Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför menar Zubimendi att det vore “ologiskt” att lämna Real Sociedad för Barcelona

Alexandra Jonson

Läser man den Barcelonabaserade tidningen SPORTs framsida idag så verkar Martin Zubimendi flörta med Barcelona för en potentiell övergång. På framsidan använder tidningen bland annat citat som “Busquets är en av mina förebilder som jag länge följt” och “När någon som Xavi säger ditt namn så blir man glad” samtidigt som tidningen använder rubriken “El heredero se confiesa” Arvingen erkänner, syftandes på att Martin Zubimendi ska bli Busquets ersättare i både det spanska landslaget som hos FC Barcelona. 

Men öppnar man sedan tidningen och läser den intervju som SPORT gjort så kunde Martin Zubimendi inte vara mycket tydligare om att han inte tänker lämnar Real Sociedad. Vare sig för FC Barcelona eller någon annan. Istället säger han om och om igen att han inte tänker på något annat än La Real.

Annons

Jag har sagt till mina representanter att jag inte vill höra någonting, att lämna Real Sociedad vore ologiskt, jag är väldigt nöjd där jag är.

När någon vill vara i en klubb så spelar utköpsklausulen ingen roll

Det kommer vara ännu en lugn sommar, jag är lycklig här

När personer som Xavi, som har vunnit allt, pratar positivt om en så blir man glad, men mer än det vore det ologiskt att tänka på något annat som inte är Real Sociedad

Zubimendi är på sin första landslagssamling med seniorlandslaget där han på lördag med största sannolikhet kommer få sina seniordebut för Spanien. Där han förväntas redan nu axla Busquets roll på det defensiva mittfältet. Alla verkar vara övertygade om att Zubimendi är spansk fotbolls framtid. 

Men under landslagssamlingen kan han inte komma undan de ständiga frågorna om FC Barcelona. Det är som att Barcelona journalisterna inte kan förstå att någon heller skulle vilja spela för Real Sociedad än för FC Barcelona. 

Annons

Hur nära har Barcelona kommit i förhandlingar? Frågar Movistar och Martin Zubimendi kan bara småle och skratta innan han svarar “Inte alls för jag har inte tillåtit dem, jag vill inte höra om något utifrån [Real Sociedad]”

I samma intervju får han frågan, om Real Sociedad inte når Champions League och med alla rykten [om klubbar som är intresserade], vad gör du?

Inget, inget. Först och främst tror jag vi kommer ta oss in i Champions League. Utöver det så är jag väldigt glad där jag är, som ni kan se så njuter jag som ett litet barn i laget från mitt område.

Varpå han sen får frågan, är det något som en klubb kan erbjuda dig för att få dig att lämna?

Nej, inte just nu. Jag är väldigt fokuserad på La Real och de målsättningar som vi har, som jag verkligen vill nå, speciellt med mitt livsklubb

Annons

När Real Sociedad för två månader sedan mötte FC Barcelona på Camp Nou, imponerade Zubimendi, som han gjort hela säsongen. Därefter fick La Real-tränaren Imanol Alguacil på presskonferensen frågan om han trodde att Zubimendi skulle kunna lyckas i ett större lag som Barça. 

Alguacil svarade lugnt: Ursäkta, men för mig, med all respekt, så är Real Sociedad det allra största laget. 

Barcelona är inte de enda som visat intresse för Zubimendi, det är många och även Arsenal sägs i januari ha varit beredda att betala hans utköpsklausul men fått ett nej från spelaren själv. Barcelona är inte heller den enda klubb som verkar tro att alla spelare drömmer om att spela för dem. 

Annons

När man ser rapporteringen runt Zubimendi verkar de flesta tro att det handlar om vilken klubb som kan ge den bästa erbjudandet. Det är dit han kommer att gå. Visst är det så fotbollsvärlden ofta funkar men det känns också respektlöst. Mot Zubimendi och mot Real Sociedad. Som att det inte finns en värld där en spelare hellre skulle vilja spela för sin barndomsklubb än mäktiga Barcelona eller mäktiga Arsenal. 

Det visar också på en stor okunskap om Martin Zubimendi och om Real Sociedad. 

När man kommer till San Sebastián upptäcker man ganska snabbt att det är en annorlunda fotbollsstad. Tillskillnad från de flesta andra städer och byar i Spanien så syns väldigt sällan Barcelona eller Real Madrid-tröjor till här. Utan det är som att endast ett lag existerar, nästan varenda butik eller bar har någon slags Real Sociedad memorabilia på väggarna. Tar du en promenad genom staden dröjer det inte länge innan du ser barn som springer runt i hela Real Sociedad-kit, tröja, shorts och strumpor. 

Annons

Jag minns en gång när jag satte mig ner för att njuta av solnedgången på en bänk. Jag såg ett gäng barn som inte kan ha varit mycket äldre än 7 år som spelade fotboll på torget bredvid den kända stranden La Concha. Plötsligt stannade spelet och det verkade som att ett bråk hade startat, så jag smyglyssnade och hörde snart att bråket handlade om vem av grabbarna som skulle få vara Oyarzabal. Här vill ingen vara Messi eller Ronaldo, de vill alla vara Real Sociedad-stjärnan Mikel Oyarzabal. Den korta disputen tog snabbt slut när en av killarna tog av sin tjocktröja, där under hade han en Real Sociedad-tröja med Oyarzabal på ryggen, det gick inte att argumentera emot. 

Det är i den här miljön som Martin Zubimendi växte upp. Även om Zubimendi och hans jämnåriga såg Real Sociedad-spelare som Xabi Alonso och Antoine Griezmann lämna klubben för att nå stor framgång på annat håll, vinna Champions League och VM. Så var det Xabi Prieto som de ville vara när de kickade boll på gatan eller stranden. 

Xabi Prieto som tackade nej till ett erbjudande från Liverpool för att spela med Real Sociedad i den spanska andradivisionen, för att senare hjälpa klubben att ta sig ut i Champions League. Xabi Prieto som aldrig lämnade utan spelade hela sin karriär i Real Sociedad. 

Annons

Han sa en gång att han aldrig drömde om att bli professionell fotbollsspelare utan hans dröm var att spela för Real Sociedad. Det är ett citat som idag står på väggen på klubbens träningsanläggning. 

Xabi Prieto i sin tur hade sina förebilder, och de före honom sina. I Real Sociedad är det inte konstigt att aldrig lämna, de är nämligen den LaLigaklubb som historiskt har haft flest One Club Men

Fotbollen förändras hela tiden och moderniseras, det blir svårare och svårare att förbli lojal till en klubb. Det är omöjligt att veta om Martin Zubimendi kommer förbli La Real-trogen hela karriären. Men Real Sociedad är en unicorn i dagens fotboll, där spelarna inte nödvändigtvis drömmer om att bli bäst i världen utan om att få spela för Real Sociedad. 

Klubben har en av Europas bästa ungdomsakademier vilket lett till att A-laget till stor del består av spelare från regionen, från Gipuzkoa, så även tränaren Imanol Alguacil. Det skapar en ännu starkare känsla för klubben, som de alla supportat sedan barnsben. 

Annons

Det betyder inte att alla stannar, då och då ser vi spelare från La Real som försöker lyckan i större klubbar. Alvaro Odriozola och Asier Illarramendi är två som på senare år valde att gå till Real Madrid. Där den sistnämnde senare kommit tillbaka till Real Sociedad. 

Men flera spelare väljer att stanna, och betydligt fler än vad som är vanligt i andra klubbar. Även när de stora erbjudandena kommer. Mikel Oyarzabal är ett tydligt exempel. Ofta hör man de som undrar hur det är möjligt att Oyarzabal inte snappats upp av en europeisk storklubb, svaret är att de har försökt, inte minst Manchester City, men svaret är konstant nej. 

Annons

Nu är det Martin Zubimendi som storklubbarna jagar. Redan när jag pratade med honom under fjolsäsongen förklarade han hur spelare som Oyarzabal gjort det möjligt att tänka på en framgångsrik framtid utan att behöva lämna San Sebastián. 

-Vi har starka förebilder i spelare som Merino och Oyarzabal som båda spelat EM med Spanien, och jag har spelat i OS. Jag tror detta är vägen framåt, du vet att stannar du här har du möjlighet att uträtta mycket. 

På senare tid har Real Sociedad även blivit en titelkandidat, man vann 2021 sin första titel, Copa del Rey, på 34 år och spelar regelbundet i Europa. Under hela Zubimendis liv har La Real aldrig varit så framgångsrika som du är just nu. – Att lämna La Real med den säsongen som vi har vore helt ologiskt, säger han. 

Martin Zubimendi är redan det spanska landslagets stora framtidsnamn, han spelar för sin drömklubb under en av de bästa tiderna i klubbens historia. Ur hans perspektiv finns det ingen anledning att lämna. Det är dock ett perspektiv storklubbar i Europa, inte minst FC Barcelona har svårt att förstå. 

Annons
Publicerad 2023-03-25 22:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto