Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svaret på varför Real Sociedad har så många skador - en beräknad risk

Alexandra Jonson

Den som har följt Real Sociedad under de senaste säsongerna kanske har reagerat på hur otroligt många skador de alltid verkar ha. Mot Valladolid i början av februari kom man exempelvis till matchen med halva truppen på skadelistan, en syn som blivit ganska vanlig med Imanols Real Sociedad. 

Annons

Bara den här säsongen har varenda spelare i A-lagstruppen förutom tre missat ett flertal matcher pågrund av olika skador, och det har sett liknande ut i flera säsonger. 

När ett lag har så mycket konstanta skador börjar man fundera på vad orsaken är. Om samma spelare om och om igen drar på sig liknande skador, kan det ha att göra med att de kommer tillbaka i spel för snabbt och skadan inte hunnit läka ordentligt. När det händer om och om igen på flera spelare är det lätt att ifrågasätta klubbens läkarteam.  Men detta är inte fallet hos Real Sociedad för här handlar det inte om återkommande skador, utan nya. 

Att klubbens konstanta skador inte diskuterats eller grävts något speciellt i har säkerligen att göra med att laget under dessa säsonger, trots de enorma skadelistorna, presterat sin bästa fotboll på flera årtionden. Vunnit sin första titel (Copa del Rey) på 34 år, blivit en toppklubb i LaLiga och vunnit ett Europa League-gruppspel för första gången någonsin – för att bara nämna några av bedrifterna. Allt detta trots långtidsskador på spelare som Oyarzabal, Illaramendi och David Silva för att bara nämna några. 

Annons

Jag har ändå fortsatt att klura lite i bakhuvudet på vad det kan bero på att Real Sociedad har så mycket skador hela tiden, och för någon vecka sedan fick jag svaret. Det är allt enligt planen.

På ett uppdrag för UEFA, var jag i San Sebastián och intervjuade Real Sociedads målvakt Álex Remiro. För övrigt en väldigt rolig intervju där vi spenderade mer än en timme med Remiro i ett litet musikrum i ett industriområde. Intervjun handlade bland annat om hur han vid sidan av fotbollen spelar trummor för att koppla av. För den intresserade finns intervjun på Real Sociedads twitterkonto – här. 

Efter intervjun stod vi och pratade om lite allt möjligt, bland annat Real Sociedads framgångar de senaste åren och just det där med hur de alltid har så mycket skador. 

Annons

Remiro som inte verkade det minsta oroad över de konstanta skadorna, förklarade istället att det har att göra med hur laget tränar. Varje träning förklarade han har samma intensitet som matcherna. Imanol vill att de tränar exakt som de spelar match, med samma intensitet, samma hårda närkamper, allt ska vara 100% – hela tiden. Vilket ska göra att de alltid kommer till matcherna så redo de bara kan vara. De hårda träningarna berätta Remiro, gäller alla. Det är ingen som får särbehandling, det spelar ingen roll om du är en nyckelspelare eller en grabb från B-laget. 

Det är något man ser när Real Sociedad spelar match, om ni har tänkt på det, att alla deras spelare jobbar konstant. Det är ingen som går runt och vilar. Utan det är elva arbetshästar på planen. Säkert en konsekvens av hur Imanol har dem träna under veckorna. Med att alltid träna som du spelar match kommer större skaderisker, en risk de är villiga att ta, en risk som Imanol och Real Sociedad räknar med. Därför är de inte förvånade när skadelistan på nytt blir längre och längre. 

Annons

Först låter det helt galet, men när man sen tittar tillbaka på allt Real Sociedad har lyckats med dessa säsongerna och hur de spelar, så faller allt på plats. Det funkar, för Real Sociedad funkar det. Det är just den där arbetskraften från spelarna, det där lilla extra, som gjort att de kan utmana klubbar som har betydligt bättre förutsättningar.

Annons

Sen är det en strategi som nog inte hade fungerat om det inte var för att Real Sociedad har en av Europas bästa ungdomsakademier. Sedan det att Imanol Alguacil tränat Real Sociedads A-lag har där varit ett konstant flöde av ungdomsspelare som inte bara debuterat för klubbens A-lag utan snabbt blivit kuggspelare. Nu inne på sin fjärde säsong som huvudtränare har Imanol Alguacíl gett 15 spelare sin A-lags debut, däribland Martin Zubimendi – av många idag ansedd som en av hela LaLigas bästa spelare. 

Som illustrerat här av Diario Vasco, saknar Imanol endast en målvakt för att få till en hel startelva med endast spelare som fått sin debut under honom. 

Den senaste debutanten, 19-åriga Pablo Marin har sedan sin debut i oktober redan spelat 16 A-lags matcher. Debuten från start fick han mot Manchester United och det är ingen som såg den matchen som hade kunnat gissa att Marin bara någon månad tidigare spelat i klubbens C-lag, så bra var han och så integrerad i det resterande laget. 

Annons

Det ena föder det andra. Imanol Alguacils lag kan utmana de bästa som resultat av att de tränar lika intensivt som de spelar match. Skadorna som kommer som resultat gör att alla spelare får spela och fler av talangerna i B-laget får chansen. Det får större ansvar och växer snabbare in i laget. Med en bas av egenproducerade spelare i truppen finns även en lojalitet till klubben som skiljer sig från de flesta klubbar. 

“Min dröm var inte att bli fotbollsspelare, min dröm var att spela för Real Sociedad” är ett citat från Xabi Prieto som spenderade hela sin karriär i Real Sociedad-tröjan, ett citat som står skrivet på en av väggarna på klubbens träningsanläggning. 

Och många av spelarna i dagens trupp har på olika vis uttryckt att de känner något liknande för klubben. Därtill verkar de spelare som kommer till Real Sociedad utifrån snabbt att bli del av den tighta gemenskapen. Martin Ødegaard sa bland annat efter bara en säsong, på lån, i klubben att han inte bara kände sig som en del av laget utan som att han var en Real Sociedad “canterano” (ungdomsspelare). Den attityden bland spelarna hjälper säkerligen Imanol att få de att ge allt för varandra på planen, för laget snarare än bara för individen. 

Annons

Så där har vi det, svaret till Real Sociedads skador. En konsekvens snarare än ett problem. 

————————————————————————

I helgen kanske ni la märke till att alla LaLiga-målvakter spelade i svart. En hyllning till den legendariska Athletic Club-målvakten Jose Angel ‘Txopo’ Iribar som förra veckan fyllde 80 år. 

Den svartatröjan blev lite av ett trademark för Txopo under hans karriär, som innehåll 614 officiella matcher för Athletic Club, vilket fortfarande är ett rekord i klubben. 

Utöver LaLiga-klubbarna, spelade även alla målvakter i Segunda också i svartatröjor under helgen och runt om i Spanien på alla nivåer och alla åldrar kunde man se målvakter som valt den svartatröjan för att hylla Iribar. 

Annons

Även Chelsea-målvakten Kepa Arrizabalaga gjorde sin hyllning i England. 

Visst är fotboll vackert ibland!   


Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

I helgen fick Swedberg äntligen springa in på planen när Celta de Vigo spelade 0-0 mot Osasuna. Inbytt i den 90:e minuten så blev det bara tre minuter och svensken hade ingen tid att göra något. Trots det är det ett steg i rätt riktning för Williot. Tidigare i veckan sa Carvalhal som tidigare uttryckt att han tycker Swedberg förtjänar att få chansen, att det inte är enkelt att hitta plats för honom då det är flera spelare på den positionen. Men han poängterade på nytt att Williot gör väldigt bra ifrån sig.

Nästa match: 11/3 18:30 Celta de Vigo – Rayo Vallecano

Annons

Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)

Inbytt i 84:e minuten i Mallorcas förlust hemma mot Elche. Augustinsson var nära att rädda Mallorca, då hans inlägg resulterade i mål på tilläggstid. Målet blev dock bortdömt av VAR för en tidigare situation.

Nästa match: 12/3 14:00 Real Mallorca – Real Sociedad

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 
Missade matchen pga sjukdom.

Nästa match: 12/3 14:00 Real Mallorca – Real Sociedad

I övrigt firade Real Mallorca i söndags 107 år och våra svenskar fick visa upp sina blåsa ut ljus kunskaper.

Isak Jansson (Cartagena)

Han är ingen startspelare men Jansson är mer och mer konsekvent Cartagenas första byte i varje match. I helgen kom han in i den 65:e minuten när Cartagena bortabesegrade Ponferradina med 0-3

Nästa match: 12/3 18:30 Cartagena – Andorra

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Annons

Svensson har varit skadad sedan den 16:e mars, med en muskelskada. Återhämtningen går dock bra och man hoppas att han kommer vara tillbaka i tid för helgens match mot Real Madrid Castilla.

Nästa match: 12/3 19:00 Deportivo la Coruña – Real Madrid Castilla

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)
Real Sociedad besegrade Oiartzun med 4-0 i helgen där Samuyiwa stod för ett av målen, som vad jag kan få fram är hans första ligamål för klubben.

Nästa match: 11/3 15:00 Real Sociedad Juvenil B – Leioa Juvenil

Fridolina Rolfö (Barcelona)
Rolfö vilades och såg hela matchen mot Villarreal på bänken, Barcelona vann 4-0.
Nästa match: 11/1 18:15 Levante – FC Barcelona

Annons

Freja Olofsson (Real Madrid) 
Inbytt i den 68:e minuten när Real Madrid besegrade Alhama med 1-5. En mycket bra match av Freja, som många nu vill se få spela mer från start.

Nästa match: 9/3 21:00 Villarreal – Real Madrid

Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid)
Startade och spelade 79 minuter i Atléticos 1-2 vinst borta mot Real Sociedad. Lundkvist låg bland annat bakom Atletis andra mål som ni kan se här.

Nästa match: 8/3 21:00 Granada – Atlético de Madrid

Publicerad 2023-03-08 19:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto