Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

En mörk skugga faller över finalen och Uefa

Lundhs blogg

PARIS. Real Madrid cementerade sin plats som kung av Europa. Tyvärr i skuggan av hemska scener med tårgas, pepparspray och klämda supportrar som aldrig kom in.

Förväntningarna på finalen i Champions League mellan Liverpool och Real Madrid var höga och om inte Thibaut Courtois varit övermänsklig hade det blivit mer än ett mål. När slutsignalen gick var det förvånande att det lyste 0 vid Liverpools antal mål. Belgaren tog allt som Salah och Co skickade mot honom.

Istället var det Vinícius Júnior som var skarp efter en knapp timme när Real Madrid fick möjligheten att kontra. Salah hade varit nära i ena straffområdet, men det blev en vändning och Valverde galopperade fram på kanten innan han hittade en fri brasse som skickade in 1-0.

Spelmässigt var det Liverpools match långa stunder men trots en oerhörd dominans i avslut räckte man inte till. Brist på skärpa. En stark defensiv i Real. En jätte i målet. Ja, det var en kombination som innebar att Liverpools dröm om revansch från 2018 istället blev en mardröm.

ANNONS

Carlo Ancelotti har tagit ett lag få trodde på som vinnare av Champions League hela vägen fram till titeln. Imponerande och på vägen skickade man ut regerande mästarna Chelsea, fjolårsfinalisten Manchester City samt Paris SG och nu Liverpool. Värdigt om något.

Kanske var det 63 matcher som tog ut sin rätt när Premier League-laget fick se möjligheten till en kvadruppel bli en dubbel. Det finns skäl till att inget lag vinner så många titlar och det ofta slutar med några nära, men inte nära nog. Bittert, givetvis, efter en säsong där Liverpool i perioder spelat otrolig fotboll.

Karim Benzema som varit den som tagit Real Madrid till finalen stod för 1-0 i första halvlek, men en lååååång VAR-granskning underkände det. Tveksamt men i och med Real-segern blir det inget långt efterspel kring det.

Ändå är det de kaotiska scenerna utanför Stade de France som hänger över den final som Uefa flyttade från S:t Petersburg till Paris efter den ryska invasionen av Ukraina. Det var sorgligt att se hur supportrar med biljetter inte fick komma in och känna både tårgas och pepparspray.

ANNONS

Något som innebar att man var tvungen att skjuta på avsparken för att alla Liverpool-supportrar inte kom in. Bilderna från alla som köade och hamnade i kläm var skrämmande att se. Katastrofen hängde i luften och det gick att se paniken i de klämda.

Detta en dag före årsdagen för Heysel-stadion – inför avspark lade Kenny Dalglish och Ian Rush ner kransar till minne av offren. Och detta med en klubb som för 32 år sedan fick se 97 supportrar klämmas till döds vid tragedin vid Hillsborough. Då fick offren skulden, och det tog lång tid innan de fick upprättelse.

När det nu var liknande scener med klämda människor, gråtande barn och panik utanför Stade de France gick Uefa ut och meddelade att man sköt upp avsparken på grund av sena supportar. Först när man sköt upp avsparken ytterligare ändrade man sig till att hänvisa till säkerhetsaspekter.

ANNONS

Då var det närmast upplopp utanför finalarenan. För att polis och vakter gjorde allt för att stoppa folk att ta sig in. Många med biljetter som väntat i timmar, en del utan biljetter. Klart är att organisationen kring finalen havererade och att en rad insläpp stängdes vilket ledde till kaos och att supportrar med biljetter aldrig kom in.

Direkt efter match meddelade Uefa att det berodde på att tusentals supportrar med falska biljetter inneburit att insläppen blev igenkorkade när biljetterna inte fungerade. Till slut var polis tvungen att skingra supportrarna utanför arenan och Uefa sympatiserar med de drabbade och ska utreda med franska myndigheter och fotbollsförbundet.

Det är klart att det är illa att Uefa inte kunde hantera det bättre och detta bara en dryg vecka efter Europa League-finalen där det kommit skräckberättelser om illa organiserat, låg säkerhet och ingen möjlighet att ens köpa vatten i värmen i Sevilla. Vilket fått båda finalklubbarna att reagera och klaga.

ANNONS

Minns ni kaoset kring EM-finalen i London? Uefa straffade engelska FA med två matcher utan publik. Nu kan knappast Uefa straffa sig självt och risken är överhängande att man kommer att fria sig själv och hänvisa till andra. Ja, det är tyvärr så det brukar gå till, men ingen ska väl tro att shuttlebussarna med Uefa-höjdare som skulle till VIP-salongerna hade större problem.

Givetvis får man förstå ett massivt säkerhetspådrag inför en Champions League-final i Paris (som haft sin beskärda del av terrordåd) och det var mer än det brukar vara på liknande evenemang och matcher. Säkert fanns det supportrar med falska biljetter.

Klart att ovan bidrog till problemen, men det borde man tagit höjd för. Den vanan har både Uefa och Stade de France. Och det är tyvärr något som kommer vara ett starkt minne, inte bara Real Madrids 14:e titel och att Ancelotti blev ensam tränare med fyra triumfer i Champions League.

ANNONS
Publicerad 2022-05-29 00:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto