Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Var Goitom "landslagsmässig" 2013? Eller fanns det andra?

Vi bor i ett cykeldistrikt, i korsningen till born som leder ut till Nörrebro, och det är knappast en sensation att det blev en Bjarne Riis i den danska massan av cyklister.

Nu är det ingen större skräll för mig att danskarna cyklar eftersom jag bott i en stad (Malmö) som delvis tagit del av samma tradition (även om Lund, kineser och holländare är värre) men jag hade ändå glömt hur karg dansken är som ger sig ut i alla väder utan hjälm och trampar sig framåt på alla tänkbara cykelfordon.

Det är så trångt längs de väl tilltagna cykelbanorna på Köpenhamns gator att du måste attackera i rätt läge för att få bra drag i framfarten, ligger du på rulle sitter du snabbt fast i en massa som gärna driver fram i klunga.

ANNONS

I Sverige handlar cykeltrenden mest om män i min ålder som köpt på sig svåra tävlingscykel för 85.000 spänn, trär på sig lite för tajta cykelkläder och låtsas vara Eddy Merckx.

I Köpendanmark cyklas det på allt. Och i allt.

Det är en salig blandning av speediga bikes med bockastyre, Christianiacyklar med den där lådan längst fram, riktiga ruckel utan en växel, en och annan va de där tunna färgglada stadscyklarna samt en av mina favoriter: Lizzard King med utrymme för två backar öl eller barn under 6 år  i en variant på flak.

Eftersom cyklingen är en levnadsstil här så ligger det minst en cykelaffär eller reparatör i varje kvarter och det var i affären med det grymma namnet “Larry vs Harry” som jag hittade en magisk Lizzard som jag är lite sugen på att införskaffa:

 

***

Jag är lite förtjust januarimatcherna och missade tyvärr Sveriges seger över Moldavien eftersom jag satt bakom en bänk och följde EM-dramatiken mellan Sverige och Kroatien.

Lång Lundh rapporterar i alla fall om att det var fler åskådare än när Sverige lirade där senast, mot Jordanien, inför 0 åskådare som sen kanske blev ett 50-tal när ett gäng arbetare med jordanska rötter kom i paus.

ANNONS

Jag utgår från att landskampen var bättre än den mot Jordanien, det bör nämligen vara den sämsta Sverige någonsin har gjort i modern tid (0-0).

***

Rubrikerna handlar annars om att Henok Goitom kritiserat SvFF och förbundskaptener i ett uppriktigt inlägg på Facebook.

Jag uppskattar modet i Goitoms inlägg och jag tror att han har rätt i att människor med lite för stor känsla för att säga jobbiga sanningar riskerar att ställas åt sidan.

Det tror jag gäller i SvFF, såväl som det gäller i TV4-huset och i fotbollsklubben AIK.

Jag tror inte att min egen orädsla för att säga/skriva sanningar alltid varit till min fördel (och i andra fall har de varit det), det har hänt att jag blivit tillsagd vad jag inte bör skriva om och jag tror heller inte att alla säger exakt vad de tycker om vad som händer och sker i AIK ibland. Långt därifrån.

Åsikter, öppna debatter och hårda granskningar är alltid välkomna, inte minst i demokratiskt styrd föreningsverksamhet och det skriver Lundh klokt om här.

Det är en sak.

ANNONS

En annan är att jag tror Henok Goitom är konspiratorisk i överkant, jag tror aldrig någonsin att jag har hört talas om att han var särskilt kritisk gentemot att Sverige tappade mot Serbien i den där U21-matchen för fem år sen. Framförallt tror jag inte att Erik Hamrén tog notis om den när han då var klubblagstränare i Danmark.

Goitom menar att vi i media (vad det nu är) inte vågar ställa tuffa frågor till Hamrén och jag tror att Hamrén snarare tycker tvärtom.

Jag tycker annars att Erik H svarar bra efter kritiken, att Goitom riktar in sig på fel förbundskapten och att januariturnén ska bestå av unga spelare för framtiden och kryddas (om möjligt) med spelare som redan har bred erfarenhet av landslagsspel.

När Henok skriver att han inte är med Sverige januarilag för att Hamrén tycker illa om honom så kanske han har goda grunder, jag har ingen aning, men jag utgår från att Hamrén inte har med honom för att han inte anser att han platsar. Om det nu är att tycka illa om någon?

Goitom gjorde en fin säsong i ett riktigt bra lag som hade guldchans långt in i oktober förra året. Han hade mycket väl kunnat vara med i det här landslaget om det inte hade varit för kriterierna som Hamrén nu angett.

ANNONS

Eller inte.

Hade Goitom haft samma statistiska facit i ett lag som Kalmar FF hade inte riksmedia hojtat lika högt, jag lovar.

Sett till antal mål gjorde Tobias Hysén, Amadou Jawo, Magnus Eriksson, Kristian Haynes, Maurizio Albornoz, Mattias Lindström, Mikael Boman, Robin Söder, Pabo Pinones Arce och Lasse Nilsson fler mål än Goitom, räknat på svenska spelare.

Jakob Orlov, Robin Simuvic, Guiilermo Molin, Johan Oremo, Pär Ericsson, Jiloan Hamad och Imad Khalili gjorde lika många som Goitom, åtta stycken.

I antal assists var Magnus Erisson, Martin Mutumba (även om jag vet att han är Uganda-spelare för landslag), Stefan Ishizaki, Mattias Lindström, Kristian Bergström, Sam Larsson, Martin Smedberg-Dalance och Nabil Bahoui bättre än AIK:s forward.

Jakob orlov, Simon Lundewal och Jiloan Hamad hade lika många, sju assist.

Självklart är statistisk långt ifrån allt och Henok Goitom har fler fördelar som spelare än den som poängmaskin, men det säger ju ändå någonting. Och då kan alla de här spelarna också peka på att de gjort en förbannat bra säsong och i rätt många fall blev det ingen januariturné, trots att en hel del är yngre än Henok Goitom.

ANNONS

Så kritiken mot ett tak som är lågt och en debatt som MÅSTE föras öppnare där ingen borde bli bestraffad för sina åsikter: Ja, tack, mycket bra.

Men att hävda att Henok Goitom inte får spela i landslaget för att han “sagt för mycket”, det tror jag inte alls på.

***

Handboll med bra drag i fullsatt hall och massor med spänning från början till slut, det är en fantastisk sport att följa.

***

PÅDDEN är ute och vi snackar Danmark, Guidetti, Stoke City, NFL, Bengan, Idrottsgalan och svenskar som talar danska.

Lyssna HÄR.

***

Nu drar vi mot Jylland.

***

Det kan ju också vara å att även Erik Hamrén – och andra förbundskaptener – inte säger sanningar för att de är oroliga för följderna.

Minns Hamréns första presskonferens som boss där han berättade om hur han talat med Zlatan inför en träningskamp mot Italien i Cesena i november.

Han sa sanningen.

Se vad han fick för det.

***

Bjarne Riis erkände långt senare att han var fullknökad med doping under stora delar av sin framgångsrika karriär.

ANNONS

I det fallet är många av cyklisterna över bron till Nörrebro inte särskilt långt efter en fredag eftermiddag, åtminstone på väg att bli.

Hvergang.

 

Publicerad 2014-01-17 kl 22:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto