Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dubbelfel i går kväll

Fotbollschefen

Suck…

Tekniska problem är otroligt frustrerande och ingen blir mer upprörd än vi själva. I går kväll hade vi strul med kommenteringsljud i båda våra stormatcher: Juventus-Milan i TV4 Sport Xtra och Marseille-PSG i TV4 Sport.

Juventus – Milan

Niklas Jarelind och Martin Åslund var på plats i Turin för att kommentera. Duon var med i Club Calcio från en så kallad “stand up position” klockan 20.20 och då fungerade allting utmärkt. Men när de satte sig på sina kommentatorspositioner blev det rörigt. Jag bifogar en teknikrapport, skriven av bildproducenten Emelie Kettunen:

“ISDN gick inte att koppla upp, vi (MCR) försökte i god tid. På plats försökte man byta nummer men utan att lyckas. Tyvärr fanns ingen fast lina i närheten heller och mobiltelefon hade inte gått pga ljudnivån på arenan. Telekom-bolaget blev inkopplat och problemet visade sig ligga hos dem enligt den italienska teknikern som MCR hade kontakt med. Tillslut löste det sig, ca 20 min efter matchstart. Alltså problem på plats, inte här. Jesper och Nordahl täckte upp.”

Annons

Ja, Jesper Hussfelt och Thomas Nordahl täckte upp och kommenterade matchens första 20 minuter från Club Calcio-studion och gjorde det föredömligt. När liknande situationer uppstår är det en stor fördel att programledaren har kommenteringskompetens.

Vi får höra med våra italienska kollegor om varför utrustningen i Turin, som vi betalade väldigt mycket pengar för, inte fungerade.

Marseille – PSG

Robert Perlskog och Hans Backe var på plats i Paris för att kommentera toppmötet i Ligue 1. Deras ljud var dock ett par sekunder före bilden under matchens inledande 10-15 minuter. Sånt är oerhört irriterande och förstör känslan i tv-soffan, det är vi väl medvetna om. I detta fall handlade det om bristande rutiner.

Det är praxis att sändningsproducenten, som sitter hemma i Stockholm, testar synk mellan ljud och bild innan sändningen genom att be kommentatorn säga “klipp” eller “byt” så fort bilden byts. Till exempel: när franske bildproducenten klipper från en vid bild på arenan till en närbild på Edinson Cavani som värmer upp säger kommentatorn “klipp” och sändningsproducenten hemma justerar synken mellan kommentatorsljudet och bilden. Oftast räcker det med 2-3 minuters ljudtest för att undvika osynk.

Annons

Om detta inte görs eller om det av någon anledning fortfarande är osynk när matchen drar igång kan sändningsproducenten be kommentatorn att vara övertydlig med tidsmarkeringar: “DÄR är matchen i gång” eller “DÄR sparkar målvakten ut bollen” osv. Viasats Henrik Strömblad är mästare på detta, han gör det ofta och bra.

Vi testade visserligen ljudet före avspark, men uppenbarligen inte tillräckligt noggrant. Det tog även lite för lång tid innan vi upptäckte felet. Tack till alla som snabbt hörde av sig via twitter och uppmärksammade detta.

Nu tar vi nya tag – veckans match i Superettan, Sundsvall-Falkenberg, i kväll klockan 19.00 i TV4 Sport. Revansch!

 

Publicerad 2013-10-07 08:36

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto