Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mušović: "Damallsvenskan är ett skyltfönster"

Musovic krönikor

Damallsvenskan är inte längre ligan för de stora stjärnorna. 
Men det är fortsatt ett skyltfönster för unga spelare, menar Zećira Mušović.

Foto: Bildbyrån

Damallsvenskan var länge en liga som förde hela damfotbollen framåt och representerades av storspelare runtom i landet. Inte minst hade vi turen att få ha Marta inom svensk klubblagsfotboll under en lång tid, där hon förgyllde sporten med sitt unika spel och bollförmåga som allt som oftast trollade bort motspelarna. Damallsvenskan idag är fortfarande en bra liga i jämförelse med andra ligor, men vi kan nog vara eniga om att ligan inte längre är den som är längst fram i utvecklingen. Däremot är det ett fantastisk skyltfönster för kommande storspelare. Spelare som kategoriseras som svenska talanger som är redo att ta klivet utanför de svenska gränserna men även för de spelare som kanske inte får nog med speltid i de absoluta toppklubbarna.

ANNONS

FC Rosengård är för mig ett typexempel på en klubb i Sverige som länge varit ett skyltfönster för de stora klubbarna som varit på jakt efter oupptäckta, kommande stjärnor. Under min tid i klubben hade jag förmånen att få spela med spelare som Ramona Bachmann, Lieke Martens, Amanda Ilestedt bland många andra profiler i dagens fotbollsvärld. Det är en anrik klubb som kommer långt i Champions League, som alltid är i toppen av damallsvenskan och som har många namn med i kallelserna till de olika landslagen. Med andra ord har de ögonen på sig från de med lite tjockare plånböcker än de själva. Även andra klubbar i Sverige har liknande dragningskraft. Linköping FC som fostrat stjärnor som Pernille Harder och Stina Blackstenius, BK Häcken, Kristianstad DFF, Hammarby IF. Flera klubbar med intressanta spelarnamn.

ANNONS

Hanna Bennison är en spelare som, förutom att hon är otroligt skicklig och spås ha en lysande framtid, enligt mig beskriver damallsvenskan bra och som är ett typexempel på hur intressant ligan är med svensk spelarutveckling bakom sig. Det är en spelare som fostrats i svensk klubblagsfotboll och gått igenom de olika åldrarna av ungdomslandslag för att idag vara ett av de mest spännande namnen i damlandslaget. Det är en spelare, bland många andra spelare, blivit fostrad på ett fördelaktigt sätt när vi ska ta steget till något större. Nu har hon tagit steget ut i Europa, till engelska Everton som storsatsar och som köpte ut Bennison för rekordsumma. Världens största, kvinnliga talang utsett av fotbollssajten Goal. Det här i svensk fotboll. Jag personligen blir stolt av sådant här.

Damallsvenskan är ett bra skyltfönster och jag ser gärna att ligan fortsätter i det spåret. Att blanda unga, svenska talanger med andra spelare från utlandet, kanske spelare som får begränsat med speltid är något jag är helt övertygad om är den väg som är rätt för svensk damfotboll. Jag tror att det är en inriktning som möjliggör att klubbarna kan fortsätta att satsa och att bli bättre, utan att behöva konkurrera med de absoluta jättarna ute i Europa. För att slåss mot lag som Lyon och Barcelona, det känns minst sagt som en omöjlig kamp. Inte för att viljan inte finns där, utan för att musklerna är markant större hos de stora utlandsklubbarna. Är vi inte starkast, får vi agera smartast.

ANNONS
Publicerad 2021-08-31 kl 18:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto