Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FIFA eller Nordkorea?

Fotbollschefen

VM i Brasilien är först om två år, men arbetet är redan i gång.

Tänkte dela med mig lite info om hur tv-produktionen från VM kommer att vara. Ett VM-möte hölls i Zürich denna vecka och SVT:s projektledare Max Bursell var på plats.
Här kommer några intressanta punkter från hans rapport:

  • Samtliga matcher produceras med 34 kameror. (som jämförelse kan man säga att de flesta Allsvenska matcherna i C More produceras med 12 kameror)
  • Åtta utvalda bildproducenter kommer att jobba med turneringens 64 matcher.
  • Det är inte klart hur många matcher som produceras även i 3D. En om dagen eller bara vissa utvalda. Det beror på att FIFA inte riktigt vet hur stort intresse det finns för 3D år 2014.
  • Annons
  • TV-bolagen kommer att kunna hyra 8-10 studios med utsikt över Copacabana. Men jag vågar inte ens berätta vad det kommer att kosta. Det handlar om många miljoner…
  • Boendet kommer (som vanligt) att vara ett problem eftersom det finns för få hotell. Vi ska räkna med höga hotellpriser.

Sedan finns det massa andra tekniska specifikationer som jag inte vill trötta ut er med.

*** 

En annan intressant detalj är att FIFA har egna reportageteam på plats i Brasilien i VM 2014. 32 team kommer att bevaka varsitt landslag och göra dagliga rapporter från träningar och presskonferenser. De kommer att göra exklusiva intervjuer med spelarna och tränarna. Dessutom kommer FIFA att ha 8-10 reportageteam som gör featurejobb om värdlandet Brasilien.

Samtliga rättighetsinnehavare kan köpa denna tjänst och därmed få tillgång till den enorma mängden av innehåll. Det handlar om flera timmar material per dag.

Annons

Problemet? Det är inte bra journalistik.

FIFA är smarta. De vill förmedla sin bild av fotboll-VM. En idyllisk bild, där ingen tränare eller spelare ifrågasätter domarna, turneringen eller någonting kring organisationen. Dagen efter ett felaktigt bortdömt mål som skickar ett landslag ur turneringen kommer frågorna att handla om hur fint det är på träningsanlänningen. Ungefär.

Det kommer inte att ställas några kritiska frågor alls. Det kommer inte att göras några reportage om slumområden i Rio de Janeiro. Noll. Ni fattar.

FIFA vet hur dyrt det är för TV-bolagen att skicka egna reporterteam till VM. Därför erbjuder de denna tjänst och kan samtidigt kontrollera materialet som skickas till bolagen och sedan tv-sänds.  

Kommer TV4 och SVT att köpa denna tjänst? Ja, förmodligen gör vi det. Men samtidigt har vi ett ansvar att skicka egna reportageteam också.

Annons

Vad tycker ni? Spelar det roll om intervjuerna och reportagen kommer från FIFA eller från våra egna team? Mejla mig på: emir.osmanbegovic@tv4.se

***

Jag brukar tacka er för många fina mejl och feedback. 99% av responsen håller en väldigt bra nivå. ¨

Men det finns undantag, den här gången på twitter:

***

Fina tittarsiffror för Europa League i går kväll. Helsingborg-Twente sågs av 190 000 tittare och AIK-Dnipro av lika många.

Tyvärr var det inte alls samma drag på läktarna. Runt 5 500 personer på Olympia och runt 10 000 på Råsunda är inte godkänt.

Folk pratar om Europa, att svenska lag aldrig är där och att vi vill gärna dit. Men när vi väl spelar i Europa stannar fansen hemma. Märkligt.

Publicerad 2012-10-05 13:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto