Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Studio Copacabana

Fotbollschefen

“What are your plans for studio?”

Den största snackisen bland alla de sändande bolagen på World Broadcasters Meeting i Rio de Janeiro är huruvida de kommer att ha råd med en studio på plats i Brasilien under VM 2014. Alla vill vara här med sin studio, men väldigt få kommer att ha råd med det.

FIFA kommer att vilja ha ungefär 500 000 Euro i hyra för en studio på Copacabana. Men det stannar inte där, alla överföringar, tekniska kostnader och personalkostnader tillkommer. Det innebär att den totala kostnaden, dvs skillnaden mellan att ha studio hemma i Sverige och sända från t.ex. Copacabana kommer att vara…rejäl.

Det finns andra lösningar än FIFA:s fina (dyra) studios. Vi kommer självklart att reka dessa alternativ, men det känns som att även de blir nästan lika dyra.

Annons

Vad kommer vi på TV4 att göra? Helt ärligt vet jag inte än. Mycket hänger på om Sverige kvalificerar sig till VM och om vi lyckas hitta ett bra och kostnadseffektivt samarbete med SVT.

Ambitionen är alltid att vara så nära matcherna som möjligt. Och om det är någon gång man bör skjuta till några extra miljoner i produktionsbudgeten så är det när ett fotbollsmästerskap spelas i Brasilien.

***

Det är mycket längre kö till herrtoaletten än till damtoaletten på WBM.

***

Säkerheten var en av de punkterna som avhandlades i går. Vi fick info om att 59 500 poliser kommer att jobba under VM, i de tolv värdstäderna. Man kommer även att använda 36 attackhelikoptrar och ha två olika avspärrningsområden runt samtliga arenor.

Det känns som att säkerhetsfrågan prioriteras högt av både FIFA och LOC (Local Organising Comitee), vilket naturligtvis är skönt att veta. Under VM i Sydafrika 2010 var det förvånansvärt få problem och jag är övertygad om att säkerheten kring arenorna kommer att vara på topp.

Annons

Men det är inte runt arenorna som folk kommer att drabbas. Värst blir det nog kring de stora turistfällorna, som t.ex. Copacabana. Samt kanske för överambitiösa reporterteam som vill göra reportage om kåkstäderna och åker dit utan tillräcklig säkerhet.

***

SVT har skickat projektledaren Max Bursell, utvecklingsansvarige Adde Granberg och produktionsledaren Malin Sjögren till WBM. Vi bor på samma hotell och är tillsammans nästan hela tiden. Det känns oerhört skönt att dels ha en bra relation och dels kunna samarbeta om olika saker.

Det är klart att det finns en konkurrens mellan kanalerna. Men samtidigt är ju vårt uppdrag och ansvar att tillsammans ge de svenska tv-tittarna en bra upplevelse av VM. För mig är det självklart att konkurrensen kommer i andra hand.

Några exempel på vårt samarbete med SVT:

Annons
  • Vi köper rättigheterna ihop och delar på matcherna.
  • Vi bokar och betalar alla kommentatorspositioner tillsammans och delar upp allting efter att matchfördelningen är klar.
  • Vi gör en hel del hotellbokningar ihop, oftast för kommentatorer och delar upp vouchers efter att matchfördelningen är klar.
  • Vi delar på kontor, teknik och personal på IBC (International Broadcast Center).
  • Under mästerskapen är vi alltid generösa med att informera tittarna om den andra kanalens sändningar.

Jag kan verkligen inte tänka mig något liknande samarbete mellan t.ex. våra två stora kvällstidningar.

***

På tal om budgetar, studiopositioner och olika förutsättningar. I slutet av dagen frågade FIFA om intresset bland de sändande bolagen för en studioposition på Copacabana. En mikrofon skickades runt, man fick säga vilket bolag och land man kommer i från och berätta kort om hur man resonerar. Ungefär: “We are from TV4 in Sweden and we are interested but need more details about the studio and the cost”.

Annons

Alla sa ungefär samma sak – försiktigt positiva och intresserade av att veta mer. Sedan kom micken till Al Jazeera: “Hello. We want to buy three studios on Copacabana.”

Boom!

***

Till sist, ett tips: Lyssna/titta gärna på den nya podcasten “Off Air” med TV4 Sport-profilerna Karin Frick, Suzanne Sjögren, Maud Bernhagen och Anna Brolin.

Känns som starten på någonting stort.

 

 

Publicerad 2013-04-26 08:01

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto