Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten analyserar Malmös värvning av Hadzikadunic: "Påminner om David Fällman"

Allsvenskan

Malmö FF har värvat hem Dennis Hadzikadunic, 23, på ett säsongslångt lån.
Här tar Fotbollskanalen en närmre titt på värvningen tillsammans med Fotbollslabbets Ola Lidmark Eriksson.
- Det finns en spelare som han statistiskt sett påminner mycket om och det är David Fällman, säger han.

3:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Dennis Hadzikadunic ovan.

I fredags stod det klart att Dennis Hadzikadunic, efter en lång tids spekulationer, vänder hem och tillbringar säsongen 2022 med Malmö FF.

Hadzikadunic skrev för första gången på för MFF som 16-åring 2012 och 2016 fick skrev han på sitt första professionella kontrakt med klubben. Samma år noterades den nu 23-årige mittbacken för fem framträdanden när Skånelaget kröntes till svenska mästare.

2018 lånades han ut till Trelleborgs FF i allsvenskan i syfte om att få mer speltid i seniorfotboll, och efter bara tio framträdanden värvades han till ryska Rostov på grund av sina imponerande insatser i TFF och allsvenskan.

ANNONS

Nu vänder han hem. Efter Rysslands invasion av Ukraina har Fifa beslutat om att utländska spelare tillåts lämna Ryssland för att skriva på för andra klubbar fram till och med 30 juni i år, samtidigt som spelarnas kontrakt fortlöper i Ryssland. Men MFF lyckades, trots premissen att detta endast gäller till och med 30 juni, lösa mittbacken på ett säsongslångt lån över 2022.

Men vad är det för spelare den regerande allsvenska mästaren får? Fotbollskanalen har tillsammans med Fotbollslabbets expert Ola Lidmark Eriksson tagit en närmre titt på det.

- Om man tittar på siffrorna är han inte den mest spektakulära spelaren. Jag hittade en spelare som han statistiskt sett påminner mycket om och det är David Fällman (tidigare Hammarby, nu Ålesund). De har ganska liknande siffror och kanske är sådana spelare som inte märks mest, men är väldigt duktiga defensiva backar. Han är stabil, gör inte så mycket misstag, väldigt brytnings- och duellsäker, läser spelet väl. Han har inga tydliga svagheter, säger Lidmark Eriksson till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Men det är en sak som är en tydlig spets och det är huvudspelet. Det är viktigt att påpeka att Malmö inte saknar något i det avseendet, men Hadzikadunic har en superspets där. Det finns goda skäl att tro att han skulle kunna vara en av allsvenskans vassaste huvudspelare.

Gällande huvudspelet har Lidmark Eriksson en observation.

- Vad som är intressant med den spetsen är ju att Andreas Georgson (sportchef, Malmö FF) var ansvarig för fasta situationer i Arsenal innan han återvände till MFF. Så det skulle vara kul att veta om huvudspelet är någonting Georgsson har tittat extra på för att gynna MFF på fasta situationer. För han är väldigt stark i luftrummet.

Håller Dennis Hadzikadunic hög standard för allsvenskan?
- Då får man backa till när han var här senast och spelade. Det är nästan så man får göra för att bilda sig en uppfattning om hur han skulle stå sig. Och redan då var han bra. Inte bland de bästa, men absolut bra. Dock är det några år sedan, så man får anta att han har utvecklats. Det är mycket som talar för att han är bland de bästa i allsvenskan på sin position idag. Han är bara 23 år också. Att ha en sådan statistik som han har vid 23-års ålder gör att han är superspännande, säger Lidmark Eriksson och fortsätter:

ANNONS

- Angående huvudspelet: Där hade det inte förvånat mig om han är bland de fem bästa i allsvenskan när man summerar nästa säsong förutsatt att han får spela.

I januari lämnade en Anel Ahmedhodzic Malmö för spel i Ligue 1-klubben Bordeaux. Mittbacken var en nyckelspelare för klubben under 2020 och 2021, både inhemskt och internationellt. Som reaktion på det har klubben värvat Matej Chalus från tjeckiska Slovan Liberc och nu Hadzkadunic från Rostov. Men att tro att Hadzikadunic ska vara en rak ersättare för Ahmedhodzic är att vara fel ute, menar Lidmark Eriksson.

- Jag har tittat på om Hadzikadunic skulle kunna vara någon slags rak ersättare till Anel. Men det han saknar som Anel har är passningsspelet. Anel slog omkring 60 lyckade passningar per match i Malmö och det gör inte Hadzikadunic enligt statistiken. Sedan är den statistiken lite beroende på vad det är för lag man spelar i och vad laget spelar för fotboll.

ANNONS

- Men om man backar till senast Hadzikadunic var i allsvenskan så ser man inte att han är lika delaktig i uppspelsfasen av spelet som Ahmedhodzic är. Det är det jag menar med att han är mer en Fällman-typ, att han är en defensiv back. Så jag skulle inte säga att Hadzikadunic är en rak ersättare till Ahmedhodzic. Åtminstone inte nu, men sedan är det ingen som säger att han inte kan utveckla den delen av sitt spel och bli det.

Sedan Hadzikadunic lämnade Malmö 2018 har han noterats för 69 matcher i FC Rostov, där han noterats för tre mål och tre assist. Han har även etablerat sig som startspelare i Bosnien och Hercegovinas landslag och gjort 14 landskamper.

Publicerad 2022-03-14 kl 14:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto