POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

En hyllning till Fotbollskanalen Europa

Fotbollskanalen Europa föddes för drygt fyra år sedan, i augusti 2008.

TV4 Gruppen hade sändningsrättigheterna till de tre stora ligorna: Premier League, Serie A och La Liga. Vi bestämde oss att starta ett magasin med matchbilder från dessa tre ligor.

Vi ville frångå det traditionella konceptet med en programledare, en expert och kanske en sidekick med en laptop. Det var dags att prova något annat – en panel där alla har ansvar för sin liga. Valet föll på denna kvartett:

  • Patrick Ekwall – programledare
  • Olof Lundh – England
  • Jesper Hussfelt – Italien
  • Pontus Kåmark – Spanien

(Fotbollskanalen Europa anno 2008)

Möten bokades, idéer kom fram, konceptet växte. Helgens snyggaste. Helgens fulaste. Svenskkollen. Programpunkter som finns kvar än i dag.

Att kunna visa matchbilder från de tre stora ligorna var superlyxigt. Det var grunden. Men Fotbollskanalen Europa hyllades mest för den sköna och avslappnade tonen i sändningen. Studiogänget kände varandra väl, trivdes ihop och deras kemi gick rakt igenom rutan. Det var ett skönt gäng som snackade fotboll och bjöd på sig själva.

Den något lättsamma tonen i sändningen var någonting som uppföljarna som t.ex. Late Night Elitserien och Club Calcio fortsatte med.

2010 lanserade vi en Facebook-sida. Vi skapade ett monster. Över 50 000 fans sökte sig dit på rekordtid, nu är de drygt 60 000. Samma år vann Fotbollskanalen Europa Guldskölden i kategorin Årets sportprogram med förkrossande marginal.

 

 

Men framgångarna stack så klart i ögonen på konkurrenter. Viasat ströp tillgången till bilder från Premier League och använde rättigheterna till

sitt eget SVT:s Fotbollskväll. Vi körde på, utan Premier League och tog in bilder från Bundesliga. Programmet tappade en del tittare, men tappet var marginellt. Väldigt många valde att fortsätta följa oss. Tack!

Pontus Kåmark, vår Spanien-guru, lämnade TV4 sommaren 2011. In kom istället SvD:s skribent Johanna Garå och fyllde den luckan på ett strålande sätt.

 

Till den här säsongen har vi även tagit in den fantastiske Simon Bank, som bevakar Ligue 1.

Var vill jag komma med allt detta skryt? Jo, att jag är väldigt stolt över att Fotbollskanalen Europa fortfarande är tittarnas favoritprogram på sena söndagkvällar. För femte säsongen i rad. Och även utan bilder från Premier League. Vi klarar oss, vi kör på och vi tycker att vi gör det jäkligt bra. Och framför allt – vi älskar detta program.

Tittarsiffror, söndag 17 september 2012, runt 23.00

  • SVT 1, 22.40 Line of Duty – 100 000
  • SVT 2, 23.05 Rally VM – 30 000
  • TV3, 22.00 Black Hawk Down – 90 000
  • TV4, 23.10 Fotbollskanalen Europa – 120 000
  • Kanal 5, 23.05 CSI NY – 65 000
  • TV6, 22.30 Dexter – 55 000

(notera att de programmen som är närmast i antalet tittare startar betydligt tidigare)

***

På söndag startar Fotbollskanalen Europa rekordtidigt i TV4, kl 23.05. Var med oss då!

Vad tycker ni om programmet? Hur kan vi bli ännu bättre? Vad vill ni se? Kontakta mig på: emir.osmanbegovic@tv4.se eller på twitter.

 

 

Publicerad 2012-09-21 kl 14:53
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå