Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allt du behöver veta om svenskarnas nya klubb: Real Mallorca

Alexandra Jonson

Med två svenska tillskott i LaLiga och dessutom i samma klubb, känns det självklart att vi tar en extra titt på Ludwig Augustinsson och Dennis Hadžikadunić nya hem – RCD Mallorca. Ikväll möter dessutom Mallorca Augustinssons gamla klubb Sevilla, avspark 18:30.

Namn: Real Club de Mallorca
Grundad: 5 mars 1916

Stadion:
Hemmaarenan Estadio Mallorca San Moix byggdes 1999 och tar idag runt 23,000 åskådare. Löparbanorna runt planen har gjort arenan i mitt tycke till en av de sämre i Spanien då fansen kommer långt i från händelserna på planen. Men det är snart ett minne blott då löparbanorna är borttagna och stora renoveringar på arenan är i full gång. Se här vad som är tänkt när det hela är klart – planerat färdigt i mitten av 2024. 

2020 under Covid-19 pandemin och två år framåt bytte arenan naman till Visit Mallorca Stadium i ett samarbete med Consello de Mallorca för att försöka hjälpa att på nytt få igång turismen på ön – vilket är dess största inkomstkälla.

Historia och nuvarande säsong:

Annons

Historiskt sätt har Real Mallorca spenderat fler säsongen i Segunda (37) än i LaLiga (30). Klubbens största storhets tid kom i slutet av 90 och början av 00-talet, när en viss Samuel Eto’o, som först kom på lån från Real Madrid, gjorde ett namn för sig själv. 1998/99 samt 2000/01 slutade man 3:a i LaLiga, den bästa placeringen i klubbens historia. 2002/03 vann Mallorca senare Copa del Rey för första och hittintills enda gången i klubbens historia. Med 54 mål på sin 133 matcher för klubben är Samuel Eto’o fortsatt den bästa målskytten i Real Mallorcas historia. 

På senare tid har det gått desto tuffare och 2018 åkte man ner i den spanska tredjedivisionen för första gången på 37 år. Det följdes av två raka uppflyttningar och Mallorca var tillbaka i högsta divisionen – men åkte ur direkt, för att sedan direkt likt en jojo ta sig upp igen. För första gången på flera år ser det nu ut som att Mallorca kan andas igen, i skrivande stund ligger man på en stabil mittenplacering (10:a) i tabellen och Aguirres bygge ser starkt ut. 

Annons

Ägarna: 
Sedan januari 2016 har Real Mallorca haft amerikanska ägare, då investeraren Robert Sarver och den förra NBA-stjärnan Steve Nash köpte klubben. En annan amerikan Andy Kholberg fick rollen som president och har sedermera varit den som styrt skeppet. 

Till en början såg det ut att gå riktigt illa för klubbens nya ägare då det var under deras första säsong som man åkte ner i tredjedivisionen. Sex år senare erkänner Kholberg att det varit en riktig berg- och dalbana. 

– När vi kom hit hade vi flera utmaningar framför oss. Till att börja med hade klubben skulder på 28 miljoner euro. Men över åren har vi betalat av den skulden och investerat runt 50 miljoner euro i klubben, infrastrukturen runt arenan och träningsanläggningarna, säger Kholberg 

Annons

Och det är tydligt att tillskillnad från vissa andra utländska ägare i LaLiga så är det inte bara prat från Kholberg och co utan de tar sitt ägande på allvar och har jobbar hårt för att ge Mallorca bättre förutsättningar. Något fansen ser och uppskattar. Ambitionen är att Mallorca på nytt ska nå sina storhetstider från det tidiga 00-talet, när de spelade i Europa och slogs om titlar som Copa del Rey. 

Tränaren: 

Javier Aguirre tog över som huvudtränare den 24 mars 2022 och i den sista LaLiga omgången räddade han klubben från att åka ur med en 0-2 vinst borta mot hans tidigare klubb Osasuna. Under hans ledning har Mallorca sedan blivit ett stabilt mittenlag. 

Nyckeln i Aguirres lag är försvaret och det mesta i hur Real Mallorca spelar baseras på en försvarslinje på fem: tre mittbackar och två ytterbackar som nästan är mer som kantspelare. Det är också lagets försvarsspel som stått ut mest under den första halvan av säsongen. På hemmaplan har man visat en extrem styrka och klubbens senaste fyra hemmamatcher har slutat med 1-0 vinster. Vad som gör den sviten än mer imponerande är att motståndet bestått av Atlético de Madrid, Real Valladolid, Celta de Vigo och Real Madrid.

Annons

Spelarna att ha koll på
Mittbacken Antonio Raíllo är lagets kapten och den spelare som använts mest av Aguirre denna säsongen. Framåt är har Muriqi stått för åtta mål mer än hälften av alla Mallorcas mål den här säsongen. En annan spelare att hålla ett öga på är Lee Kang-In som kom till klubben från Valencia i början av förra säsongen. Fortfarande bara 21 år gammal är han definitivt en av de mest intressanta unga spelarna i ligan. I Sydkorea har han länge setts som ett av landets största framtidslöften.

Annons

SVENSKARNA 
Dennis Hadžikadunić

Hadžikadunić kommer till Mallorca på lån till slutet av säsongen från ryska Rostov, efter att ifjol ha spelat på lån för Malmö FF. Som tidigare nämnt spelare Aguirre med ett femmanna försvar och där är tanken att Hadžikadunić ska vara reserv på mittbackspositionerna. Mallorca värvade svensken för att ersätta Franco Russo som lämnade för Ludogorets, och tanken är att han ska slåss om att bli tredjeval på positionen. Aguirre vill alltid ha fem mittbackar tillgängliga och i rangordning är det för nuvarande 1) Raíllo, 2) Valjent, 3) Copete, 4) Nastasic, där tanken är att Hadžikadunić ska konkurrera med Copete och Nastasic i rangordningen. Hur mycket speltid som Hadžikadunić får är därmed ganska osäkert, men en skada och det finns potential till att han kan ta en viktig roll för Mallorca för resterade delen av säsongen.

Ludwig Augustinsson 

Annons

Augustinsson kommer på lån från Sevilla, efter att ha varit på lån hos Aston Villa under fjolsäsongen. Även för Augustinsson blir det att slåss som en plats, just nu är det Jaume Costa som har storspelat som är förstavalet på vänsterbacken – men förhoppningen är att Augustinsson ska utmana och även bli förstavalet på positionen. 

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

Swedberg såg bortavinsten mot Real Betis från bänken. Men även om svensken fortsatt inte får någon speltid så har Celtatränaren Carlos Carvalhal i veckan varit väldigt positiv till svensken och lyft fram att Swedberg vuxit mycket på träningarna under de senaste veckorna.
Nästa match: 12/2 16:15 Celta – Atlético

Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)
Såg Mallorcas 1-0 vinst mot Real Madrid från bänken.
Nästa match: 11/2 18:30 Sevilla – Real Mallorca

Annons

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 
Såg Mallorcas 1-0 vinst mot Real Madrid från bänken.
Nästa match: 11/2 18:30 Sevilla – Real Mallorca

Isak Jansson (Cartagena)
Jansson spelade 20 minuter i Cartagenas 1-2 förlust mot Levante.
Nästa match: 12/2 18:30 Eibar – Cartagena

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Svensson spelade 37 minuter när Deportivo besegrade Mérida med 1-0. Sedan det att Deportivo värvade hem Lucas Pérez har Max Svensson hamnat utanför startelvan, men svensken fortsätter trots det att imponera. Mot Mérida var hans krigarinställning enligt lokalmedia en av nycklarna till vinsten. Så bra har Svensson varit även sedan det att han tappade sin plats i elvan att debatten är het i A Coruña rörande om han borde spela från start. Inför helgens match mot SS Reyes tror man nu att Óscar Cano kommer ändra sina planer för att få in svensken i elvan och spela honom i ett tvåmanna anfall med Lucas Pérez.
Nästa match: 12/2 12:00 SS Reyes – Deportivo la Coruña

Annons

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Samuyiwa har varit på läger med det svenska U16 landslaget i Spanien och stod bland annat för en imponerande framspelning i en match mot Norge
Nästa match: 11/2 13:00 Real Sociedad Juvenil B – Athletic Club Juvenil B 

Fridolina Rolfö (Barcelona)
Rolfö fortsätter att dominera i Barcelona och senast blev det hattrick i assist för svenskan när Barcelona körde över Real Betis med 7-0. 
Nästa match: 11/2 18:15 FC Barcelona – Deportivo Alavés

Freja Olofsson (Real Madrid) 
Freja fick starta och spelade 65 minuter i Real Madrids 2-3 bortavinst mot Granadilla Tenerife. 
Nästa match: 11/2 18:00 Real Madrid – Sporting de Huelva

Publicerad 2023-02-11 12:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto