Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rånade av FIFA

Fotbollschefen

VM 2014 blir häftigt.

Jag har alltid haft svårt att gå i gång på mästerskap/projekt som ligger lite längre fram i tiden. Det har inte känts prioriterar eller naturligt att börja planera för VM 2014 när man har EM 2013 runt hörnet och alla pågående produktioner i gång. En match i taget, för att använda en sliten fotbollsklyscha.

Därför var gårdagens World Broadcasters Meeting nyttigt. Visst, det mesta som avhandlades under den åtta timmar långa genomgången med FIFA känner man till sedan tidigare mästerskap. Men det var ändå bra att få en påminnelse om hur tv-produktionen ser ut, vilka tjänster som tillhandahålls och vilka möjligheter vi har.

Annons

Nu poppar alla möjliga idéer upp i skallen och plötsligt är jag väldigt sugen på VM.

***

Ska försöka lista några av de WBM-punkterna som ni förhoppningsvis finner intressanta. Tveka inte att höra av er på emir.osmanbegovic@tv4.se om ni har frågor om VM och hur mästerskapet produceras.

 • VM 2014 spelas i Brasilien och pågår under perioden 12 juni – 13 juli.
 • De 64 matcherna delas mellan TV4 och SVT.
 • Matchfördelningen mellan bolagen görs senare, efter lottningen i december. Det som är klart är att vi sänder 32 matcher var, att SVT sänder öppningsmatchen och att VM-finalen sänds i TV4.
 • Matchtiderna är 18.00, 21.00 och midnatt för gruppspelet, 18.00 och 22.00 för slutspelet och 21.00 för finalen.
 • Matcherna kommer att spelas i tolv olika städer.
 • Den nya standarden för matchproduktionerna är 34 kameror per match. I Sydafrika 2010 hade man mellan 30 och 32 kameror beroende på match.
 • Annons
 • Helikopterkamera kommer att användas på matcherna, men det är oklart på hur många matcher.
 • Matcherna produceras av åtta olika bildproducenter (två fransmän, tre tyskar och tre britter) som FIFA ödmjukt kallar ”Dream Team”.
 • FIFA har 32 tv-team som följer varsitt lag i VM och levererar innehåll till tv-bolagen via en server som heter FIFA Max. Ytterligare nio tv-team gör dagliga featurereportage.
 • FIFA har ambition att använda ”Goal line technology”, men sex av arenorna klarar inte av det i nuläget.

***

I måndags blev vi rånade i Rio. Nu blir vi rånade av FIFA. Visst gör de maffiga produktioner och har en hel del nya häftiga tjänster. Allt är väldigt bra uppstyrt, det känns proffsigt och välorganiserat.

Men det är svindyrt.

Några exempel på FIFA:s saftiga priser: kommentatorsposition för en match kostar 3700 Euro och man kan köpa ett paket för att 64 matcher för 189 400 Euro. Att hyra en studio på Copacabana ryktas ligga på omkring 500 000 Euro, det priset är inte fastställt än. Hotellpriserna (man kan boka via FIFA) ligger på runt 3000 kronor per natt.

Annons

Det här kommer att bli det överlägset dyraste världsmästerskapet någonsin.

***

En tablåändring i Superettan: Det strejkas i Sundsvall, vilket gör att Sundsvall-Degerfors kommer att spelas på söndag i stället för måndag.

Det innebär att ny “Veckans match” på måndag blir Jönköping Södra-Ängelholm.

***

Coolast på WBM var ändå Eduardo Paes, borgmästaren i Rio de Janeiro. På perfekt engelska hälsade han alla deltagare välkomna, bjöd in till kvällens event uppe på Sockertoppen och skickade en passning till den kostymklädde, svenske, FIFA TV-chefen Niclas Ericson:

”Please, don´t  dress like Niclas when you are in Rio. The dresscode is like this” – sa Paes och pekade på sin enkla vita somriga skjorta med uppkavlade ärmar.

***

Dags att bli rånad igen. Dag 2 av WBM inleds om en timme…

 

Annons

 

Publicerad 2013-04-25 08:01

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto