Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Började (nästan) gråta i TV för första gången

I stort sett uppäten av Proffsdrömmen under fyra intensiva dagar.

Tidiga morgnar, sena kvällar och inte mycket tid över i en liten produktion där du fått anpassa dig och vara det du behöve vara: programledare, materialare, lagledare, tvättplockare, psykolog, tävlingsproducent och lite av det mesta däremellan.

Förbannat roligt dock: som den nybyggaranda som fanns den gången sportredaktionen satt i ett garage i mitten på 90-talet och körde lite på uppstuds och där viljan och glädjen handlade om att göra ett bra program tillsammans.

***

Jag och Olsson har släppt en ny PÅDDEN och du hittar den HÄR, bland annat.

I den pratar vi i om väldigt mycket mellan himmel och New York och den är gången om varför vi två ibland beskylls för att vara “supporterhatare”, oavsett vad vi har skrivit om det som drabbat fotbollen i omgångar sen 90-talet.

Hur du än gör så pissar du i motvind.

***

Jag hann se väldigt lite av Skånederbyt och konstaterar att de stora vinnarna måste ha varit – IFK Göteborg och Elfsborg.

Det känns som om MFF och HIF tappade poäng i större utsträckning än fick med sig en.

***

Ingen Samuel Holmén i landskamperna som väntar och jag får en känsla av att det mycket väl kan handla om att han är klubblös och sitter i ett läge där en skada kan vara en väldigt riskfull faktor i förhandlingar med nya klubbar.

Jag tror att Holmén stannar i Istanbul och jag tror att han är aktuell för både Besiktas och Fenerbahce, kanske även för Galatsaray…så bra har det gått för honom i Turkiet och så pass starkt namn har han där efter tiden i Istanbul BB.

Nu blir det Albin Ekdal som flyger hem för A-landslagsspel i stället och det blir förstås spännande.

Med tanke på vilka landskamper vi har framför oss, bland annat en träningsmatch mot Makedonien och en hemmamatch mot Färöarna, så tror jag att Albin kan räkna med att få speltid.

***

Offsides Anders Bengtsson publicerades via Twitter en länk till en undersökning om hur dagstidningar beskrev supportrar i Sverige.

Den visade, exempelvis, att det skrev övervägande negativt om fotollssupportrar i jämförelse med sådant som är positivt.

Den visade också att två morgontidningar, GP och Svenska Dagbladet, var de som hade procentuellt flest negativa artiklar.

Det är förstås en intressant undersökning på sitt sätt.

Men inte på något vis sensationell.

Dagstidningar – och i förlängningen människors läsintresse av att ta del av vad som erbjuds i media – styrs av nyhetsvärdering.

Det är väldigt sällan det skrivs om de allra flesta goda företeelserna i förorten, i jämförelse med vad som sker när det eldas bilar och kastas sten på brandmän.

Det är sällan polisens goda arbete i det tysta beskrivs med lika feta rubriker som när de skjutit ihjäl en 69-åring.

Media skriver om bilolyckor, inte om alla som kör bil säkert och olycksfritt, sportsidorna peppras av artiklar som handlar om hjältar, målskyttar och väldigt sällan om någon som aldrig gör mycket mer än spelar vänsterback.

Och så vidare.

Det ligger i sakens natur.

Om man vill kan man få det till att media ogillar förorten, polisen, bilförare, vänsterbackar…ja, ni är med.

Så är förstås inte fallet.

Journalister har heller inget emot ALLA de supportrar som sköter sig exemplariskt, snarare tvärtom.

Men det är förstås av mindre nyhetsvärde och mindre vanligt att det skrivs om människor som beter sig som man förväntar att de ska bete sig än om sådana som ställer till jävelskap och får matcher brutna, skadar andra och så vidare: en hund som biter en människa får mindre rubriker än en människa som biter en hund, gammal tidningslogik.

Sen är det förstås en annan sak att vi kan göra mer och fler reportage om alla de som jobbar i det tysta, även inom den goda supporterskaran…det råder det inget tvivel om, men så är det nog om rätt mycket och rätt många i vår värld.

Att media vill måla upp en enbart negativ bild – vilket journalisten Anders Bengtsson gärna vill påskynda – av supportrar är därför inte sann. Media vill däremot gärna skriva om kriminella handlingar för att det anses ha ett nyhetsvärde, alldeles oavsett i vilka sammanhang de sker.

Varför många, däribland Bengtsson, vill få det till att “många tror att det är farligt att gå på fotboll” eller att “folk tror att alla supportrar är idioter och galningar” har jag ingen aning om.

Det är ju inte direkt så att den allsvenska publiken minskar radikalt.

Det är heller inte så att journalister skriver att det är “farligt” att gå på fotboll, det är en myt. I de flesta krönikor som skrivs i ämnet handlar det väl nästan alltid om att det är få som jävlas, synd om de som sköter sig.

Ja, det förekommer överdrifter när det gäller beskrivningar av sådant som har varit jävelskap på våra arenor men människor går fortfarande på allsvensk fotboll i större utsträckning och det är fortfarande så att det är lagets fram- eller motgångar som påvekar publiksiffror upp eller ned.

Det är förstås betydligt fler människor som fortfarande går på fotboll, år efter år och vecka efter vecka, än det finns de som väljer att inte göra det.

För…nej, det är inte farligt att gå på allsvensk fotboll.

Ja, de allra flesta människor som går på fotboll ställer INTE jävelskap.

Och, visst: de som ställer till jävelskap får säkert alldeles för mycket utrymme i media. Men det får de (oftast) för att de utför kriminella handlingar, inte för att de är fotbollssupportrar.

***

Nu närmast väntar landslagsbevakning x tre matcher (Makedonien, Österrike och Färöarna), vilket jag ser fram emot.

Men först TV-lagets sommarpremiär med match i Ahlafors utanför Kungälv på lördag.

Läs mer om den machen HÄR.

***

Nu är Proffsdrömmen avgjord och jag kan självklart inte avslöja någonting.

Mer än att det var stor dramatik och att jag var SÅÅÅ här nära att börja gråta under min karriär som programledare.

Så mycket känslor var det. Mestadels av känslor.

HÄR ser du uttagning nr 4 från Sundsvall med länk till övriga tre program.

 

Publicerad 2013-05-30 kl 22:59
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons