Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tillbaka på Mallis

Palma, en sväng.

Det blir första gången på Mallis sen 1975.

Jag var 10 år, min mamma hade skrapat ihop till en charter på hösten och vi åkte Tjäreborg till Alcudia på natten efter att ha åkt buss från Lindängen (35:an med byte till 40 på Triangelen), sen Limhamn-Dragör-färjan (jag tror aldrig vi hade råd med flygbåten) och därefter en buss ut till Kastrup.

När jag talade med mamma i telefon igår så sa hon...”kan man åka till Mallorca bara några dagar, men då får man väl boka hotell och allting själv?”…för hennes utlandsresande tog fart i en chartervärld.

Nu blir det att par dagars ledighet med Norwegians direktflight fram och tillbaka.

Med WiFi ombord.

Det är nya tider.

***

Proffsdrömmen drog igång igår och jag hoppas att du såg och gillade programmet.

Någon – därav Lasse Nilsson, Elfsborgs forward – har hört av sig och undrat varför programmet inte är längre.

Vilket är en bra fråga.

Jag har själv jobbat hårt för att programmen ska vara en timme istället för en halvtimme, när jag insåg att de verkligen höll för det…vi hade ingen aning inför inspelningarna…men det gick inte.

Programmet var redan inlagt i TV-tablån och ligger antingen före eller efter liveidrott och då går det inte att rucka på något i en TV-värld som rätt ofta är väldigt stelbent.

Det gick helt enkelt inte.

Å andra sidan är jag väldigt nöjd och glad över hur tungt Fyran valt att satsa på programmet genom tung trailerverskamhet och annat.

Jag tycker Proffsdrömmen är värt det, det är ett skönt “feelgood-program” där väldigt många fotbollsspelare erbjuds en chans som de aldrig fått eller skulle få anars.

Du ser HELA programmet med extramaterial om du klickar på den hör länken.

***

Helsingborgs IF ångar på och Roar Hansen har gjort ett stort jobb, är min känsla, med att utveckla ett spela som redan var ganska bra.

Förutom att det är ett homogent lag så är det ett lag som vimlar av spelare med egenskaper att avgöra matcher:

Accam, Simovic, Bedoya, Mahlany, Gashi, Lindström (minsann, även om “skyttekungen” nu lider av måltorka…) och till och med Alvaro Santos om så skulle behövas en sista kvart.

Och det är när jag tänker på HIF:s framfart som jag återigen tänke på höst-vår-säsong.

HIF ska inte spela i Europa, trots att de är bäst just nu. Det ska däremot Häcken, som verkar helt under isen jämfört med förra året.

Ett lag i god form som kan nå europaspel under våren är dock IFK Göteborg om de vinner cupfinalen.

Eller ta Norge, som också kör vår-höst: Molde ska kvala till Champions League för att de vann ligan för ett drygt halvår sen.

Nu har de tappat allt och ligger de sist i ligan utan en enda seger.

***

Kul att vara tillbaka på Söderstadion för första gången på ett tag, otroligt tryck på en alldaglig match i Superettan.

***

Zlatan har hastigt kallat till presskonferens i Paris imorgon.

Det ska förstås bli väldigt intressant att höra vad han vill förmedla.

***

Den här frågan från Klopp…ja, det kan man ju alltid ställa sig…

***

Hockey-VM är lite som Melodifestivalen, det sitter etsat i folksjälen.

Inte bara Långe Lundh som gav vika för Käppakrigets dragkraft när han styrde cykeln till Globen. Två gånger.

“Alla” vill gärna gnälla på turneringen, men de kan ändå inte låta bli att titta på den.

Åtminstone via TV-apparaten – det var värre med uppslutningen hos Lundh och Co i Globen, inte ens utsålt i kvarts- och semifinal: 2,9 miljoner tittare såg VM-finalen.

Det är en fantastiskt bra tittarsiffra i dessa tider.

***

Pådden del 2 kommer ut på torsdag.

***

Snart väntar ett landslagsrace med tre landskamper i sträck.

En träningsmatch mot Makedonien i Malmö, en hyperviktig EM-kvalmatch mot Österrike i Wien samt en något enklare kvalmatch mot Färöarna på Friends.

Jag ser förstås fram emot vad som väntar, fotbollen landskamper är alltid en höjdpunkt på min agenda.

Ser vi till läget för de svenska spelarna så ser det något bättre ut nu, än i mars.

Intressant är såklart att Rasmus Elm och Pontus Wernbloom blldat ett helt ordinarie mittfältspar under en hel säsong och det ledde till ett ligaguld för CSKA i en tuff liga.

Det känns som om Per Nilsson närmat sig efter ännu en stabil säsong i Bundesliga, nu med sex gjorda mål.

Johan Elmander soelar igen och Ola Toivonen är nu helt och hållet tillbaka i matchspel efter sin skada.

Och glöm inte att Tobias Hysén går starkt i allsvenskan och har varit en kandidat till spel när han sett betydligt sämre ut.

Överraskningar i truppen?

Möjligt att Oscar Hiljemark är ett alternativ som kommer inventeras nu när vi ska spela många matcher på kort tid, men jag utgår från att Albin Ekdal går före.

***

Reklamdebatten vill aldrig ta slut i Bladet där TV-recensent Leifby ägnade två veckor i rad om att krönikera om att det är för mycket reklam i TV4 i något slags rekord i recensionspopulism.

Jag, som är en vanlig man av golvet, förstår alla: Leifby, tittare, reklamköpare, hockeyförbund, reklamsäljare, TV4-chefer.

Alla har en poäng på sitt sätt.

Det som här – och har varit – tröttsamt är att debatten uppstår varenda jävla år det sänds ett ishockey-VM i en kommersiell kanal och så har det varit sen 1989.

Det blir som ett hack i en gammal vinylskiva.

Samma visa, varje år. Som om det vore något nytt.

Det är som att man varje år skriver krönikor under ett par veckor om att SJ:s tåg är sena. Och så ska alla SJ-haters vräka ur sig någon jävligt om det. Men det är aldrig något nytt. Det blir mest bara klibbig populism som drar till sig hat. Istället för att försöka ta reda på hur och varför.

Jag hade hellre sett att det visades mindre reklamtid i TV4. Men jag vill också att kanalen ska kunna köpa in och sända stor evenemang. Som förmedlas gratis till alla som har en TV-apparat. Man vill ha, men måste ha pengar för att köpa det och tittaren vill också ha men vill helst inte se reklam, de vill heller inte ha en höjd licensavgift med x antal tusenlappar om året och inte ens gå till Globen för att fylla den för at få matcherna live utan reklam samtidigt som de som säljer rättigheterna vill ha så mycket cash som möjligt för att sälja och ett svenskt hockeyförbund allra helst vill att matcherna ska gå i en stor kanal för att nå så många som möjligt och det är bara en som har råd och det är inte SvT.

Det blir någonstans jävligt svårt att få ihop.

Redaktionerna på TV4 vill ha så mycket tid de kan få – ungefär som att tidningsredaktionerna vill ha så många sidor som möjligt – och strider hårt för det.

De som räknar pengar på TV4 strider – å andra sidan – för att Bonniers ska dra in så mycket pengar som möjligt och vill inte ge vika en tum för att maxa antal sekunder som är tillåtna för reklamtid.

Och där har vi ett “problem”.

De som räknar pengar skiter fullständigt i att folk blir förbannade eftersom de pekar på tittarsiffrorna och säger att folk tittar ändå, de tittar tllochmed på reklamen och de tutar i större utsträckning än någonsin.

Hade det varit så att tittarna hade flytt…ja, DÅ hade det varit enkelt att påpeka att nu är det för jävligt och för mycket, nu måste det göra någonting.

Men folk är jävligt arga…år efter år efter år efter år sen 1989…men de tittar ändå.

Så här: Hade Bladet ökat sitt lösnummerpris till 50 spänn och ändå sålt lika många tidningar så hade de behållit priset, oavsett om läsarna varit vansinniga. Business och jakten på cash är inget som bara gäller för Bonniers koncern.

Jag är den första att medge att TV4:s ledning åtminstone kunde försöka förstå människors ilska och kan ge vika något. Kanske en minut längre paus eller bara 30 sekunders reklam i ett powerbreak på 55 sek. Mn jag vet inte om det blivit mycket bättre.

Det kommer allttd finnas argument som är värda att lyssna till.

Alla har rätt eller fel.

Jag hoppas att det går att mötas på mitten, någon gång.

***

Minns att jag 1975 hade en vansinnigt svår jeansutstyrsel – jeans var The Shit då – med oerhört utsvängda byxben.

Flygplanstypen hette Caravelle, tror jag.

Och det var grisfest.

Andra tider.

 

 

 

 

 

Publicerad 2013-05-21 kl 15:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons