Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SVT gör helt rätt

Fotbollschefen

Plötsigt händer det!

SVT:s AnnaMaria Jansson kommenterar matchen Syrianska-Halmstad i morgon och blir därmed första kvinna att kommentera fotboll i TV. Mycket bra av SVT att ge henne chansen och helt rätt att börja med SVT Play och på det sättet låta Jansson växa in i kommentatorsrollen innan hon förhoppningsvis får debutera i “riktig” TV.

Att slänga in en debutant i SVT1 eller SVT2 är inte speciellt klokt, oavsett kön. SVT-ledningen gör helt rätt.

Jag hoppas att vi slipper orättvisa jämförelser efter Janssons debut i morgon. Nej, hon kommer inte att låta som Lasse Granqvist. Men Lasse Granqvist lät inte som Lasse Granqvist när han debuterade. Bedöm Janssons som en debuterande kommentator och inte som en kvinnlig kommentator.

Annons

Avsaknadet av kvinnliga fotbollskommentatorer i TV är en viktig fråga som bland andra Sportbladets krönikör Marcus Leifby drivit länge och som även jag nämnde i en intervju i Expressen förra veckan. Och därför dröjde det inte många timmar innan ett tittarmejl med texten “hahahahaha, SVT hann före er” damp ner i min mejlkorg.

Herregud, tror man att det här är en tävling om vem som hinner först har man missat hela poängen. Jag hoppas verkligen att AnnaMaria Jansson blir den som öppnar dörren för andra kvinnliga fotbollskommentatorer. Tänk om alla svenska kanaler som sänder fotboll (SVT, TV4, C More, Viasat, Eurosport och numera även Kanal 5) hade minst en kvinnlig kommentator inom ett år?

SVT har tagit det första viktiga steget och nu gäller det för alla oss andra att ta vårt ansvar och hänga med.

Annons

Men tv-kanalerna kan inte göra hela jobbet själva. Får vi inga kvinnliga sökande kommer vi inte kunna förändra någonting. Jag har en mapp i min mejlbox där jag sparar alla jobbansökningar och de allra flesta ansökningarna kommer från män. När det handlar om rollen som fotbollskommentator kan jag presentera följande fakta.

  • Under min tid som fotbollschef har 20-30 personer sökt jobb som fotbollskommentator. Bara män.
  • När jag för några veckor sedan utlyste en intern testkommentering fick jag 20 anmälda från vår avdelning. Bara män.
  • Efter intervjun i Expressen där jag sa “Jag skulle vilja se kvinnliga fotbollkommentatorer i TV” fick jag ytterligare fem ansökningar. Fyra män och en kvinna.

Självklart är det så att många inte söker ett jobb om de tror att de är chanslösa. Men NU borde det förhoppningsvis hända saker även på den fronten.

Annons

Ta chansen.

emir.osmanbegovic@tv4.se

Publicerad 2013-03-09 13:51

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto