Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mušović: "CL-matchen kommer inte att synas - en markering"

Musovics krönikor

Det får vara nog med hatet på sociala medier nu. 
Därför är storklubbarnas protest ett måste. 
Här är Zećira Mušovićs senaste krönika. 

Foto: Bildbyrån

Fotbollen är en sport som engagerar och berör supportrar från världens alla hörn. Matcher vinns och matcher förloras, prestationer görs och prestationer uteblir. Fotbollen är till för alla och diskriminering inom och kring sporten är något som vi gemensamt bör försöka bekämpa. Sociala medier tillåter supportrarna att visa kärlek och få följa sina favoritspelare och favoritlag. Tyvärr tillåter företagen bakom de olika sociala kanalerna även nättroll, som sitter bakom sina skärmar och bidrar med hatfulla, diskriminerande och kränkande kommentarer. Det är dags att markera och säga ifrån. Vi behöver skydda fotbollen ifrån den hatiska värld som vill förstöra och göra fotbollen till en utsatt plats.

ANNONS

Mellan den 30:e april och den 3:e maj kommer Englands toppligor att bojkotta sociala medier. Det här för att markera mot den diskriminering som skett mot spelare och många andra som är kopplade till fotbollsvärlden. Även vi, Chelsea FC, kommer som klubb att delta i bojkotten. Ingen aktivitet kommer att synas i de berörda klubbars kanaler och flera matchbevakningar kommer att hamna i skymundan av denna bojkott. Bland annat kommer vår semifinal mot Bayern München i Champions League att vara en match som inte kommer att uppdateras kring i sociala medier. Något som är otroligt synd men viktigt för att markera mot det hat som finns. Det är nog.

Många av oss spelare på elitnivå använder våra sociala medier för att inspirera, synas och låta vår följarskara att hänga med i vår karriär. Det är ett sätt att möta våra supportrar och låta de få lära känna oss lite bättre än enbart det de får se på fotbollsplan. Vissa spelare väljer att vara väldigt aktiva och verkligen tillåta följaren att följa med i deras vardag, medan andra använder sina kanaler på ett mer sparsamt sätt för att undvika det brus som den digitala världen lätt kan skapa. Jag kategoriserar mig själv som en av de som använder mina kanaler mer aktivt. Jag tycker att det är viktigt att låta mina följare få ta del av min karriär och jag anser även att mina kanaler är en viktigt plattform för mig att göra min röst hörd på. Likväl är jag medveten om nackdelarna med sociala medier. Helt plötsligt kan man fastna i att scrolla likes, kommentarer eller omedvetet scanna efter åsikter kring ens fotbollsprestationer. Det är där nättrollen blir farliga.

ANNONS

Jag anser att det är viktigt att skydda fotbollsvärlden ifrån diskriminering, hat och kränkningar via sociala medier. Där tycker jag att de olika plattformars ägare har ett stort ansvar, att motverka anonymiteten som finns på exempelvis Instagram där ett nättroll lugnt kan sitta i sin ensamhet och trycka ned andra människor. Som spelare själv anser jag att det är viktigt för mig att vi skyddas, att jag och mina kollegor inte ska behöva utsättas för den hatvåg som förekommit på senare tid i fotbollsvärlden. Alla dessa rasistiska och hatiska påhopp är inte acceptabelt. Det är något som vi behöver kämpa emot tillsammans. Vi behöver tillsammans sätta ner foten. Vi behöver skydda varandra.

Att sociala medier är något som i många fall är ett klockrent hjälpmedel för både spelaren och supportern, det kan vi enas om. Att sociala medier skapar profiler och förebilder, det tycker nog de flesta. Men att sociala medier kan vara hemskt och förödande, det har vi alla sett på senare tid. Det räcker, vi behöver markera. Därför känns det oerhört bra att vara en del av en bojkott, något som förhoppningsvis är starten för en ordentlig ifrågasättning mot de som ansvarar för de olika sociala medierna. Tillsammans kommer vi att eliminera nättrollen vars enda mål är att förstöra och skapa oreda.

ANNONS
Publicerad 2021-04-27 kl 15:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto