TV: Österrike klart för EM-åttondel - drömresultat för Sverige

EM 2021 (herr)

Österrike besegrade Ukraina med 1-0 i sin avslutande gruppspelsmatch.
Man säkrade därmed en slutspelsplats som grupptvåa.

Se höjdpunkterna från Österrike-Ukraina i spelaren ovan. Bilder från SVT.

I den sista gruppspelsomgången i grupp C möttes Ukraina och Österrike. De båda nationerna hade inför matchen tre poäng vardera, tre poäng bakom Nederländerna på sex poäng, och gjorde nu upp om vem som följer med Nederländerna till slutspel.

Österrike förde matchen i stort sett från avspark och hotade flera gånger, trots att Ukraina även de hade sina chanser.

Men med 20 minuter spelat fick Österrike utdelning på hörna. David Alabas inlägg nådde Christoph Baumgartner i den ukrainska straffområdet - som mötte upp bollen på volley med en bredsida och stötte in 1-0 till Österrike.

Ukraina var sedan sånär på att kvittera åtta minuter senare. Mykola Sjaparenko vände in från vänsterkanten och riktade ett högeravslut mot den bortre stolpen, vilket Daniel Bachmann i Österrikemålet räddade. Dock styrdes bollen ut till retur som Andrij Jarmolenko var millimeter från att få foten på för att styra in en 1-1-kvittering. Men ställningen förblev alltjämt 1-0 till Österrike.

Österrike dominerade även den andra halvleken, men lyckades inte få in några fler bollar i nät bakom Heorhij Busjtjan i Ukrainamålet. Matchen slutade 1-0, vilket innebär att Österrike kniper åt sig andraplatsen i grupp C bakom Nederländerna på nio poäng, som körde över Nordmakedonien med 3-0 i sin avslutande match efter dubbla mål av lagkaptenen Georginio Wijnaldum och ett mål av Memphis Depay.

Avancemanget till åttondelsfinal är Österrikes första någonsin. Väl i åttondelsfinalen möter man Italien på Wembley. Italien vann sin grupp med nio poäng efter tre segrar, där man gjorde sju mål och inte släppte in något.

- Jag är så besviken. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Vår insats i den första halvleken var oacceptabel. Sättet vi betedde oss på planen var oacceptabelt. Vi kände att vi var väldigt förberedda inför matchen, på träning, men ingenting fungerade för oss ikväll, säger Ukrainas Oleksandr Zintjenko till Uefas efter matchen.

I och med att Ukraina slutar som grupptrea på tre poäng samtidigt som Finland blev trea i grupp B med tre poäng är Sverige redan nu klart för åttondelsfinal i EM, då man som sämst blir en av de fyra bästa grupptreorna.

Ukraina: Busjtjan - Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Jarmolenko, Sjaparenko, Sydortjuk, Zintjenko, Malinovskyj - Jaremtjuk.

Österrike: Bachmann - Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba - Schlager, Laimer, Grillitsch - Baumgartner, Sabitzer - Arnautovic.