Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Älskar tiden fram till premiären – då kan alla drömma om framgångar

Lundhs Krönika

Häromveckan gick damerna i gång. I dag är det herrarna.
Seriepremiär är härligt då allt är möjligt fram till dess, och några veckor till. Då det går att tro på framgångar, genombrott och triumfer.

Henrik Rydström lär få höra en del från Kalmar-klacken lördag eftermiddag. Det tar givetvis den nye Malmö-tränaren, då det är ett tecken på vad hans tränargärning betydde när Kalmar till slut nådde fjärdeplatsen. Och han lär bli hyllad från start av Malmös supportrar.

Trots att det inte blev någon cupfinal är det allsvenskan och SM-guldet som är det stora målet för Malmö efter fjolårets svaga serieinsats. Fram till avspark mot Kalmar vet ingen riktigt hur det kommer att se ut på plan och då fylls de flesta supportrar av hopp.

Något senare tar Djurgården emot BP som är tillbaka i allsvenskan. Olof Mellberg ska försöka få klubben att hänga kvar. Det vore lika stort som ett SM-guld är för Malmö FF och det speglar att även om alla lag har olika förutsättningar är alla lika med något mål som är meningen med den kommande säsongen.

Annons

Klart att BP-supportrarna inser att en bortamatch mot Djurgården är svårt, men hoppet överger en aldrig. Ibland överraskar nykomlingen och de med BP-hjärta som minns premiären 2007 där Joakim Runnemo gjorde klubbens första allsvenska mål någonsin. Det räckte till en meriterande seger. Kan det gå igen? Klart att man tror och hoppas.

Det vore givetvis att ljuga att påstå att alla supportrar är hoppfulla. Alla föreningar har sina domedagsprofeter som följer träningsmatcher och cupspel och pekar på bristerna. Sedan drar de gärna ut linjerna till en floppsäsong. Det är som de klasskamrater man hade som alltid tog ut ett svagt prov i förväg. En slags överlevnadsteknik.

De flesta av oss som följer allsvenskan eller andra fotbollsserier som drar i gång i den här brytningstiden mellan vinter och vår har på något sätt fastnat för ett lag. Min gamle kollega Mats Olsson skrev för 15 år sedan boken En pinne i skogen och där jämförde han att hålla på lag med att hitta en pinne i skogen och välja den.

Annons

Men även han fastnade för lag och det var Halmstads BK under Roy Hodgsons framgångsrika tid på 1970-talet och sedan var det Manchester United. Det är lätt att trilla dit och fastna för ett lag och sedan åka med på berg-och-dal-banan det innebär. Ofta känns det mest som om man åker utför, men vi vill inte kliva av.

Just premiären och veckorna därefter har man hoppet om att det ska bli en säsong man minns. Med triumfer, genombrott och mestadels glädje. Verkligheten blir sällan sådan när säsongen kommit i gång och det blir mer kamp och ångest än eufori och befrielse. Ibland kan man fråga sig varför man ägnar sig åt detta?

Ändå är man tillbaka veckan efter. Oavsett om det är på läktaren, på en sportbar eller framför en skärm. Och har byggt upp det där lilla hoppet om att just den här matchen kan man ta. Men för min del kan det inte riktigt mäta sig med det man är fylld med vid den här tiden på året. Då man kan dra linjerna fram till vad som just är en framgång för ens egen klubb.

Annons

Efter att ha följt samma klubb i närmare 50 år vet jag att tiden fram till premiären ofta är en falsk gryning. Inte sällan tar mörkret över och det snabbt, men det är givet att jag njuter av veckorna fram till premiären och några veckor till innan det blir ångest långa stunder fram till en förhoppningsvis okej avslutning av serien.

Sedan börjar hoppet att gry så sakta igen. Nästa säsong, då jävlar ska det bli annat. Det är så härligt att vi alltid har nästa säsong om det nu inte går bra. Precis som att vi alltid har nästa match. Vem vill kliva av en sådan berg-och-dal-bana?

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Kulan i luften! Allsvensk premiär för herrarna och på plats blir det Djurgården-BP lördag och Hammarby-Degerfors söndag men givetvis en del av de andra matcherna via skärmen. Superettan och Premier League hamnar lite i skugga, men givetvis ett måste att ha viss koll även där.

Helgens avstå
Succession. Får ta den senare så säg inget.

Veckans val
På tisdag kommer besked om Norden har fått EM för damer 2025. Det är Uefas exekutivkommitté som röstar i Lissabon inför kongressen på onsdag. De som kämpar om att få arrangera EM är förutom Norden (i form av Sverige, Norge, Danmark och Finland) även Frankrike, Schweiz och Polen. Enligt franska L’Equipe är Norden knapp favorit inför omröstningen men att Schweiz vunnit mark på sistone. Svenske Karl-Erik Nilsson som är medlem i exekutivkommittén får inte rösta i valet, inte heller danske Jesper Möller eller  polske Zbigniew Boniek har rösträtt. Uefa har sagt att man bara kommer att meddela beskedet i form av ett pressmeddelande.

Veckans show me the money
Erling Haaland som får 250 miljoner kronor om året för att spela i en viss sko.

Veckans no pyro, no party
I Frankrike testar man pyroteknik. Under tre år ska man se om det funkar i öppna arenor.

Veckans överraskande skifte
Dansken Peter Nörrelund har utan tvekan varit arkitekten som legat bakom Viaplays offensiv kring rättigheter. Därför var det många på marknaden som hoppade till det när det meddelades att Nörrelund, som även varit sportchef på senare år, lämnar Viaplay med i princip omedelbar verkan. Viaplays koncernchef Anders Jensen tar över ansvaret för Nörrelunds områden. I branschen spekuleras en hel del kring att Nörrelund försvinner. Många påpekar att det är roligare att köpa rättigheter än att förhandla om avtal när det är tuffa tider. En del tror att han kanske får bära ansvaret för offensiva satsningar som nu pressar bolaget. Det ska sägas att Nörrelund haft ett unikt starkt kontaktnät på rättighetsmarknaden och utsågs till Danmarks mäktigaste på idrottsområdet. När Viaplay, som då hette Nent, presenterade sitt årsbokslut i april 2022 framgick att man de närmaste tre åren hade betalningsåtaganden för rättigheter på 30,4 miljarder kronor. Återstår att se hur det ser ut när man snart presenterar ett nytt bokslut.

Veckans quick-step
Hervé Renard gick från att vara förbundskapten för Saudiarabiens herrar till att ta ansvaret för Frankrikes damer. Kanske kan han få de skickliga individerna att vara ett lag.

Veckans allsvenska tips
1. Malmö FF
2. Djurgårdens IF
3. BK Häcken
4. Hammarby IF
5. AIK
6. IF Elfsborg
7. Kalmar FF
8. IFK Göteborg
9. IFK Norrköping
10. Mjällby AIF
11. IK Sirius
12. IFK Värnamo
13. Halmstads BK 
-------------------------
14. Varbergs Bois
_____________
15. Degerfors IF
16. Brommapojkarna

Veckans internrekrytering
Max Bursell är ny sportchef för SVT-Sporten. Han tar över efter Åsa Edlund Jönsson som blev generalsekreterare för Sveriges olympiska kommitté i november. Inte sedan Remy Nilson fick jobbet 1998 har man tagit någon utifrån. Nu stod det mellan Bursell och en extern kandidat och då valde SVT-ledningen att gå på Bursell som varit projektchef där sedan 2016 och har lång erfarenhet från redaktionen.

Veckans show me the money II
Volvo cars kliver in som partner till Gothia Cup.

Veckans allt på väg mot det "normala"
Belarus får EM-kvala även om hemmamatcherna spelas i Serbien. Ryssland träningsspelade mot Iran. Lägg till att IOK numera rekommenderar att idrottare från Ryssland och Belarus ska få delta om de är neutrala. Enda begränsningen är om de är militärer. IOK har skjutit på besked om ryska idrottare i OS 2024 i Paris, men många tror att man är på väg i den riktningen. Wimbledon har öppnat för spelare från Ryssland och Belarus. §SVT:s Pernilla Wiberg jublar.

Veckans rivstart
Oddevold slog Vänersborg med 3-0. Borta.

Veckans rop på vargen
Nyhetsbyrån Bloomberg körde i veckan ut en nyhet att Apple är intresserat av att förvärva rättigheter till Premier League. Sedan tidigare har man slutit ett tioårsavtal med MLS i USA. Sett till hur Apple agerat hittills är det svårt att se bolaget langa upp tillräckligt med pengar för att köpa Premier League utan känns snarare som att säljarna eller dess agenter vill piska upp konkurrensen och ge en bild till eventuell budgivare.

Veckans laddade möte
Janne Andersson och Bojan Djordjic klev in i ett rum på Viaplays kontor under onsdagen för att reda ut efterspelet till Sveriges-Azerbajdzjan. Det kom ingen vit rök efter träffen men väl ett pressmeddelande om att allt var toppen igen. Vilket var kanon. I efterhand hade det väl varit bättre att man hade haft mötet innan Janne Andersson höll en presskonferens. Den presskonferens följdes av ett annat pressmeddelande från Viaplay där det framgick att Djordjic förlät Andersson men att han aldrig skulle glömma det. En dag senare var det helt andra tongångar vilket väl var bra. Starkt av Janne Andersson att ta tag i efterspelet och bra av Bojan Djordjic att sätta sig i möte och reda ut det hela. I grunden var det en relevant fråga från Bojan Djordjic – tror att många undrade just om Jesper Karlssons speltid – och det var en reaktion som definitivt inte var okej från Andersson. Man kan undra kring de som omger Andersson i landslaget. Det har varit rätt uppenbart att pressen tagit sig in i honom och han blivit som en del andra förbundskaptener. Det är inget lätt arbete. Som journalist har jag alltid svårt när organisationer kommunicerar via pressmeddelanden och än mer så när det är ett mediaföretag som ofta lever på att man vill intervjua andra personer. Vi vet alla hur reaktionen blir om någon nobbar en studio eller en intervju. Inser givetvis att trycket på Djordjic varit enormt och att man behöver kontrollera det, men att de andra i studion hänvisade till Viaplays presstjänst efter matchen kändes konstigt. Att studiobråket engagerade var tydligt och det var länge sedan jag fick så många mejl. Klar fördel för Bojan i mejlen, men ändå en hel del som backade förbundskaptenen.

Veckans lättnad
Lugis herrar klarade sig till kval efter att ha skickat ner Redbergslid i allsvenskan. Nu väntar matcher med Skånela för att hänga kvar. Sedan kan man undra vad som blir kvar i laget efter den spelarflykt som väntar.

Veckans reklamflytt
Premier League-klubbarna går med på att flytta spelbolagens reklam från mitt på tröjan till tröjärmen. Hotet om lagstiftning fick dem att agera. Däremot ber klubbar längre ner i seriesystemet om tre års övergångsperiod.

Veckans läsarbrev I
Hej, Ändå bisarrt att vi i det genompolitiserade Sverige alltid hittar ett sätt att låta de politiska partierna dominera valberedningar och olika utnämningar. Efter socialdemokraten Karl-Erik Nilsson ska SvFF styras av moderaten Fredrik Reinfeldt. I konkurrens från bl.a. socialdemokraten Caroline Waldheim... På andra sidan sitter Björn Eriksson som kanske ändå måste sägas vara opolitisk. Han vann valet i kamp med bl.a. tidigare kassören i Socialdemokraterna Tommy Ohlström. Vilken osannolik slump :-) Varför måste idrotten vara politiserad undrar vän av ordning... Har vi verkligen vänt på varenda sten i hopp om att finna den bästa kompetensen? Bästa, Fredrik

Svar: Politiken är en folkrörelse precis som idrotten och det är givetvis lätt att klaga på alternativen och undra om man vänt på varenda sten. Då måste man börja med att fråga sig själv vad man gjort. Nu vet jag inte om du varit aktiv, men det fanns trots allt åtta kandidater till att bli SvFF-ordförande och alla var knappast politiska. Sedan kanske de med erfarenhet från politikens värld vet hur man blir vald? Lägg till det att idrott engagerar alla politiska färger och då är det kanske inte underligt att en del ser vägen dit.

Veckans bok
Plöjde Linda Åkerströms bok Den svenska vapenexporten som kommit i en nyutgåva. Den handlar om svensk vapenhandel och hur vi alla blir diktaturkramare – apropå ilskan mot Zlatan – sett till leveranser till regimer som knappast är demokratier. Ja, även Qatar köper svenska vapen.

Veckans tips om superettan
1. Trelleborgs FF
2. Östers IF
______________

3. Helsingborgs IF
-----------------------
4. Gais
5. Västerås SK
6. Örgryte IS
7. IK Brage
8. Örebro SK
9. Landskrona Bois
10. GIF Sundsvall
11. Skövde AIK
12. Utsiktens BK
-----------------------
13. Jönköpings Södra 
14. Gefle IF
______________
15. Östersunds FK
16. AFC Eskilstuna

Veckans Championship-jägare
Dazn kallas lite slappt för sportens Netflix (även av mig) och är en plattform som satsar på direktsänd sport. Hittills har förlusterna varit höga. Man har bland annat satsat mycket på boxning, serie A i Italien och damernas Champions League. Nu försöker man köpa de globala rättigheterna till den engelska ligafotbollen under Premier League. Om affären går igenom kan England börja visa matcher 15:00 på lördagar. En tid som annars varit blockerad för direktsänd fotboll för att få folk att gå på matcher.

Veckans hemliga klubbköp
Roman Abramovitj ägde inte bara Chelsea utan även Vitesse Arnhem. Trots att man i Nederländerna försökte ta reda på om det var så eller ej kom man ingen vart. Nu har en dokumentläcka visat att Abramovitj lånade ut cirka 1,4 miljarder kronor till klubben i smyg.

Veckans ribba för mänskliga rättigheter
Premier League har skärpt reglerna kring eventuellt nya klubbägare. Det handlar om att personer som är skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter som kan stoppas. Enligt Amnesty och en del andra är det en oerhört låg ribba som knappast gör någon skillnad. Det gäller dock inte nuvarande ägare.

Veckans Red Bull-bygge
Offsides motsvarighet i Tyskland (11freunde) har låtit granska RB Leipzig och RB Salzburg. Föga förvånande jobbar de ihop trots vad klubbarna uppgivit för Uefa. Ingen skräll.

Veckans låt "Out In The Fields" - Gary Moore.

Veckans poddgäst
Niklas Hult är gäst och talar om Elfsborgs möjligheter 2023, om lårskadan som hotade karriären, om rädslan när han tvingades till den förbjudna flytten från Panathinaikos till AEK Aten och varför han gett upp landslaget. Sedan tidigare finns 390 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-04-01 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto