Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

EXKLUSIVT: Hammarbys ordförande: Så stoppade Östlund Hallenius flytt och därför anlitades Cabrera

10å

Här är Hammarbys nye ordförande. För fotbollskanalen avslöjar Kent Hertzell hur Alexander Östlund stoppade Halleniusaffären, varför Oliver Cabrera anlitades – och att han själv granskat klubbens övergångar.

Sent på torsdagskvällen kulminerade det kaos som präglat Stockholmslaget de senaste veckorna. Bara timmar tidigare hade vd Åsa Sånemyr lämnat sin post och riktat syrlig kritik mot ledningen. Och vid ett extrainsatt styrelsemöte avsattes både ordföranden Henrik Wesslén och ledamoten Per Apelgren.

Kent Hertzell – tillförordnad ny föreningsordförande – berättar sin version av vad som egentligen hänt inom Hammarby på sistone.

ANNONS

- Turerna kring Linus var upphov till turbulensen, och särskilt de pengar som den italienska advokatbyrån ville ha. Jag och två andra reserverade oss, inte mot själva försäljningen utan för att vi inte visste var de här sju miljonerna skulle hamna. Det kändes inte klockrent, och sedan väckte Alexander Östlund den frågan inför oss andra, säger Hertzell.

Hur gick det till?
- Jag tänker ofta att om man inte har all information, då säger man nej. Var det något skumt den här gången? Vem vet. Men Alexander Östlund, som har betydligt större erfarenhet av sådana här saker än vi andra, var skeptisk. Han sade: ”Jag har den absoluta uppfattningen att de här beloppen är alldeles för stora jämfört med transaktionen”. Och det köpte vi faktiskt. Just på de grunderna, när inte vi förstod upplägget, då reserverade vi oss.

ANNONS

Kent Hertzell hävdar att varken han själv eller Östlund känner till exakt hur advokatbyrån kom in i bilden, mer än att agenten Oliver Cabrera ska ha framställt den som behjälplig för att Hallenius-försäljningen skulle bli av.

- Och så var det kanske, att de var nödvändiga. Men Alexander Östlund sade: ”Det kan inte vara så. Vad är problemet? Vi vill sälja, Genoa vill köpa och Linus själv vill spela för dem”, säger Hertzell.

I samma veva klubbades uppgörelsen ändå igenom, efter att föreningens styrelserepresentant Per Apelgren lierat sig med minoritetsägaren AEG i bolagsstyrelsen.

- Ja, vi blev ju överkörda med 4-3 i röstsiffror. Men till sist slutade det trots allt med att vi fick en renodlad affär mellan Genoa och Hammarby. Vi kortslöt advokaterna, säger Hertzell.

Varför ändrades upplägget?
- Det vet jag faktiskt inte. Men efter reportaget vi såg på TV4 där det framgick att någonting eventuellt inte stod rätt till, tog jag och Alexander Östlund på oss att vi skulle utreda den här advokatbyrån. Var det något kriminellt? Vi hade ju ingen aning.

ANNONS

Varför anlitade Hammarby Oliver Cabrera – som inte är dömd – men som står under utredning av disciplinnämnden?
- Det var i mitten på augusti och vi hade en bit kvar med vår nyemission. Det var angeläget att vi skulle sälja Linus. Då presenterade Apelgren Cabrera, och vi andra hade våra invändningar. Men ”Apel” förvissade oss om att han kollat specifikt med fotbollförbundet, och de hade gett klartecken. Oliver har ju sin licens kvar.

- Och det ska man påpeka att hans ingångar var bra. Jag menar 1,7 miljoner euro för en superettanspelare måste ju höra till de bästa affärerna som genomförts. Men när vi inte förstod vart pengarna tog vägen var vi tvungna att få klarhet, säger Hertzell.

Hur resonerade ni kring det faktum att Cabreras tidigare kompanjon, Hasan Cetinkaya, representerade motparten Genoa?

ANNONS
- Det visste vi inte då, det framkom senare. Man ska aldrig skuldbelägga någon om man inte har alla fakta, säger Hertzell som medger att många tillfälligheter kring affären inte fått någon förklaring.

Just liknande indicier bidrog till att sätta inte minst Per Apelgren i fokus för fansens och mediernas frågor – vilket i förlängningen ska ha lett till hans avgång. Fotbollskanalen har varit i kontakt med Apelgren, som avböjt att ställa upp på en intervju.

- Det som hände på mötet ikväll (läs igår) var ju att vi förde sådana diskussioner. Om allt negativt som florerar kring Hammarby. Vad ska supportrar och sponsorer tycka? I det läget valde Henrik och ”Apel” att kliva åt sidan. De sade: ”Vi framställs som bovar och har blivit en belastning för Hammarby”. Jag tycker att det var mycket starkt av dem att ta den här timeouten så att klubben får arbetsro. Det är otroligt viktigt för oss nu, när vi faktiskt har pengar och slipper snegla på konkursförvaltaren varje dag, säger Hertzell.

ANNONS

Han är medveten om att det tidigare funnits misstankar och konspirationer mot enskilda personer som kan ha skurit emellan när Hammarby sålt spelare. Inga bevis har presenterats, men oron har alltjämt cirkulerat bland klubbens anhängare.

- Bland det första jag gjorde som styrelseledamot i Hammarby Fotboll AB var att själv noga gå igenom Charlie Davies-affären. Jag hade ju hört mycket snack om den. Då hittade jag ingenting, men det är långt ifrån samma sak som att affären skulle vara snövit. Det är svårt med sådana här saker om det är så att man har skickliga människor emot sig, om de vill fuska kan de säkert göra det, säger Hertzell.

Han är nöjd med att ramarna för Linus Hallenius flytt ändrades radikalt innan den genomfördes.
- Om vi gjort det här och något visat sig vara fuffens, då hade det kunnat skada varumärket oerhört, säger Hertzell.

ANNONS
Publicerad 2010-09-03 kl 15:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto