Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svenskduo till Mallorca, Denis Suárez utkastad av Celta och Barcelona tog LaLiga till domstol - så var januarifönstret i Spanien

Alexandra Jonson

Den första februari betyder att det är dags att summera vintervärvningarna i LaLiga. 

Mest aktiva under fönstret var inte så förvånande klubbarna i botten av tabellen. Där Cádiz som ligger under strecket på 18:e plats gjorde sex nyförvärv, flest av alla. Och för att samtliga ska kunna registreras har långtidsskadade Juan Cala gått med på att låna ut sitt tröjnummer och spelarlicens för resten av säsongen. 

Valladolid och Espanyol som ligger precis över strecket gjorde fem värvningar var följt av jumbo-placerade Elche med fyra. Av de är det nog Espanyols värvningar som står ut mest, bland annat stod man för januaris dyraste värvning i LaLiga då man betalade 8 miljoner euro för César Montes från mexikanska Monterrey.

ANNONS

Ett annat nyförvärv hos Espanyol som har all potential att bli januarifönstrets bästa värvning är Denis Suárez.

Det är kanske också den mest sorgliga värvningen, ur spelarens ögon dvs. Inte för att Espanyol är en hemsk klubb att komma till utan för att det betyder att Denis Suárez lämnar sitt Celta de Vigo, något han säger sig ha blivit tvingad till. 

Idag tvingas jag lämna, men det här kommer alltid att vara mitt hem. Balaídos och ni [fansen] kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Tack för allt. JAG KOMMER ÅTERVÄNDA.

ANNONS

Denis kom till Celta som liten grabb och i videon han postat i tweeten säger han att han sedan han var liten alltid drömde om att spela för Celtas A-lag. – Det är en känsla som inte går att beskriva i ord, säger han. Men som 17-åring, innan han nått A-laget, lämnade Denis Suárez klubben och skrev på för Manchester City, anledningen var att hjälpa Celta som vid tillfället gick igenom en ekonomiskkris, pengarna de fick för Denis blev avgörande i att rädda klubben från vad som potentiellt kunnat vara dess undergång.

Klubbadresserna i Denis Suárez karriär har därefter inte varit dåliga, från Manchester City till Sevilla, Barcelona, Villarreal och Arsenal. Men inget har kunnat konkurrera med barndomsdrömmen.

– Jag hade turen att få återvända och uppfylla min stora dröm, att spela på Balaídos i den ljusblåtröjan, det är något jag aldrig kommer glömma. Den här tiden i Celta har varit väldigt speciell och utan tvekan så har det varit det mest minnesvärda i mitt professionella liv.

ANNONS

Jag hade velat stanna i många år, men nu måste jag lämna. Jag vet inte hur framtiden ser ut men jag hoppas att jag en dag kommer kunna återvända, för detta är mitt hem. 

Varför tvingas då Denis Suárez att lämna sitt Celta?
Det är inte av sportsliga skäl då han utan tvekan är en spelare som Celta hade behövt och under tiden då han fick spela var han en nyckelspelare för laget. Han är ärligt talat en typ av spelare på en nivå Celta aldrig själva hade haft råd med om han inte var en av deras. Men det har nu gått nio månader sedan Denis Suárez senast fick spela en LaLiga-match för klubben och anledningen är en internkonflikt med klubbens president Carlos Mouriño.

Det hela startade under sommaren 2021 när Real Madrid värvade den 12-åriga supertalangen Bryan Bugarin från Celtas ungdomslag. Bugarin representerades av agenturen Intermedia Sport Player, grundad av Denis Suárez agent Félix Gende. Mouriño har senare anklagat Denis Suárez för att vara direkt involverad i Bugarins flytt till Madrid och har bland annat uttryckt att spelaren är en “förrädare”. Det har sedan dess varit många turer fram och tillbaka där Mouriño och Denis Suárez bråkat med varandra ofta igenom media. Samtidigt som klubben försökt sälja spelaren medan Denis Suárez inte viljat lämna, trots att han inte fått spela. 

ANNONS

Men nu har det alltså blivit klart att han lämnar klubben, det på lån för resten av säsong till Espanyol. Ett Espanyol som är en direkt rival till Celta i kampen om överlevnad i LaLiga. Ett tråkigt slut på kärlekshistorien mellan Denis Suárez och hans Celta de Vigo. 

I övrigt verkar fler kärlekshistorier hos just Celta vara påväg att ta slut då det rapporterats att kaptenen Hugo Mallo, som spelat för klubben hela sin karriär nu vill lämna. Mallo ska ha varit nära att lämna redan i januari för Atlético Mineiro men Celta stoppade övergången i sista stund. Celta-kaptenen har dock redan meddelat att han inte tänker förnya sitt kontrakt med klubben utan att han vill testa på nya utmaningar utanför Spanien. 

ANNONS

————
De störa förlorarna under januarifönstret var annars inte helt oväntade Valencia. Efter att ha sparkat Gattuso bara sju månader efter att han fick tränarjobbet på Mestalla så var man den enda klubben i LaLiga, som inte är i en topp-position, att inte göra en enda värvning under januari. 

Det fortsätter att se väldigt mörkt ut för Los Ché och allt fler supportrar verkar nu hoppas på att klubben ska åka ur LaLiga – då de ser det som den enda utvägen för att bli av med Peter Lim som ägare. 

ANNONS

Hos toppklubbarna så har nog ingen missat att Memphis lämnade Barcelona för Atlético och Diego Simeones mannar värvade även lite oväntade Matt Doherty som är den första irländaren att representera klubben.

Viktigast för FC Barcelona under januarifönstret var att lyckas registrera Gavi som a-lagsspelare. Gavi skrev ett nytt kontrakt med klubben i September till 2026. Ett kontrakt Barcelona försökte registrera med LaLiga i förra veckan, något som inte godkände. Ligapresidenten Javier Tebas förklarade att då det är ett flerårskontrakt så har Barcelona inte tillräckligt med utrymme inom sin lönegräns för att registrera spelarens nya kontrakt den här säsongen. 

Barcelona har sedermera tagit ärendet till domstol som temporärt nu har gett klubben rätt till att registrera Gavi, eftersom det annars skulle sätta Barcelona i en svår position då spelaren skulle stå utan kontrakt om registreringen inte gick igenom. LaLiga har såklart överklagat och det återstår att se vad det slutgiltiga beslutet från domstolen blir. Som ny A-lagsspelare har iallafall Gavi nu även fått nytt nummer och kommer bära Xavis gamla 6:a.

ANNONS

I övrigt försökte Barcelona värva Julián Araujo från LA Galaxy en deal som ska ha blivit klar efter midnatt och det är fortsatt osäkert om värvningen accepteras eller inte. Men i skrivande stund är Araujo inte registrerad med LaLiga och värvningen därför inte godkänd.

————— 
Ur ett svenskt perspektiv har det varit ett högst intressant fönster då Real Mallorca värvat dubbelsvenskt i form av Dennis Hadžikadunić och Ludwig Augustinsson detta kräver så klart stort fokus från bloggen. Därför kommer jag under dagarna göra ett blogginlägg där vi går in lite mer i detalj om såväl Real Mallorca och vad det är för klubb samt vad för roll Hadžikadunić och Augustinsson kommer att få. 

ANNONS

Både Dennis Hadžikadunić och Ludwig Augustinsson kommer till Mallorca på lån för resten av säsongen den förstnämnda från FK Rostov och den sistnämnda från Sevilla.

Mallorca har även varit kreativa med sina presentationer och i välkomnsvideon för Augustinsson, ser vi en förvirrad Ludwig som kommit till ett kallt och snöigt Mallorca

Alla värvningar i LaLiga under januarifönstret – klubb för klubb

Almería
In: Luis Suárez (lån från Marseille), Diego Mariño (Sporting)

Ut: Juanjo Nieto (Huesca), Appiah (lån till Málaga), Iván Martos (lån till Cartagena), Pacheco (Espanyol)

Athletic
In:
Ut: Villalibre (lån till Alavés) 

Atlético
In: Memphis (Barcelona), Doherty (Tottenham)

Ut: Cunha (lån till Wolverhampton), João Félix (lån till Chelsea), Felipe (Tottenham) 

ANNONS

FC Barcelona
In: 

Ut: Piqué (Slutar), Memphis (Atlético), Bellerín (Sporting Club)  

Real Betis
In: Abner Vinícius (Atlético Paranaense), Ayoze (lån från Leicester) 

Ut: Álex Moreno (Aston Villa), Camarasa (Real Oviedo), Loren (lån till Las Palmas) 

Cádiz
In: Youba Diarra (Salzburg), Escalante (lån från Lazio), Roger (Elche), Chris Ramos (Lugo), Sergi Guardiola (lån från Real Valladolid), Jorge Mere (lån från Colonia)

Ut: Tomás Alarcón (lån till Zaragoza), Lucas Pérez (Deportivo), Awer Mabil (lån till Sparta Prag), Antonio Blanco (slut på lån)

Celta
In: Seferovic (Benfica)

Ut: Denis Suárez (lån till Espanyol)

Elche
In: Lisandro Magallán (Ajax), Lautaro Blanco (Rosario Central), José Ángel Carmona (lån från Sevilla), Nteka (lån från Rayo Vallecano)

Ut: Pastore (Qatar SC), Fede Fernández (kontraktslös), Roger (Cádiz), Domingos Quina (slut på lån) 

ANNONS

Espanyol
In: Denis Suárez (lån från Celta), César Montes (lån från Monterrey), Pierre-Gabriel (lån från Mainz), Pacheco (Almería), Gragera (Sporting) 

Ut: Lecomte (slut på lån), Pol Lozano (lån till Granada), Raúl de Tomás (Rayo Vallecano)*

Getafe
In: Gonzalo Villar (lån från Roma)

Ut: Darío Poveda (lån till Cartagena) 

Girona
In: Tsyhankov (Dinamo Kiev), Callens (New York City) 

Ut: Ureña (lån till Cartagena), Terrats (lån till Villarreal B), Manu Vallejo (lån till Real Oviedo), Samu Saiz (Sivasspor) 

Real Mallorca
In: Dennis Hadžikadunić (lån från FK Rostov), Ludwig Augustinsson (lån från Sevilla), Morlanes (lån från Villarreal)

Ut: Lago Junior (Málaga), Franco Russo (Ludogorets), Javi Llabrés (lån till Mirandés), Cufré (lån till New York City) 

Osasuna
In:

Ut: Roberto Torres (Foolad), Juan Pérez (Huesca), Kike Saverio (Deportivo), Javi Martinez (Huesca) 

Rayo Vallecano
In: Raúl de Tomás (Espanyol)*

Ut: Nteka (lån till Elche), Bebé (lån till Real Zaragoza)

Real Madrid
In:
Ut:

Real Sociedad
In: 

ANNONS

Ut: Karrikaburu (lån til Leganés) 

Sevilla:
In: Loïc Badé (lån från Rennes), Bryan Gil (lån från Tottenham), Pape Gueye (lån från Marseille) 

Ut: Isco (kontraktslös), Dolberg (slut på lån), José Ángel Carmona (lån till Elche), Pedro Ortiz (lån till Vizela), Delaney (lån till Hoffenheim)

Valencia:
In:
Ut:

Real Valladolid
In: Cyle Larin (lån från Club Brugge), Darwin Machis (FC Juárez), Jovane Cabral (lån från Sporting Club), Amallah (Standard Liège), Hongla (lån från Hellas Verona)

Ut: Narváez (lån till Leganés), Sergi Guardiola (lån till Cádiz), Weissman (Granada) 

Villarreal
In:
Ut: Rulli (Ajax), Danjuma (lån till Tottenham), Morlanes (lån till Mallorca)  

* Raúl de Tomás blev klar för Rayo redan i somras men då värvningen inte blev klar i tid, är det först nu han fått registreras hos LaLiga som Rayo-spelare
—————

Svenskkoll

ANNONS

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Som väntat blev det inget lån för Williot och han stannar så i Celta, vad det betyder för speltiden återstår att se. Men det ser inte något vidare ljust ut, i helgen tog Celta en blytung 1-0 seger över Athletic Club men ännu en gång fick Williot Swedberg se hela matchen från bänken. 

Isak Jansson (Cartagena)

Jansson började på bänken i Cartagenas 2-2 match mot Ibiza och fick totalt 28 minuter på planen. Den tunga sviten av nio matcher i rad utan vinst fortsätter därmed för Cartagena.

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Svensson var avstängd och missade Deportivos 2-2 match mot San Fernando.

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)
Samuyiwa spelade 27 minuter när Real sociedad besegrade Hernani U19 med 2-0. 

Fridolina Rolfö (Barcelona)
Förra veckan förnyade Fridolina Rolfö sitt kontrat med FC Barcelona till den 30:e juli 2026. 

ANNONS

“Sen min första dag har detta känts som det perfekta stället för mig och jag ser så fram emot att fortsätta min resa här”, skriver hon själv på twitter.

Under helgen spelade Rolfö sen 58 minuter i Barcelonas övertygande 0-6 vinst mot UDG Tenerife. Barça är därmed fortsatt obesegrade i ligaspelet den här säsongen med 16 vinster av 16 möjliga. 

Freja Olofsson (Real Madrid) 
Real Madrid besegrade Athletic Club med 2-1 i helgen, men Freja fick se hela matchen från bänken. 

Publicerad 2023-02-01 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto