 

Istället var det en annan blå vit-randig klubb som gav honom chansen och som 16-åring flyttade han själv till Baskien för att spela med Deportivo Alavés ungdomslag. Resan tillbaka till A Coruña och Depor blev lång, via Atlético de Madrid C, Rayo Vallecano, Ukraina och Grekland. Det var inte förrän han var 26 år gammal som samtalet från Depor äntligen kom. 

Annons

Han gjorde mål i debuten och kysste klubbmärket. – Vissa fattar inte det men jag kysser min stad, förklarade han efteråt i El País. 

Under sin första säsong räddade han Depor från att åka ur LaLiga. Det var maj 2015 och säsongens sista match spelades på Camp Nou mot Barcelona. Depor behövde minst oavgjort för att stanna i den spanska högstadivisionen och det såg ut att vara långt bort när Barça med en 2-0 ledning var på väg mot en enkel vinst. Men Lucas Pérez vägrade att se sitt Depor åka ur, han vände upp i straffområdet och skickade bollen rakt upp i krysset, några minuter senare kom även 2-2-målet. En skada såg sedan honom lämna planen på bår, men bara några sekunder senare stod Lucas vid sidlinjen och skrek på domaren för att låta honom springa ut på planen igen “Vi spelar för våra liv” skrek han. Lucas sprang ut på planen, sparkade på bollen och trillade till marken – det gick inte. På nytt fick han lämna, nervöst och skrikandes vid sidlinjen såg han de sista minutrarna. Kort efter domarn blåst av, bröt han ner i tårar – Depor hade klarat sig. 

Annons

Det är bara en av de många tillfällen som vi så tydligt fått se Lucas Pérez enorma kärlek för Deportivo la Coruña. Säsongen därefter inför ett derby med Celta de Vigo, konstaterad lokaljournalisterna att en skadad Lucas Pérez med största sannolikhet skulle missa derbyt. – De skulle behöva hugga av både mina bena och armar för mig att missa derbyt, jag skulle behöva kravla fram, konstaterade han själv till La Voz de Galicia. Inte bara spelade Lucas Pérez derbyt han gjorde även mål och låg bakom att Depor vann. 

Annons

På 58 ligamatcher mellan 2014 och 2016 gjorde han 24 mål, innan han lämnade sitt Depor för att testa lyckan med Arsenal i Premier League. För säsongen 2017-18 var Lucas Pérez tillbaka i A Coruña på lån, men denna gången lyckades han inte att hålla sitt Depor ifrån att åka ner i den spanska andradivisionen. 

Därefter har han fortsatt karriären spelandes för West Ham, Alavés, Elche och nu senast Cádiz. Samtidigt har Deportivo la Coruña åkt ner i ett mörkt hål. De spelar fortfarande derbymatcher mot Celta men nu är det mot Celtas B-lag. I det som idag heter Primera RFEF utanför den professionella fotbollen. 

Lucas Pérez som en gång i tiden inte var tillräckligt bra för att spela i Depors ungdomslag är nu en spelare på en nivå som Depor inte har råd med. Det spelar dock mindre roll för Lucas Pérez som tog pengar ur egen ficka för att få komma hem och hjälpa till, hjälpa till att ta Depor till Segunda.

-När de säger till mig att du kommer spela i Primera RFEF (tredjedivisionen) så ser jag inte det så, jag kommer spela för Depor!

Annons

Under de senaste dagarna har Lucas Pérez hyllats i hela Spanien. I en fotbollsvärld som varje dag handlar mer och mer om pengar och sportswashing, visar Lucas Pérez att det där äkta fortfarande finns inom fotbollen, att det fortfarande finns spelare som väljer hjärta och fotbollsglädje framför stålarna.

Hemma i A Coruña har han redan fått ikon-status, över 7,000 kom till hans presentation på Riazor och förväntningarna är minst sagt enorma, men själv vill han tona ner dem.

– Jag är ingen stjärna, jag är bara Lucas, samma Lucas som [växte upp i A Coruña-kvarteret] Monoles, det enda jag vill är att vara glad och spela i mitt hem. Jag är inte här för att själv rädda någon, jag är här för att hjälpa. Detta är inte Lucas-lag, detta är Deportivo la Coruña, det är stadens lag, det är folkets lag.

Annons
Publicerad 2023-01-05 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto