Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Landslaget och media

Min kollega Olof Lundh skrev i dag ett intressant blogginlägg om det svenska landslagets mediehantering. Någonting som även Resumé uppmärksammade.

Olof har kloka åsikter. Det är klart att det vore bra om media fick tillgång till ännu fler spelare i samband med presskonferenserna kring viktiga matcher. Alla journalister vill ha de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb.

ANNONS

Jag var själv inte speciellt nöjd när lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic inte kom till intervjumikrofonen i tid efter matchen mot Kazakstan.

Men samtidigt måste jag vara ärlig och erkänna att jag upplever vårt samarbete med landslaget som oerhört mycket bättre än tidigare. Klasskillnad, faktiskt.

Jag tar den senaste matchen mot Färöarna som exempel. Jag hade dessa önskemål och meddelade presschefen Hans Hultman inför matchen:

 • TV4 vill göra en intervju med Erik Hamrén på innerplan klockan 17.35, cirka 25 minuter innan avspark.
 • TV4 väljer en spelare att intervjua i halvtid.
 • TV4 väljer vilken spelare som kommer till studion direkt efter slutsignalen.
 • TV4 vill gärna göra en intervju med Hamrén direkt efter slutsignalen.
 • TV4 väljer vilka tre-fyra spelarintervjuer som görs efter matchen i den s.k. flash zone.
 • ANNONS
 • TV4 vill göra en längre intervju med Erik Hamrén på lördag, dagen efter match.

Hur blev det?

 • Hamrén var på plats i tid.
 • Kim Källström ställde upp på en intervju i paus.
 • Källström var i vår studio bara sekunder efter slutsignalen, stannade i tio minuter och hade mycket bra saker att säga.
 • Hamrén gick till Ekwall för en ny intervju direkt efter slutsignalen.
 • Patrick Ekwall fick även intervjuer med Anders Svensson, Alexander Kacaniklic, Mathias Ranégie och Zlatan Ibrahimovic.
 • Hamrén ställde upp i Nyhetsmorgon och gjorde en längre intervju med Ekwall, dagen efter segern.

Presschefen Hultman och landslaget levererade allt vi frågade om – och lite till.

Det hade aldrig hänt under Lagerbäcks tid, believe me. Även om den tidigare förbundskaptenen numera gärna ställer upp i reklamfilmer och berättar hur många timmar Champions League som sänds i Viasat så var han ingen större vän av media på den tiden han satt i Hamréns stol.

ANNONS

***

Ett annat exempel på bra samarbete mellan TV-bolagen och det svenska landslaget var sommarens fotbolls-EM. Med några månader kvar till EM åkte presschefen Hultman till spelarhotellet i Kiev, tog en hel del bilder och mejlade till mig och Max Bursell SVT.

Det handlade om positioner för våra produktionsbussar och reportrar.

Det första förslaget var att TV4 och SVT skulle stå “på andra sidan muren” och ha spelarhotellet i bakgrunden när vi rapporterade. Jag pratade med Hultman om symbolvärdet att vara på “rätt” sida av muren när vi rapporterar. Vi resonerade i en kvart och till slut löste det sig. TV4 och SVT “kom in” och gjorde rapporter inifrån hotellområdet.

Nu har jag inte koll på hur de övriga landslag i Europa gör, men jag har svårt att tänka mig att de släpper in TV-team och TV-bussar på sitt hotellområde. Det gjorde Sverige.

ANNONS

***

Jag påstår inte att Olof har fel i det han skriver. Han är ute på fältet oftare än jag och har bättre helhetskoll på hur landslaget har agerat genom tiderna. Det är möjligt att landslaget är mer restriktivt än tidigare i vissa fall. Det är möjligt att Hamrén och Zlatan styr, de är ju förbundskapten och lagkapten.

Vi ska kräva mer. Men inte glömma allt som fungerar bra.

Publicerad 2012-10-15 kl 18:16

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto