Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Pettersson tveksam till Zlatan-comeback: ”Det handlar ändå om laget”

Frågan om en Zlatan-comeback hänger över Sverige som jagar en VM-plats.
Stefan Pettersson är tveksam – då laget fungerar bra:
- Jag skulle nog ha svårt att fråga Zlatan om han skulle vara med då, säger Ajax-legendaren till podcasten Lundh.

Efter Sveriges 8-0 mot Luxemburg så åker landslaget till Amsterdam för en avslutande VM-kvalmatch mot Holland. Sverige kan förlora med sex mål och ändå nå playoff till VM och en som är på plats på Amsterdam Arena är tidigare landslagsmannen och Ajax- och Blåvitt-legendaren Stefan Pettersson.

Han har bra koll på den holländska fotbollen och förstår besvikelsen i landet:

- Det diskuteras också en hel del där nere. De tycker att de helt enkelt inte har fått till det med lagbygget. Förbundskaptenerna som har varit senast har fått mycket kritik från dag ett egentligen. Det gör inte saken lättare. Viktiga spelare har inte heller presterat när det har behövts, säger Stefan Pettersson som är god vän med Danny Blind som fick sparken som förbundskapten i somras.

- Jag har pratat med honom om det, men det är mer att det är sådant som händer. Han tog inte det alltför hårt. Han trivs ganska bra med livet just nu, trots allt. Men det är klart att det aldrig är roligt att få sparken.

Har det blivit så att man litar för mycket på gamla stjärnor?
- Nej, det tycker jag ändå inte. Visst hoppas man att de gamla ska leverera, men samtidigt slänger de in ganska mycket ungt och nytt också. Så det tror jag inte. Det är kanske övergången som inte har gått hundraprocentigt bra, som det har gjort i Sverige, till exempel. Här ser generationsväxlingen ut att gå bra. Det är så ibland. Det finns inget facit för hur man ska göra för att det ska funka. Där är man lite mer individuellt inriktade än här. En lagövergång kanske går lite smidigare här hemma.

Stefan Pettersson som själv spelade VM 1990 och var med i det svenska landslaget under tio år och gjorde över 30 landskamper är imponerad av dagens svenska landslag som vuxit fram efter att Erik Hamrén slutade efter EM 2016 och flera tongivande spelare slutade.

- Man är mer ett lag i dag. Det fanns ju en spelare med då som var ganska dominerande i Zlatan. I sig är han en fantastisk fotbollsspelare, men det blir lite annorlunda när man har en sådan spelare gentemot om man inte har en sådan spelare. Det är helt tydligt och klart, att laget fungerar som ett riktigt lag i dag i jämförelse med när man har riktigt stora stjärnor och kanske förlitar sig för mycket på dem och de runtomkring inte vågar göra det som de kan. Inte för att de är rädda för honom, utan snarare att man litar för mycket på att en sådan spelare ska göra det, helt enkelt.

Offensivt sett ville man spela på ett annat sätt med Zlatan. Nu känns det som att man är tillbaka lite på svenska rötter med ett kollektiv. Hur tycker du att det är att se på?
- Jag tycker att det har varit ganska trevligt att se på. Inte jämt, men så är det alltid. Vissa matcher är bättre än andra, men intentionen och viljan att både jobba hårt och vara ett lag och spela bra fotboll finns ju där. Stämmer det ser det ganska kul ut.

Vad talar för att vi får se Sverige i Ryssland 2018?
- Jag tycker att det är mycket som talar för det sett till hur det har sett ut hittills. De verkar ha ett väldigt bra självförtroende i laget, det kan man komma långt på.

Om man tar sig till VM i Ryssland, hur mycket kan man göra sig gällande? Tittar man på klubbadresserna på en del av de svenska spelarna blir man inte jätteskrämd i jämförelse med andra lag som tagit sig dig. Hur tror du att ett svenskt kollektiv hade klarat sig vid ett eventuellt VM i Ryssland?
- Jag tror att man kan klara sig bra. Det är ändå laget som gör framgångarna. Sedan kan man så klart ha spelare som sticker ut. Men får man ihop ett helt lag, som Sverige fick 1994, kan det gå bra. Se på Island. Funkar hela laget och alla vet sina roller och har hittat en bra balans, då kan det gå bra.

Om vi tar en fråga som följer Janne Andersson nu med Zlatan Ibrahimovic på väg tillbaka i Manchester United – hur hade du gjort, hade du frågat Zlatan eller inte om ett eventuellt VM?
- Jag skulle nog ha svårt att fråga Zlatan om han skulle vara med då. Det finns många aspekter i det här, men har man ett väldigt bra fungerande lag, då kanske det inte finns anledning att ta in någon som kan förändra något i gruppen. Det är en jättesvår fråga, men det handlar ändå om laget.

166 - Stefan Pettersson

Avsnitt 166 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Stefan Pettersson. Ajax-legendaren talar om krisen i den holländska landslagsfotbollen, om hur spänt det är efter VM-kvalet, om att han gillar den holländska mentaliteten, om sina framgångsrika år i Ajax, om att missa Champions League-triumfen 1995 och om att man i Holland ger ut en bok om hans karriär.

Dessutom hyllar han Janne Anderssons lagbygge, uttrycker sin tvekan om Andersson ska fråga Zlatan om en comeback, och tippar att Sverige går till Ryssland och har bra möjligheter att lyckas där. Naturligtvis berättar Pettersson om sin spelarkarriär och om när han var på väg att bli ettårsfall, om varför Blåvitt var framgångsrika, om hur svårt det var att återvända till mesiga Sverige efter åren i Holland, om varför landslagskarriären aldrig lyfte och om känslan att missa USA-VM 1994 och sista gången förbundskapten Tommy Svensson ringde.

Pettersson ger även sin syn på agentvärlden där han är verksam, förklarar varför man som ung spelare är hjälpt av agent, lägger stort ansvar på klubbarna gällande en del tveksamma affärer och berättar om hur han hjälpte Västerås SK i kampen mot Benfica.

Publicerad 2017-10-09 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons