Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

I dag börjar VM

Fotbollschefen

VM 2014 börjar i dag, i alla fall för oss på TV4. Klockan 15.30 är det dags för det första styrgruppsmötet och där och då startas projektet officiellt.

Självklart har en hel del arbete redan inletts. Produktionschefen Stefan Karlsson och jag var i Rio de Janeiro i april, där vi (förutom att bli knivrånade) tog del av viktig information om turneringen och började kika på olika studiolösningar. Distributionschefen David Österlund har varit igång med diverse frågor och även andra delar av huset har smygstartat sitt arbete med det häftigaste mästerskapet någonsin.

Vad kan jag avslöja om VM? I stort sett allt, utom rättighetskostnader, produktionskostnader och intäkter. De siffrorna behåller vi för oss själva.

Grundfakta:

 • VM 2014 spelas i Brasilien och pågår under perioden 12 juni – 13 juli.
 • Annons
 • De 64 matcherna delas mellan TV4 och SVT.
 • Matchfördelningen mellan bolagen sker efter lottningen i december. Det som är klart är att vi sänder 32 matcher var, att SVT sänder öppningsmatchen och att VM-finalen sänds i TV4.
 • Matchtiderna är 18.00, 21.00 och midnatt för gruppspelet, 18.00 och 22.00 för slutspelet och 21.00 för finalen.
 • Matcherna kommer att spelas i tolv olika städer.
 • Den nya standarden för matchproduktionerna är 34 kameror per match. I Sydafrika 2010 hade man mellan 30 och 32 kameror beroende på match.
 • Helikopterkamera kommer att användas på matcherna, men det är oklart på hur många matcher.
 • Matcherna produceras av åtta olika bildproducenter (två fransmän, tre tyskar och tre britter) som FIFA ödmjukt kallar ”Dream Team”.
 • FIFA har 32 tv-team som följer varsitt lag i VM och levererar innehåll till tv-bolagen via en server som heter FIFA Max. Ytterligare nio tv-team gör dagliga featurereportage.
 • Annons
 • FIFA har ambition att använda ”Goal line technology”, men sex av arenorna klarar inte av det i nuläget.

Är det något mer ni vill veta om turneringen eller TV4:s satsning? Mejla till emir.osmanbegovic@tv4.se eller kontakta mig via twitter.

***

Jag trodde att min titel, fotbollschef, är häftig. Men superchef är ju svårslaget. Grattis, Jan Helin.

***

Vilken fotbollshelg vi har bakom oss. Gareth Bale debuterade för Real Madrid, Kaka gjorde comeback för Milan, Samuel Eto’o debuterade för Chelsea, Mesut Özil briljerade i debuten för Arsenal, Christian Eriksen gjorde en fin match för sitt nya lag Tottenham, Mario Balotelli gjorde ett nytt straffmål, Genoa krossade Sampdoria i derbyt, Antonio Di Natale nätade i sin 300:e match, Borussia Dortmund manglade Hamburg och Cristiano Ronaldo fick löneförhöjning…bland annat.

Annons

Hoppas ni såg alla dessa matcher. Annars räcker det att kika på gårdagens Fotbollskanalen Europa:

 

Publicerad 2013-09-16 10:07

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto