Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lägg av! Skapa inte ett problem som inte finns

Ekwalls blogg

Inte för att jag strävar efter en “superkropp”, men det är skönt att träna och Rickard Nordstrand hade tjatat om att komma till hans pass i ett gym i Nacka för att K1:a lite.

Eller åtminstone sparka lite på en sandsäck.

Jag kamperade ihop med TV-lagets Håkan Mild: Clabbe Rusk, den mest idoga mittfältsgnetaren på den här sidan division 4.

Efter en timme med sparkar, benövningar med Clabbe Rusk på ryggen, någon sorts magvariant med skallning i dyna så var jag inte bara rejält trött….jag hade även lite ont i svidande vrister eftersom jag instinktivt trodde det var en boll jag skulle sparka på, inte en stum sandsäck.

I morse, däremot, fick vi anlita en lyftkran för att få mig ur sängen.

Och jourhavande skötare för att få på mig strumpor.

Ungefär så.

Min kropp var inte riktigt redo för den typen av rörelser och idag är jag så stel från midjan och nedåt att jag mycket väl hade kunnat tjänstgöra som ett fundament till Öresundsbron.

Annons

Det blir en dag att kämpa med.

***

Visst är det typiskt att domaren hamnar i skottgluggen efter Helsingborg-Malmö FF när den tvivelaktigt största tavlan i matchen gjordes av en spelare: Johan Dahlin.

***

Varför ska UEFA ge sig in i regelverk och hitta på bestraffningar för något som aldrig varit ett problem?

Vi såg det i förra veckan i Bundesliga när en stackars Hannover 96-spelare fick TVÅ gula kort för att han hoppade över en reklamskylt och för att han jublade med fansen efter ett mål. Helt bisarrt. Och vi har sett det i helgens allsvenska omgång när Norrköpings Torvaldsson och AIK:s Karikari drabbades av den nya jakt på spelare som “jublar för mycket och för länge”.

Se gärna klippet i artikeln som jag länkar till och försök förstå vad  Norrköpingsspelaren gör för fel: är det för att han springer bakom målet och firar upp mot läktarna?

Annons

Vad är det för människor som sitter och värker fram den här typen av bestraffningar? Vad har de för liv? Är det människor som aldrig fick göra ett mål i en fotbollsmatch?

Varför vilja kväsa glädjeyttringar i samband med en fotbollsmatch? Varför skapa ett problem som inte existerar?

Det talas om att det kan betraktas som “maskning”, jag tror att det sista en spelare tänker på när han gjort mål är att försöka stjäla tid. Däremot är han gärna glad och vill förmedla den lyckan.

Jag har aldrig upplevt att det “maskats” i samband med att ett mål gjorts och om så nu är fallet, hur svårt kan det vara att lägga till 30 sekunder eller en minut eller en kvart – det sitter för bövelen en klocka på armen på domaren. Den är till för att användas.

När domarbasen Bosse Karlsson säger att “vi kan inte ha egna regler i Sverige, se vad som händer när vi kommer ut i Europa” så är det ju inte hela sanningen.

Annons

Vad jag vet var (den numera) upprivna “lämna-planen-vid-alla-bengaleldningar” väldigt allsvensk och nog var de där timouterna i slutet på 90-talet en väldigt svensk regel.

Vad som händer när vi kommer ut i Europa?

Jo, snälla svenska spelare lämnar gulligt och rättrådigt tillbaka bollen till motståndaren för en snabb frispark för att den svenska spelaren lärt sig att i hemma i Allsvenskan har du en varning för spelförstörande om du slänger iväg, petar iväg eller kastar iväg bollen när du fått frispark emot dig.

Och i Europa får allsvenskingen istället en varning för att han bestämt påpekar att motståndaren petar bort bollen så snart han fått frispark emot sig för att undvika åka på en snabb frispark. DET är vad som händer. Bland annat.

Jag tycker att den svenska bedömningen är helt rätt i det fallet (jag inför gärna handbollsregler här) men kom inte dragandes med att vi ska bedöma så som det bedöms “ute i Europa” för det låter bara vackert, det är inte i närheten av verkligheten.

Annons

Så här: skydda gärna spelare mot galna attacker med sträckta ben och beivra mer än gärna överdriven simulation eller – för den delen – maskning.

Men ta inte död på spelarnas utrymme att faktiskt få lov att vara glada eller lyckliga,

***

Jag vet inte vad som är mest “tragiskt” med den klassiska göteborgsderbyt…om det är att matchen såg ut som den gjorde och blev 0-0 eller om det är att Gais och IFK Göteborgs toatala poäng den här säsongen inte ens räcker till att ta sig förbi en fjädeplats i tabellen?

***

Skånederbyt blev, som det alltid blir, full fart framåt.

Kanske ännu mer den här gången när det var två lag som satsade på superspeed för att bryta genom: David Accam vs Tokelo Rantie.

Där någonstans tycker jag också att de här bägge lagen saknar (eller väljer att inte utnyttja) tillräckliga hot från mittfältet.

Annons

I HIF har May Mahlangu tappat mycket av vad han hade förra året, Gashi är fortfarande stundtals briljant på att suga upp bollar men gör inte längre mål och kanterna (Bedoya och Lindström igår) lämnas lite åt sitt öde när det mesta gå fort och helst centralt.

Lite same same i Malmö, även om nu Wilton Figueiredo blev målskytt efter en hörna. Daniel Larsson har gjort tre mål i år och Jiloan Hamad känns inte direkt som en spelare i kalasform samtidigt som det lär ta ett tag innan Löken Löfquist kan göra det som Jimmy Durmaz ibland lyckades göra. Och Erik Friberg har knappast som uppgift att frodas i anfallsspelet.

***

Strikt efter reglerna skulle förmodligen blåst en straff till Malmö FF i första halvlek när Mahlangu gjorde sig onödigt stor med armarna utåt i en glidtackling och Helsingborg skulle haft sin straff i slutet på andra när Figueiredo fick ut armen från kroppen och fick bollen på handen/armen..

Annons

Sett till de situationerna missade Stefan Johannesson till 1-1.

Däremot köper jag inte ord som “skandal” och “katastrof” när man talar om den hörna Malmö FF fick i samband i målet.

Ingen – mer än Baffo som stod när Rexhepi – kunde vara helt säker på att bollen lätt touchade MFF-spelaren innan den gick över linjen.

Bollen gick från Baffo och ändrade inte ens riktning (efter touchen på Rexhepi) innan den rullade över linjen, det är förståeligt om domaren bedömer det som en hörna.

Så här: det tog Canal Plus-gänget (CMore, jag vet, men det tar ett tag innan det sitter) FYRA repriser från olika vkinklingar innan man bestämt kunde tyda att det var en touch och att det inte skulle vara hörna.

Det får (någonstans) gå under “sådant som händer” och det var ju inte så att Stefan Johannesson sen nickade in hörnan själv.

Annons

Och om du vill kan du alltid diskutera andra händelser (Pontus Janssons tänkbara friläges, Peter Larssons Maradona-hand med en varning i bagaget), men det var ett derby och det var regnblött på gräset och det glids, det smälls, det ges och det tas – då får man ständigt leva med att det uppstår situationer som är på gränsen, men som man får leva med.

Döm själv, som det heter https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/tv-se-alla-heta-situationer-fran-skanederbyt—straff-eller-inte/

***

Jag menar, har du någonsin hört talas om att ett lag eller en spelare efter en match beklagar sig över att motståndarna jublade för mycket och för länge när de gjort ett mål?

Någonsin?

Det finns inget problem!

Då behöver man inte skapa ett.

***

Jag tog upp det på Twitter häromdagen, ingen grottar ned sig i U21-soppans huvudproblem.

Annons

Juan följer upp.

***

TV-laget åker norrut i helgen: match i Östersund – här är truppen och info om kick off, etc.

***

Jag siktar i alla fall på en fotbollsträning i kväll och det ska nog gå.

Om jag får på mig skorna.

Publicerad 2012-09-25 10:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto