Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bajen ville inte vara med i skum affär – vägrade betala advokatkontor

10å

Fotbollskanalen.se kan avslöja hur det gick till nära Hammarby nobbade den italienska advokatfirman när Linus Hallenius såldes till italienska Genoa.

När Hammarby i måndags gick ut med att parterna var överens om ramarna i avtalet kring Linus Hallenius fanns en detalj som var jobbig för de inblandade. Hammarby skulle betala mångmiljonbelopp till en italiensk advokatbyrå, något som fick delar av styrelsen att reagera.
Enligt uppgifter till fotbollskanalen.se ska det inte vara försäljningen av Linus Hallenius som sådan som Hammarby ville stoppa – det var just avtalet med advokatbyrån. Kent Hertzell var en av Hammarbyrepresentanterna som röstade emot det första avtalet. Han berättar att han ändå är nöjd med slutprodukten eftersom advokatkontoret inte fick några pengar av Hammarby.

ANNONS
- Själva upplägget blev ett annat. Det gick att genomföra övergången på ett annat sätt. Jag har inte sett det sista avtalet så jag kan inte uttala mig i detalj, men jag vet att det som vi var emot inte blev av, säger han till fotbollskanalen.se.

Miljonutbetalningarna till ett anonymt advokatkontor i Italien?
- Ja, det kände inte vi att det var rätt. Jag kan inte gå in på exakt vad det var som vi reagerade mest på i det men det var verkligen inte rätt. Sedan, med det sagt, så vet ju inte vi vad Genoa gör på sin kant. Hur skulle vi kunna veta det? Genoa kan ju ge pengar till vem som helst och det kan inte vi kontrollera. Det enda vi sa var att vi inte kan medverka till att pengar hamnar i fel fickor. Absolut inte så mycket pengar.

Fick Hammarby alltså mer pengar för övergången när ni gjorde affären direkt med Genoa?

ANNONS
- Jag har faktiskt inte sett avtalet ännu, jag kanske kommer att göra det ikväll. Men jag har fått indikationer att det var lite bättre än det första. Och det i sin tur indikerar ju att någon annan har fått mindre pengar. Jag önskar och hoppas och tror att det finns några människor som är jättebesvikna nu för att de inte har fått lika mycket pengar. Men det får varken du eller jag redan på.

Pengarna räddade ju klubben från en konkurs, var det inte ett läge där man måste acceptera nästan vad som helst?
- För oss var det mycket mer en moralisk och etisk fråga än något annat. Man säger ibland att målen helgar medlen, men så kan man inte tänka i en förening som Hammarby. Även om man står i konkurshot så kan man inte i en klubb som Hammarby medverka till något som man kan misstänka att är fel. Det var därför vi röstade nej.

ANNONS

Enligt uppgift till fotbollskanalen.se blev den slutgiltiga köpesumman 16,5 miljoner kronor, varav tidigare klubben Gif Sundsvall ska ha 15 procent (2,475 miljoner kronor) och agenten Oliver Cabrera sju procent (1,155 miljoner kronor). Kvar i Hammarbys ficka blir det alltså 12,87 miljoner kronor.

Nu, efter all turbulens i klubben, vill Kent Hertzell blicka framåt.
- Egentligen har hela året gått till att rädda Hammarby ekonomiskt men efter i går kväll, när vi sålde Linus Hallenius, ser det ut som att vi får loss de pengarna som gör att vi kan jobba relativt ostört under något år. Jobba med sådant som en styrelse ska jobba med.

- Hela arbetet hittills har bara varit en enda lång jävla räddningsaktion.

Det pågår dessutom en maktkamp i Hammarbys bolagsstyrelse där de tre AEG-representanterna tillsammans med Hammarbyrepresentanten Per Apelgren gett sig själva egen majoritet. Nu väntas Apelgren tvingas bort från klubben och eventuellt kan även Henrik Wesslén – bolagsstyrelsens tidigare ordförande som avsattes på måndagskvällen – följa med.

ANNONS
Vd:n Åsa Sånemyr har lämnat klubben och Kent Hertzell vill inte tala om de specifika fallen men tror inte att turbulensen som sådan behöver vara dålig.
- Ibland kan det föra gott med sig att allting skakas om, säger han.

Det finns till och med tankar på att ändra organisationen med två styrelser.
- På kort sikt så finns det människor som kan kliva in och ta ett lite större ansvar och nu kommer vi att prata om hur en annan organisationsstruktur ska se ut. En som kan ta Hammarby till de mål vi har. Det pågår en diskussion om vår ungdomsverksamhet, som ju lätt glöms bort att den är strålande. Den har aldrig varit bättre än vad den är i dag, mycket cred till de som jobbar med den. Det gäller att knyta ihop ungdomsverksamheten med elitverksamheten och det arbetet pågår i nuläget trots all den här turbulensen.

ANNONS

Ni har just nu en styrelse (föreningsstyrelsen) som sköter ungdomarna och en annan styrelse (bolagsstyrelsen) som sköter elitverksamheten. Är det något ni måste ändra på?
- Ja, det här är ett strukturfel som vi har i Hammarby. Som jag ser det har Hammarby blivit två klubbar nästan. Det måste finnas en tydligare röd tråd från ungdomarna till a-laget. En röd tråd som alla förstår.

Publicerad 2010-09-02 kl 17:43

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto