Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Farligt att fejka

Frida Wallberg mår bättre, Sverige stod för en bragd i basket-EM och Italien vann i Confederations Cup. Det var en bra söndag.

ANNONS

Jag valde att fokusera på basketen i TV10 och måste säga att jag är imponerad över Sveriges insats, framförallt i den andra halvleken. Försvarsspelet var klockrent, vilket gjorde att ryskorna blev stressade och glömde bort sitt eget försvarsspel. Alla som har spelat basket vet att det ofta räcker med en bra period på max 2-3 minuter för att vinna jämna matcher. Kommer man in i ett flow kan det snabbt dra i väg på poängtavlan. Det var precis det som hände i går, Sverige hade ett bra och aggressivt försvarsspel och väntade på att det skulle lossna framåt.

Nu ser jag fram emot kvällens match mot Spanien.

***

Uppmärksamma tittare noterade denna skylt i SVT:s sändning från Confederations Cup i går kväll.

Jag tänkte försöka förklara varför sådana missar kan uppstå i tv-sändningar. I går hände det i SVT, men det kan lika gärna vara TV4, Kanal 5, Viasat eller vilken annan kanal som helst.

ANNONS

I det här fallet handlar det om att SVT:s uppsnack och eftersnack kring matcherna i Confederations Cup inte är direktsänt, utan förinspelat och redigerat. David Fjäll, Johanna Fränden och Daniel Nannskog är på plats i Rio de Janeiro, där de spelar in “studiodelar” som paketeras och spelas upp från Stockholm. Och då kan det hända att en redigerare missar att lägga på slutpaket, till exempel. Ingen big deal egentligen, förutom att tittaren noterar att det inte alls är en direktsändning.

Det finns betydligt större risker med förinspelade studiodelar än missade slutpaket. Till exempel kunde Mario Balotteli ha slagit till domaren i matchen mot Mexiko och då hade Fjäll/Fränden/Nannskog ändå stått där och pratat om Spanien. Man kan inte följa upp matchen, resultatet, en eventuell korsbandsskada på Neymar eller ett hattrick av Chicharito. Det finns en uppenbar risk att man står där och pratar om helt fel saker.

ANNONS

SVT har valt detta upplägg för Confederations Cup och det finns säkert både redaktionella och ekonomiska skäl till det. Det är förmodligen rätt beslut, utifrån förutsättningarna. Men det är samtidigt ett väldigt vågat beslut.

Ett exempel på att förinspelade studiodelar kan hamna helt fel hittar jag i våra egna sändningar från Europa League, 8 november 2012. Vår studio var på plats på Råsunda och matchen AIK-PSV, som började klockan 19.00. Helsingborg spelade borta mot Hannover, den matchen började klockan 21.00. När AIK:s match var färdigspelad bandade vi en studiodel som skulle spelas upp EFTER Helsingborgs match. Den studiodelen handlade om AIK-PSV, där trion Hussfelt/Lundh/Åslund naturligtvis var glada efter segern. Problemmet var att Helsingborgs match innehöll en stor domarskandal, med felaktig straff och två utvisningar för HIF. Och där stor vår studiotrio och pratade om AIK:s härliga seger mot PSV. Totalt fel, jag grämer mig fortfarande över det.

ANNONS

Vi får se om fotbollsgudarna är med SVT och låter matcherna i Confederations Cup vara så pass händelsefattiga att en fejkad direktsändning ändå känns som en direktsändning.

***

Tio frågor till Emelie Ölander, TV4:s nya fotbollskommentator.

Kul att värvningen uppmärksammas, även om jag personligen inte ser vad frågor om matlagning har med Ölanders nya roll att göra…

***

Kan bara beklaga att vi missade tre minuter av matchen Degerfors-Hammarby i lördags och be om ursäkt för den totala avsaknaden av information till tittarna. Anledningen till den sena sändningsstarten var att tävlingarna från Folksam GP drog ut på tiden och avslutades cirka tio minuter senare än beräknat. Det är ingenting vi kan styra över. 

Men det vi kan och måste styra över i såna lägen är information till våra tittare. Det är för dåligt att inte ha en textremsa som förklarar att Superettan startar direkt efter friidrotten. Helst ska man ha både grafisk info, muntlig info från friidrottskommentatorerna samt information på TV4:s officiella sociala medier-kanaler. Vi hade inget av det.

ANNONS

Det är naturligtvis bara att erkänna att hanteringen lämnar mycket att önska.

 

Publicerad 2013-06-17 kl 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto