Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har Real Madrids nya Raúl och Celtas nya Aspas presenterat sig? 

Alexandra Jonson

Det var en 18-åring och en 20-åring som stal rubrikerna i Spanien i helgen. När Álvaro Rodriguez i sin Bernabéu debut räddade en poäng för Real Madrid i Madridderbyt mot Atlético. Samtidigt som Gabri Veiga stod för en stor show med två mål och en assist när Celta de Vigo besegrade Real Valladolid. 

Så låt oss ta en liten titt på dessa två ungdomar och var de kommit ifrån.

Álvaro

Tio år innan Álvaro föddes, 1994, gjorde den då 17-åriga Raúl Gonzalez sin hemmadebut på Santiago Bernabeu. För motståndet stod Atlético de Madrid, på planen fanns Diego Simeone. 4-2 blev slutresultatet med tre av målen skapade av den unga 17-åringen. Det var kvällen Rául gjorde sitt första mål för Real Madrid. 

Annons

Det var 29 år sedan och i helgen var det dags för en ny tonåring att presentera sig. Då 18-åriga Álvaro Rodriguez fick sin hemmadebut på Santiago Bernabeu. För motståndet stod Atlético de Madrid, på sidlinjen fanns Diego Simeone. Den här gången låg Real Madrid under med 0-1, när Ancelotti i den 77:e minuten valde att ge Álvaro chansen, åtta minuter senare stod det 1-1, med 18-åringen som matchhjälte. 

Álvaros Bernabeudebut kanske inte var lika otrolig som Raúls men hans prestation var minst sagt avgörande, och det dröjde inte länge innan jämförelserna började. 

Med en spansk mamma och uruguayansk pappa växte Álvaro upp i den vackra Costa Brava byn Palamós i Katalonien, men trots närheten till FC Barcelona så var det en bild på just Raúl som hängde i hans barndomsrum.

Han började spela fotboll som sexåring i Global Palamós, en liten klubb startad av hans pappa, innan han som elvaåring gick till områdets största klubb – Girona FC. Bara ett år senare slank det ner ett brev i brevlådan, det var från Real Madrid som ville att Álvaro skulle komma till huvudstaden för provträning. Men mer än sina föräldrars tillåtelse behövde Álvaro även tillåtelse från sin klubb och Girona sa nej. 

Annons

Det var en enorm besvikelse för 12-åringen och som plåster på såren tog hans föräldrar honom på en resa till Madrid, de gick touren på Bernabeu och såg en Real Madrid match live. Álvaro återvände hem och fortsatte spela för Girona, men drömmen om Real Madrid var nu ännu större. 

En dröm som blev sann 2020, då Real Madrid på nytt gjorde ett försök och denna gången lyckades värva den nu 16-åriga Álvaro. Ett år senare kom debuten för Real Madrid Castilla – med just Raúl Gonzalez som tränare. 

Den 19:e februari i år fick han sin LaLiga debut borta mot Osasuna och tackade Ancelotti för förtroendet med en assist, och sen i helgen kom debuten på Bernabeu och målet på Atlético de Madrid.

Nu hoppas man i Madrid att man äntligen har hittat sin nya Raúl, och Ancelotti han räknar redan med Álvaro.

– Nästa säsong kommer Álvaro vara en del av A-lags truppen. Det är få som har hans kvalitet. Hans längd är viktig, han hanterar bollen bra, han är formidabel på huvudet… idén är att ha honom i a-laget, sa Carlo Ancelotti efter helgens match. 

Annons

Med dubbelnationalitet har Álvaro spelat för både Spanien (U18) och Uruguay (U20) på ungdomsnivå och har möjlighet att välja vilken nation han vill spela med i framtiden. Dvs om hans utveckling fortsätter upptåt. 

Gabri Veiga

En spelare som vi snart lär få se i det spanska landslaget är Celta de Vigos nya stjärna Gabri Veiga. Efter att ha fått sin debut för det spanska U-21 landslaget i November fanns han med i Luis Enriques preliminära lista in för VM i Qatar. Den nya förbundskaptenen Luis de la Fuente sägs nu ha ögonen på Veiga som förväntas finnas med i De la Fuentes första landslagstrupp i mars. 

Så vem är Gabri Veiga?

Efter att ha fått sin A-lags debut redan 2020, vid 18-års ålder, var det först nu i januari (tre tränare senare) som Veiga officiellt blev uppflyttad i Celtas a-lag.

Men han är redan en av hela LaLigas vassaste spelare, på sina 22 matcher den här säsongen har Veiga nämligen legat bakom 11 mål. Han har gjort åtta själv, vilket gör honom till den fjärde bästa spanska målskytten i ligan och tre assist. Den enda spelaren under 20 år i Europas top 5 ligor som lyckats med den bedriften den här säsongen. 

Annons

Nu ryktas det att flera storklubbar runt om i Europa har ögonen på Celtas nya diamant, men Veiga som varit Celta-supporter sen han var liten och spelat för klubben sedan han var 11 – har inga planer på att lämna. 

I Vigo hoppas man nu att man har en ny Iago Aspas på sina händer…

För den nyfikna har jag satt ihop en twitter-tråd om Gabri Veigas väg till att bli den här säsongs stora genombrott i LaLiga.

Celta de Vigos cantera är förövrigt en av Spaniens bästa men som ofta blir förbisedd. Tittar man på de spanskfödda spelarna i toppen av skytteligan i LaLiga den här säsongen har fyra av top fem spelat för Celtas ungdomslag:

Annons

Zarra-trophy:
Joselu (Espanyol) 11
Borja Iglesias (Real Betis) 10
Iago Aspas (Celta de Vigo) 9
Oihan Sancet (Ahtletic Club) 8
Gabri Veiga (Celta de Vigo) 8

———————————————-

Copa del Rey

I veckan är det dags för semifinalerna i Copa del Rey, som innehåller de tre lag som vunnit turneringen flest gånger samt Osasuna.

FC Barcelona har 31 titlar, Athletic Club 23, Real Madrid 19 och Osasuna tog sig till final en gång 2005.

Men medans de andra tre kan skryta med sina titlar så laddar Osasuna upp inför semifinalen mot Athletic genom att lyfta fram att man är laget som spelar med mest hjärta. 

Här en fin video man gjort för att illustrera det:

——————————————

Historisk Simeone 

Annons

Diego Simeone slog nya rekord i helgen mot Real Madrid då han nu officiellt är den tränare som varit ansvarig för en och samma klubb i flest LaLiga-matcher i historien 425. Han är nu även, tillsammans med Luis Aragones, den tränare med flest officiella Atlético de Madrid matcher som tränare 612.

Men det har inte varit en enkel säsong för Simeone och på Bernabeu sjöng Real Madrid-publiken “Cholo quédate!” Cholo stanna, som en pik då de menar att Atleti just nu är sämre med honom.

Simeone tackade dock bara för sången och bad de att fortsätta 

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

Allt talade för att Swedberg skulle få speltid mot Real Valladolid i helgen. Dagen innan match pratade tränaren Carvalhal om att Swedberg hade “gjort sig förtjänt av att få chansen”. Matchbilden verkade perfekt för att så även skulle bli fallet och med Celta i en stabil 3-0 ledning vände sig Carvalhal till bänken och ropade upp spelare efter spelare – men inte Williot. Det blev istället 90 nya minuter från bänken samtidigt som exemplevis b-lagspelaren Hugo Sotelo fick kliva in på planen. Efteråt förklarade Carvalhal att det var taktiskt och sa att – Det gör mig galen att jag inte kunde sätta in Solari, Paciencia, Williot. De tränar alla väldigt bra men det var inte rätt omständigheter den här matchen.

Nästa match: 6/3 21:00 Osasuna – Celta de Vigo

Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)

Annons

För andra matchen i rad fick Augustinsson se hela Mallorcas match mot Espanyol från bänken. Augustinsson konkurrerar med Jaume Costa om platsen på vänsterbacken och Costa har gjort väldigt bra ifrån sig den här säsongen.

Nästa match: 4/3 18:30 Real Mallorca – Elche

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 

Såg hela matchen mot Espanyol från bänken och väntar fortsatt på sin debut. 

Nästa match: 4/3 18:30 Real Mallorca – Elche

Isak Jansson (Cartagena)

Det blev 22 minuter för Jansson i Cartagenas 0-0 match borta mot Alavés. Cartagena som fortsatt ligger inom räckhåll av play-off platserna. 


Nästa match: 5/3 21:00 Ponferradina – Cartagena


Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Svensson har missat de två senaste matcherna med en muskelskada och det är fortsatt osäker om han kommer vara tillbaka i tid för helgens match.

Nästa match: 5/3 12:00 Real Balompedica Linense – Deportivo la Coruña

Annons

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Nästa match: 1/3 19:00 Real Sociedad Juvenil B – Oiartzun KE Juvenil

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Nästa match: 5/1 12:00 FC Barcelona vs. Villarreal

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Nästa match: 4/3 18:15 Alhama CF – Real Madrid


Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid)
Nästa match: 4/3 12:00 Real Sociedad – Atlético de Madrid

Publicerad 2023-02-28 17:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto